Friday , February 3 2023

Sucevenii înghit medicamente compensate de peste 15 milioane de lei  într-o singură lună

CAS a decontat farmaciilor aflate în contract cu statul peste 15 milioane de lei. La acestea se adaugă și medicamentele cumpărate la liber de către suceveni

Consumul de medicamente în rândul sucevenilor se află pe un trend ascendent. Şi dacă trebuie, și dacă nu trebuie, se consumă medicamente pe bandă rulantă, chiar dacă nu există indicații în acest sens din partea unui medic specialist. Faptul că în ultimii ani a crescut considerabil consumul de medicamente în județul nostru reiese și din sumele pe care Casa de Asigurări de Sănătate Suceava le decontează lună de lună către farmaciile din județ cu care există încheiat Contract-cadru pentru furnizare de medicamente. Doar luna trecută, farmaciile sucevene au primit de la CAS aproximativ 15 milioane de lei, sumele fiind mult mai mari de la an la an. Se pare că acest fapt se datorează, pe lângă consumul tot mai mare de medicamente al sucevenilor, și creșterii prețurilor acestora, creșterii numărului de bolnavi, diagnosticării mult mai rapide a afecțiunilor și tratamentului în consecință.

Se pare că sucevenii sunt mai bolnavi, comparativ cu anii trecuți, dar prețuiesc mai mult sănătatea. Plata CAS s-a făcut atât pentru medicamente care au fost eliberate în mod gratuit sau compensat, cât și pentru cele din programele de sănătate. Tratamentele pentru cancer sunt cele mai costisitoare, un tratament lunar putând ajunge și la suma de 50.000 de lei, bani care sunt decontați de Casa de Asigurări de Sănătate. În judetul Suceava, în prezent sunt 135 de farmacii în cntract cu CAS. Cei mai mulți bani au fost decontați de către CAS, societății Suceava Plus și anume 1.800.000 de lei, urmând SIEPCOFAR cu peste 1.500.000 de lei, primiți de la stat. Pentru rețetele compensate, farmacia Humanitas a primit de la CAS, suma de 790.000 de lei, iar cei mai puțini bani au ajuns la farmaciile “Movileștii” și “Mușețelul”, care au primit aproximativ 1.000, respectiv 2.000 de lei.

 

La toate aceste sume se adaugă și medicamentele cumpărate de către suceveni la liber, pentru care nu au avut nevoie de rețete. (Cristina RUŞTI)

 

Vezi si

Ministrul Mediului: ”Vom porni programul «Rabla local» în luna martie”. La Suceava, anul trecut, Primăria estima aproximativ 2.500 de beneficiari

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tanczos Barna, a declarat joi, la Bistriţa, că programul “Rabla …