Friday , March 29 2024

Sucevenii, bătaia de joc a consilierilor locali

Consiliu  local

Consilierii locali s-au certat mai bine de o oră pe proiectul privind încălzirea în sistem centralizat, după care şi-au dat seama că nu au supus aprobării ordinea de zi a şedinţei care avea un singur punct. Cei de la USL au respins ordinea de zi, motivul real fiind că parlamentarii lor au vrut şi ei să îşi dea cu părerea vineri dimineaţă, deşi nu au niciun fel de atribuţii u respingerea ordinii de zi este una fără precedent în Consiliul Local, mai ales în condiţiile în care o oră şi jumătate aleşii locali au stat şi au dezbătut proiectul privind preţul gigacaloriei. Reprezentantul administratorului judiciar al SC Termica nu a ajutat la această situaţie,afirmând că şi dacă s-ar vota majorarea preţului la gigacalorie nu va fi suficient pentru ca încălzirea să poată fi furnizată. Deşi primarul Ion Lungu a spus că sunt soluţii pentru rezolvarea problemei pierderilor invocate de administratorul judiciar, de fapt cărţile erau făcute pentru a-i aştepta vineri pe parlamentarii Puterii ca să facă un joc de imagine pe nervii şi buzunarele sucevenilor. In vreme ce la Suceava creşte riscul ca să nu fie furnizată căldură, alte oraşe din ţară beneficiază deja de căldură pe timp de noapte, pentru că nu sunt atât de multe orgolii în administraţia locală

