Sucevenii pot dona sânge sâmbăta aceasta la Centrul Județean de Transfuzii

reportersite
24 noiembrie 2020, 6:45

Unitatea și-a prelungit programul deoarece din cauza pandemiei nu a mai putut organiza campanii mobile de donare de sânge, iar stocurile sunt aproape de zero

Sucevenii pot dona sânge în acest sfârșit de săptămână, mai precis sâmbătă, pe 29 noiembrie, între orele 8.00-13.00. Conducerea centrului a decis să-și prelungească programul pentru donare deoarece stocurile sunt aproape de zero. De la debutulpandemiei, a scăzut dramatic numărul donatorilor iar unitatea nu a mai putut organiza campanii mobile de donare de sânge, ceea ce a afectat dramatic stocurile. Cadrele medicale sunt alarmate pentru că nu pot să asigure derularea normală a activității, în spitalele din județ. ”Ne întrebăm ce va fi cu bolnavii noștri din spitale. Sunt victime colaterale ale acestei situații grave. Desigur, operațiile care nu sunt considerate grave, s-au amânat. Dar nu poți amâna nașterile, nu poți amâna un bolnav oncologic care are o hemoglobină mică și trebuie să primească un tratament cu citostatice, nu poți amâna un nou-născut care are nevoie de sânge”, au explicat reprezentanții Centrului Județean de Transfuzie Suceava.
secretarasite

Aceștia fac apel la suceveni să doneze sânge. Aparținătorii bolnavilor sunt îngroziți și desfășoară adevărate campanii pentru donare de sânge, pe rețelele de socializare, deoarece situația este tot mai dramatică, de la zi la zi. Situația cea mai gravă se înregistrează în cazul grupei de sânge AB negativ, care este o grupă destul de rar întâlnită.
secretarasite
Potrivit legii, pot să dea sânge persoanele peste 18 ani, dar care nu au mai mult de 62 de ani și cele care nu cântăresc sub 50 de kg. Donatorii nu trebuie să aibă boli pulmonare, de inimă, piele, diabet, hepatită, sifilis, ulcer, TBC sau HIV/SIDA. (C.R.)