Tuesday , September 21 2021

Suceveanul Sorin Iașinovschi, procuror la Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, reclamat de procurorul general la Inspecția Judiciară

Procurorul general a sesizat Inspecția Judiciară în cazul suceveanului Sorin Iașinovschi, procurorul Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) din dosarul alegerilor de la Sectorul 1. Gabriela Scutea susține că Iașinovschi nu îndeplinește atribuții de comunicare și nici nu a solicitat aprobarea pentru un interviu difuzat de Kanal D, în care a vorbit despre existența unor fraude la alegerile locale de la Sectorul 1, în urma cărora userista Clotilde Armand a fost propulsată în fotoliul de primar, în dauna pesedistului Daniel Tudorache. 

Sorin Iașinovschi

Procurorul general al României, Gabriela Scutea, a sesizat Inspecția Judiciară (IJ) în cazul lui Sorin Iașinovschi, procurorul de la Secția Specială care anchetează dosarul alegerilor de la Sectorul 1, au declarat pentru G4Media.ro surse judiciare.

Potrivit acestora, Scutea a formulat plângerea către IJ motivând că Iașinovschi nu îndeplinește atribuții de comunicare și nici nu a solicitat aprobarea pentru interviul de la Kanal D.

Și primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a anunțat miercuri, într-o postare pe Facebook, că a sesizat Inspecția Judiciară după afirmațiile făcute de procuroul SIIJ Sorin Iașinovschi, conform căruia a existat o fraudă la nivelul secțiilor de votare din sector la alegerile locale de anul trecut.

”Am trimis către Inspecția Judiciară o sesizare împotriva procurorului de la Secția Specială înființată de Dragnea și Tudorel Toader, procurorul care se ocupă de numărarea voturilor și care a afirmat ieri la un post TV înainte să-și termine ancheta că au fost fraude la alegerile locale din Sectorul 1. Și ce să vezi? Respectiva declarație a procurorului din promo a dispărut imediat de pe toate site-urile PSD imediat după ce am depus sesizarea. Așa, că nu mor caii când vor câinii”, a scris Clotilde Armand pe Facebook.

Procurorul Sorin Iașinovschi, din cadrul Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ), a vorbit într-un interviu acordat postului de televiziune Kanal D despre existența unei fraude la alegerile locale de la Sectorul 1. Astfel de apariții televizate ale unor procurori înainte de finalizarea anchetelor sunt extrem de rare.

„S-au încălcat niște dispoziții pentru că intrarea în acea sală trebuia să fie făcută în anumite condiții. (…) Ceea ce s-a votat nu a fost și consemnat. (…) La nivelul secțiilor, există fraude”, a declarat Sorin Iașinovschi, citat de Știri Juridice, într-un pasaj dintr-un interviu acordat jurnalistei Denise Rifai de la Kanal D, care urma să fie difuzat integral miercuri, 2 iunie, la ora 19.00, dar a fost anulat între timp.

Deși inițial interviul Denisei Rifai cu procurorul Eugen Iașinovschi a fost retras de la difuzare la TV, el a fost publicat până la urmă, însă doar pe site-ul Kanal D. Procurorul care instrumentează dosarul fraudării alegerilor locale din Sectorul 1 afirmă că el nu poate spune că au dispărut saci cu voturi, că nu exclude să găsească fraude „de ambele părți” și că, până acum, există fraudă „la nivelul secțiilor”. Potrivit acestuia, până la finalul lunii iulie ar trebui să se afle „fiecare candidat câte voturi a obținut efectiv” și nu este exclusă o răsturnare de situație în privința câștigătorului alegerilor, precizează  ȘtiripeSurse.ro, care a transcris pasaje din interviu:

Procuror: – Practic, in acest dosar avem o cercetare a intregului proces electoral. La finalizarea acestui dosar vom sti cu exactitate care este diferenta intre ceea ce au votat cetatenii in acest sector si ceea ce s-a consemnat in procesul verbal de consemnare a rezultatului votului. Acest dosar dureaza destul de mult pentru ca este un volum enorm de lucru. Imaginati-va ca la nivelul sectorului 1 existau 166 de sectii, fiecare cu o comisie de 8-10 persoane, care a procedat la numararea voturilor, iar eu am doua echipe de politisti care fac renumararea. La finalul acestei numaratori urmeaza sa se contabilizeze voturile de la nivelul fiecarei sectii de votare, iar la final sa se compare ceea ce am descoperit noi la ancheta si ce s-a consemnat de comisia care a validat rezultatul alegerilor la nivelul sectorului 1.

Kanal D: – Sacii nu sunt insotiti de procese verbale?