 
Consiliul Local (CL) Suceava nu a luat, ieri, nici o decizie privind majorarea tarifului gigacaloriei de la 274 la 445 de lei. Din toate variantele de lucru în administraţie, consilierii locali suceveni au găsit-o pe cea mai proastă: a nu lua nicio decizie în situaţii de maximă importanţă.
Problema majorării preţului pentru producerea energiei termice a fost pusă iar în discuţie, în urma presiunii din partea administratorilor judiciari şi ai creditorilor falitei societăţi Termica, artificial ţinută doar în insolvenţă. Ei au spus că îi obligă legea insolvenţei să păstreze societatea într-o zonă care să funcţioneze fără pierderi.
Veniturile din vânzarea energiei termice nu acoperă cheltuielile. Soluţia a fost majorarea preţului gigacaloriei, conform aprobării ANRSC. Problema era cine ar urma să suporte această creştere a tarifului. După mai multe runde de negocieri între primar, grupuri de consilieri şi lideri politici, Ion Lungu a anunţat că nu vrea ca să fie supusă aprobării şi creşterea preţului pentru populaţie, aceasta urmând să plătească tot 185 de lei pe gigacalorie. Diferenţa urma să fie suportată de la bugetul local până în 9 noiembrie, când se dă în funcţiune noua centrală şi când preţul pe gigacalorie va fi în jur de 250 de lei cu tot cu transport şi distribuţie, producţia fiind de 116 lei fără TVA.
O altă problemă era legată de suportarea pierderilor care au fost până la şedinţa de astăzi. Potrivit celor spuse de reprezentantul administratorilor judiciari, suma estimată ar fi de circa zece milioane de lei, la care s-ar mai adăuga încă trei milioane pentru diferenţa între preţul gigacaloriei şi tariful pe care îl achită populaţia.
Dezbateri de la probleme de familie, până la directive venite pe linie de partid
In şedinţa extraordinară de ieri au fost prezenţi 18 din 23 de consilieri locali, lipsă fiind Paul Rusu – PC, fiind în arest preventiv, Adrian Arămescu – PPDD şi trei consilieri de la PDL: Daniel Ungurian, Niculai Barbă şi Liviu Cârlan.
Consilierii au dezbătut subiectul timp de aproximativ o oră şi jumătate. Cei care au spus că proiectul trebuie aprobat în şedinţa de ieri, indiferent cât ar dura discuţiile între consilierii locali, au fost cei de la PDL. Asta pentru că atâta vreme cât populaţia plăteşte acelaşi preţ, proiectul trebuie aprobat deoarece există riscul ca să nu fie furnizată energie termică la 22 de mii de apartamente şi la mai multe unităţi de învăţământ.
S-au schimbat fel de fel de replici între Lucian Harşovschi pe de o parte şi consilierii USL Dan Roibu, Vasile Mocanu, Cornel Grosar, Corneliu Vornicu. Mai mult sau mai puţin, aceştia au intrat în conflict direct când cu primarul, când cu Lucian Harşovschi. Ba chiar au fost şi contre între acesta din urmă şi viceprimarul Ovidiu Doroftei care nu a ezitat să îi facă reproşuri şi democrat liberalului Viorel Seredenciuc. Acesta a avut printre cele mai temperate abordări, ca de altfel şi Tiberius Brădăţan.
In rest, a fost un haos total, fiind puse în discuţie tot felul de probleme, de la copiii care îngheaţă de frig la şcoală – viceprimarul Ovidiu Doroftei dându-i ca exemplu pe ai săi după ce a fost provocat de Lucian Harşovschi, până la bătrâni care pun cărămizi pe aragaz ca să se încălzească – exemplu dat de Viorel Seredenciuc care a spus că în această situaţie sunt părinţii săi. Si liberalul Vasile Mocanu a spus că este un fel de dilemă cu mama sa dacă să îi cumpere sau nu centrală termică. In altă ordine de idei, cei mai mulţi consilieri locali se dădeau de ceasul morţii să arate cât de bine ştiu problemele cetăţenilor şi cum chiar ei sau familiile lor se confruntă. Cu toate acestea nu s-au înţeles.
Cei mai vehemenţi critici ai scumpirii preţului gigacaloriei au fost liberalii. Oficial, au trâmbiţat motive care se înscriu în cele legate de „grija pentru banul public”. Intervenţii în acest sens au avut Vasile Mocanu, Ovidiu Doroftei, Corneliu Vornicu – el punând accent şi pe situaţia incertă a transportului şi distribuţiei energiei termice. Asta în vreme ce Dan Roibu a adus în discuţie necesitatea unui raport cu privire la situaţia societăţii Termica şi care trebuia finalizat cu un an de zile în urmă. De fapt, după cum a rezultat din abordările celor de la PDL, PSD şi PNL, o mare parte din critici sau argumentele în favoarea proiectului au fost discutate şi la sediile de partid, toţi venind cu lecţia învăţată după „dictarea” făcută de vreun lider sau altul.
Discuţiile contradictorii au fost cauzate şi de reprezentantul unui administrator judiciar, Teodor Matei, care a afirmat că tot nu va fi dată căldura, până când nu li se garantează de către municipalitate şi acoperirea tuturor pierderilor.
In pauza şedinţei s-a conturat clar că zarurile fuseseră aruncate mai demult, iar discuţiile au fost de dragul imaginii
In final, după aproape o oră şi jumătate de discuţii, liberalii şi social democraţii au cerut o pauză pentru consultări. Asta teoretic, pentru că practic deznodământul era tot mai previzibil. Deja pe mai multe surse se vehiculau scenarii în care s-ar amâna până vineri discuţiile şi luarea unei decizii. Asta nu pentru că aleşii locali ar fi găsit o soluţie minunată de a rezolva problema, ci pentru că unii parlamentari vor să se bage în seamă.
Fiindcă nu erau în localitate, au făcut diligenţe pentru a amâna cu orice preţ adoptarea unei decizii, unii sperând că pot contabiliza capital politic dacă sucevenii sunt ţinuţi în frig şi se va da vina ba pe primarul Ion Lungu, ba pe conducerea sau administratorii judiciari ori creditorii societăţii Termica, sau pe Consiliul Local.
