Thursday , March 28 2024

Sucevenii nu se înghesuie să-și ia pastilele de iod din farmacii  

Reprezentanții DSP recomandă populației eligibile să se adreseze medicilor de familie pentru rețetele gratuite. Din cei peste 400.000 de suceveni cu vârsta până în 40 de ani, aproape 3.000 au luat din farmacii, medicamentele gratuite cu iod

Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Suceava recomandă populației cu vârsta până în 40 de ani să se adreseze medicilor de familie pentru rețetele gratuite de iodură de potasiu, deoarece numărul sucevenilor care au ridicat din farmacii, aceste medicamente, continuă să fie foarte mic. Din cele peste 400.000 de persoane cu vârsta până în 40 de ani, aproape 3.000 au intrat în posesia medicamentelor de iod. Mai exact, 2.982 de suceveni au luat tabletele de iod, până la sfârșitul lunii august.

La nivelul județului nostru sunt 25 de puncte farmaceutice care le distribuie. Este vorba despre farmaciile Doctor Max, Sensiblu și Help Net din Suceava și Fălticeni, la acestea adăugându-se și farmaciile Catena din Suceava, Fălticeni, Rădăuți, Siret și Vatra Dornei. În acest moment, nu este nicio farmacie din mediul rural, care să distribuie aceste medicamente. În farmaciile menționate, sunt disponibile în mod gratuit, materiale informative cu privire la utilizarea corectă a comprimatelor de iodură de potasiu 65 mg. Comprimatele de iodură de potasiu se administrează numai în caz de incident nuclear, la indicațiile autorităților.

Fiindcă administrarea pastilei de iodură de potasiu se face țintit, la anumite categorii de oameni cu risc și doar la recomandarea medicilor, reprezentanții DSP avertizează că tratamentul trebuie aplicat conform schemei elaborate de specialiști, persoanele vizate fiind copii și femeile gravide, nu adulții. ”Medicamentul se administrează în doză unică după cum urmează: adulți și copii cu vârsta peste 12 ani: două comprimate (echivalent cu 100 mg iod), copii cu vârsta între 3 – 12 ani: un comprimat (echivalent cu 50 mg iod), copii cu vârsta între o lună – 3 ani: 1/2 de comprimat (echivalent cu 25 mg iod), nou-născuți (cu vârsta până la 1 lună): 1/4 de comprimat (echivalent cu 12,5 mg iod)”, a precizat Gabriela Băncilă, purtătoare de cuvânt în cadrul DSP Suceava. De asemenea, tratamentul nu se ia preventiv, pentru că efectul este advers. INSP nu recomandă populației să achiziționeze comprimate de iodură de potasiu  pentru uz profilactic și nici să facă stocuri deoarece administrarea se face doar la recomandarea autorității centrale de sănătate publică și în concentrația stabilită de aceasta. Utilizată în exces și cu titlu preventiv, aceasta poate provoca afecțiuni ale glandei tiroide. (Cristina RUŞTI)

Vezi si

 Bărbat din Dornișoara, amendat cu 5.000 de lei pentru că a fost prins transportând fără acte lemn de foc de  1.300 de lei

Miercuri, la ora 18:00, lucrătorii de poliție din cadrul SPR 15 Vatra Dornei, împreună cu …