– Teoretic, fiecare sac ar trebui sa aiba un numar ca sa il putem identifica, dar noi cand am inceput ancheta foarte putini saci mai aveau notati pe ei numarul sectiei de la care provine si politistii au trebuit practic sa identifice fiecare sac de la ce sectie vine prin identificarea buletinelor de vot si a stampilei de control.

– Suspectati ca ar fi vorba de o frauda la Sectorul 1?

– Suspiciunile au fost intarite de acele imagini, unde au aparut acele persoane care umblau cu rucsacul in spate, la miez de noapte, fara sa aiba voie sa aiba acces in cladirea respectiva si la final dupa ce au aparut aceste imagini in public, nimeni nu a venit sa ofere o explicatie logica. Aceste suspiciuni au intarit plangerea partii vatamate si ne-au convins ca trebuie sa facem o ancheta serioasa si sa vedem daca s-a intamplat ceva, daca s-a luat ceva de acolo, daca s-a adus ceva de acolo, ca la final alegatorii sa stie ca ce s-a consemnat este ceea ce au votat, sau au existat si fraude. Noi nu am pornit in aceasta ancheta cu scopul de a demonstra o frauda, noi am pornit cu scopul de a afla adevarul.

– Avea cineva voie sa intre în sala în care erau sacii?

– S-au incalcat niste dispozitii pentru ca intrarea in acea sala trebuia facuta in anumite conditii, trebuia sa fie mai multe persoane din cadrul biroului electoral de sector, erau niste reguli, dar aceste reguli s-au incalcat. Acum, daca s-au comis si fapte penale, pentru ca aceste incalcari pot fi si fapte sanctionate administrativ, daca s-au comis sau nu fapte penale nu putem sti in acesta faza, de aceea trebuie sa facem ancheta.

– Cand inchideti ancheta?

– Cand vom finaliza cercetarile. In prima faza, la sfarsitul lunii iulie, speram sa stim macar fiecare candidat cate voturi a obtinut efectiv, dupa care sper spre sfarsitul anului sa putem spune pe baza de ancheta de ce s-a intamplat intr-un fel sau altul, de ce nu s-a consemnat ce au votat cetatenii si cine este vinovat ca sa fie tras la raspundere. Noi vom trebui pe cale de ancheta sa stabilim clar, cu probe, daca acele voturi sunt rezultatul voturilor cetatenilor, sau daca diferenta aia (intre Clotilde Armand si Dan Tudorache) este obtinuta prin frauda. Abia atunci vom sti cine este adevaratul primar.

– Daca a fost fraudă, cum?

– Stiti, pana nu ai imaginea de ansamblu nu poti sa iti dai seama.

– Au aparut informatii in spatiul public ca au disparut foarte multi saci cu buletine de vot.

– Nu, nu, cu disparitia…stiti, in timpul unei anchete scapa cate o idee si dupa aia se amplifica in spatul public. Eu, cel putin, nu as putea avansa ideea ca au disparut saci cu voturi. Noi cand vom finaliza numaratoarea atunci vom sti exact.

– Pana azi, cand vorbim, exista frauda?

– La nivelul sectiilor, exista. Exista, dar nu pot da cifre, atat va zic. Exista, deci din ce-am vazut, exista.

– Am putea vedea o rasturnare de situatie?

– Tot ce e posibil. Intr-o ancheta intotdeauna poti avea si rasturnari de situatie cand nu te mai astepti (…) S-ar putea sa gasim fraude de ambele parti.

– Ce veti dispune?

– Noi nu vom dispune cu privire la primar. Noi dispunem, daca constatam fapte penale, sa ii deferim justitiei pe cei care au comis o fapta penala. Daca va ramane in functie sau nu, asta depinde de instanta civila, se poate face revizuire, exista cai de atac, dar noi nu dispunem cu privire la ramanerea in functie a unui primar sau nu, noi nu avem in atributii asa ceva.

Cine este Sorin Iașinovschi

Procurorul Sorin Eugen Iași­novschi a intrat în magistratură în 1995, devenind procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Câmpulung Moldovenesc. După ce a fost procuror și la Parchetul de pe lângă Judecătoria Vatra Dornei, în perioada 2003 – 2006 a fost procuror criminalist la Parchetul Tribunalului Suceava, între 2006 și 2009 a fost procuror DIICOT la Serviciul Teritorial Suceava, fiind în perioada 2010 – 2014 prim procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Câmpulung Moldovenesc. În 1 noiembrie 2014, a fost numit, cu delegație, procuror șef al Secției de urmărire penală a Parchetului Tribunalului Suceava, activând la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava.

În octombrie 2018 a fost admis ca procuror al Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție. (O.S.)

Vezi si

Microbuz furat din Italia, descoperit într-o parcare la Stroiești

Luni, 20 septembrie a.c., polițiștii de frontieră din cadrul STPF Suceava au declanșat o acțiune …