Ceea ce se vehicula înainte de şedinţă şi tot mai mult în pauză, s-a concretizat la revenirea din şedinţă, dar într-o manieră lipsită de eleganţă. Astfel, în pauză, lui Viorel Seredenciuc i s-a atras atenţia de către social democratul Eugen Girigan că nu s-a supus aprobării ordinea de zi. Conform procedurii, Eugen Girigan avea perfectă dreptate, iar la întoarcerea din pauză Viorel Seredenciuc a supus ordinea de zi – care nu avea decât un singur punct, spre aprobare.
A fost momentul cel mai penibil din toată şedinţa pentru că în urma votului a fost respinsă ordinea de zi cu nouă voturi împotrivă, opt pentru şi o abţinere. In acest fel, şedinţa nu s-a mai putut ţine, oficial, deşi discuţii au fost mai bine de o oră şi jumătate.
Tertip umilitor, fără precedent în Consiliul Local Suceava, pentru ca nişte parlamentari USL să câştige imagine la o şedinţă de vineri
Ceea ce s-a întâmplat ieri, ca un proiect de hotărâre să fie analizat înainte de aprobarea ordinii de zi, care ulterior a fost respinsă, este un precedent extrem de periculos în CL Suceava. Printr-un tertip ordinar, consilierii USL au pus pe chituci un proiect care putea măcar să clarifice parţial o situaţie problematică atât pentru cvasi-falita SC Termica SA Suceava, cât şi pentru jumătate din populaţia oraşului. Si toate acestea doar pentru a satisface mofturile unor parlamentari care, fie pe drept, fie pe nedrept, vor să pozeze în salvatori. Astfel, consilierii locali au fost nevoiţi să se umilească şi să apeleze la acest tertip, deşi era mai bine dacă nu se prezentau la şedinţă. Astfel, din lipsă de cvorum, nu se întrunea şedinţa şi măcar scuteau oraşul de un circ ieftin, de toată jena.
Cel care a dat în vileag adevăratul motiv al amânării luării unei decizii a fost social democratul Cornel Grosar. După ce s-a anunţat „eroicul” rezultat al votului, el a spus că vineri, la ora 10.00, vor fi discuţii cu parlamentarii Sucevei care pot ajuta, probabil şi cu implicare la nivel central. Sedinţa va fi şi cu administratorii judiciari şi, probabil, cu reprezentanţi ai creditorilor. El a spus că sunt patru parlamentari de Suceava pe care se poate conta şi că nu este vorba de o altă şedinţă extraordinară, ci doar de discuţii. Cel care l-a completat, totuşi, a fost viceprimarul Ovidiu Doroftei care a spus că este varianta unei „şedinţe de îndată”, lăsând o altă dovadă că şedinţa de ieri a fost un circ şi că în culise s-au discutat şi alte scenarii care au pus pe prim plan interese politice, nu ale cetăţenilor. De altfel, ieri, într-o conferinţă de presă, deputatul PDL Ioan Bălan – unul din cei patru parlamentari care au candidat în municipiul Suceava, a spus că nu a primit nicio invitaţie pentru şedinţa de vineri dimineaţă la care au făcut referire cei de la USL şi s-a arătat nedumerit pentru că în primul rând ţine de CL să găsească soluţii pentru probleme locale cum este şi cea a încălzirii. (Dan PRICOPE)
Abordare duplicitară a PDL prin portavocea Harşovschi
Cu o zi înainte de şedinţă, liderul consilierilor locali ai PDL, fostul viceprimar Lucian Harşovschi, a trimis către presă un comunicat unde spunea că democrat liberalii sunt consternaţi de faptul că majoritatea USL din Consiliul Local abordează problema furnizării căldurii către populaţie abia după două săptămâni în care sucevenii au fost ţinuţi în frig. Demersul lui Lucian Harşovschi nu a rămas fără ecou, întrucât în şedinţa de ieri unii consilieri ai USL au ajuns să îi dea replici nu din ceea ce spusese în cadrul acelei şedinţe, ci din ceea ce spusese în comunicat cu privire la „laptele şi mierea” promise de USL în campania electorală.
Esenţa mesajului transmis de Lucian Harşovschi a fost însă alta: „Există pericolul ca în cazul în care Consiliul Local cedează acestui şantaj şi alţi furnizori de utilităţi publice să marşeze pe acest mod murdar de a negocia preţul. Si oricum majorarea preţului gigacaloriei nu oferă garanţia că se dă căldură pe 15 octombrie. Este inadmisibil faptul că după ce sucevenii au fost ţinuţi două săptămâni în frig, acum Termica să şantajeze populaţia şi Consiliul Local cu majorarea preţului la gigacalorie, şi nu cu oricât, ci cu peste 60%, în schimbul furnizării căldurii”. Cel puţin acesta este unul din citatele cu mare greutate din comunicatul său, dar şi dovada că Lucian Harşovschi poate, în funcţie de unele negocieri, să îşi schimbe abordarea de la o zi la alta.
Astfel, ieri, Lucian Harşovschi s-a folosit de precizarea din debutul comunicatului, cu privire la menţinerea preţului gigacaloriei pentru populaţie, şi a susţinut că ar trebui aprobat proiectul propus de Ion Lungu. Lucian Harşovschi a continuat să susţină mărirea preţului gigacaloriei (nu şi la populaţie), deşi chiar administratorul judiciar a întărit cele spuse în comunicatul din ziua precedentă cum că majorarea de preţ la gigacalorie nu oferă garanţia că se dă căldură pe 15 octombrie.
„Surprinzător este faptul că o majoritate care se declară de sorginte social democrată să cedeze la prima tentativă de şantaj a unui administrator judiciar care nu urmăreşte decât să-şi încaseze comisioanele de administrare, iar acestea vor fi din ce în ce mai mari odată cu creşterea preţului la gigacalorie. Putem să ne punem unele întrebări şi să devenim suspicioşi la uşurinţa cu care actuala putere USL din Consiliul Local acceptă majorarea preţului la gigacalorie”, a spus Lucian Harşovschi, în comunicatul său. Ciudat, ieri, cei care au susţinut deschis că ar fi mai bine să se aprobe creşterea preţului la gigacalorie, nu şi pentru populaţie, au fost cei de la PDL în frunte cu Lucian Harşovschi. (D.P.)

Vezi si

 Centrul de Transfer Tehnologic în Industry 4.0 și Smart Destinations al USV  a fost acreditat de Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării

În cadrul Centrului USV și al Parcului Științific și Tehnologic vor fi dezvoltate activități variate, …