Friday , April 19 2024

Sucevean păgubit și amenințat de constructorul care i-a ridicat casa în Moara-Bulai

Un constructor din Negrileasa și-a păcălit clientul că va remedia problemele sesizate de acesta la finalizarea lucrărilor la casa de locuit și l-a lăsat fără plasele de gard și pavelele din curte, până îi achită diferența de 6.000 de euro. Mai mult decât atât, l-a amenințat că îl va călca cu mașina dacă nu își primește banii, deși actul adițional la contractul de antrepriză dintre societatea din Negrileasa și Adrian Turza stipula clar că diferența de bani va fi achitată la un an de zile de la recepția lucrării, dacă în acest interval de timp nu intervin probleme majore în lucrările efectuate de antreprenor. După ce s-au mutat în casa nouă, în septembrie 2022, proprietarii au început să simtă și să vadă, rând pe rând, hibele și lucrările de proastă calitate sau chiar în bătaie de joc executate de muncitori. În data de 9 martie a.c., Adrian Turza a depus o plângere penală la Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava împotriva lui Vasile G. și a soției sale, administrator al societății din Negrileasa cu care încheiase contractul de antrepriză pentru edificarea casei de locuit, în comuna Moara.

Construirea unei locuințe a devenit un lux pe care puțini oameni și-l mai pot permite, însă promiscuitatea muncitorilor din această branșă și pățaniile celor care au avut de-a face cu ei taie avântul oricui prinde curajul de a o porni pe acest drum. Un sucevean care și-a dorit o casă pentru familia sa, în comuna Moara, sat Bulai, a aflat pe propria piele de ce sunt în stare unii constructori, chiar dacă clientul este de bună credință și are bugetul necesar ridicării unei case de la zero.

Adrian Turza a încheiat, în august 2021, un contract de antrepriză cu o societate ce are sediul în satul Negrileasa, comuna Stulpicani, plătind un avans de 15.000 euro, echivalentul în lei, pentru ca lucrările să înceapă. ”Proiectul trebuia să fie finalizat de constructorul Vasile G. și echipa sa în aprilie 2022. Eu aveam achitat circa 90% din suma totală la data respectivă, iar lucrările nu erau făcute decât pe jumătate. În mai 2022 am făcut un act adițional la contract, prin care stipulam și penalizări pentru întârzieri, și i-am mai dat 60 de zile să finalizeze lucrarea, însă nici acest nou termen nu a fost respectat. De asemenea, în acest act adițional este precizat că suma de 12.000 de euro va fi achitată la un an de zile de la recepția lucrării, dacă în acest interval de timp nu intervin probleme majore în lucrările efectuate de antreprenor. Într-un final, în septembrie 2022 a terminat lucrările, însă între timp, după semnarea actului adițional, i-am mai achitat din bani, iar în prezent mai am de dat 6.000 de euro. A doua zi după predarea lucrării, m-a sunat și a început să mă amenințe să îi dau banii datorați”, povestește Adrian Truza.

Problemele s-au ținut scai de el și familia sa din momentul în care s-au mutat în noua locuință, finalizată cu întârzieri de către constructor. Atunci au început să simtă și sa vadă, rând pe rând, hibele și lucrările de proastă calitate sau chiar în bătaie de joc executate de muncitori. De la faianța care dădea să cadă de pe pereți, crăpături în gard, pavele denivelate, la geamuri umede, pereți mucegăiți, mobilă distrusă de mucegai și umiditate e­xagerată și o fosă care refulează prin gard, pe terenul vecinului.

”Pavelele s-au lăsat peste iarnă, am făcut sesizare la Garda de Mediu pentru că fosa trece prin temelia gardului și se scurge pe terenul vecinului și este un miros de nu poți respira, iar gardul se lasă cu totul la vale, plus că are o crăpătură foarte mare în temelie. Pe 6 martie a venit constructorul cu o echipă de 4 muncitori să remedieze defecțiunile – pavelele, fosa și gardul, care mi-a spus că îl dărâmă și îl mai face o dată. Când am venit de la grădiniță, după ce am lăsat copilul, i-am găsit în fața porții. Au început să scoată pavelele și să le încarce în mașină – mi-au spus că le vor spăla și apoi le vor pune frumos la loc, și au luat și plasele de gard, 32 la număr. Eu, știind că am contractul, i-am lăsat să facă ce știu. A doua zi, pe 7 martie, l-am sunat pe constructor să îl întreb cât va dura lucrarea, că fără plase la gard e periculos pentru copiii mei. A spus că se apucă de treabă când îi plătesc restul de bani ce trebuie să îi dau”, explică suceveanul păgubit care, mai apoi, a fost amenințat, din nou, de constructor că va fi călcat cu mașina dacă nu îi achită restul de bani pentru lucrările efectuate.

Convorbirea telefonică dintre el și Vasile G. a fost înregistrată, iar în baza acestor dovezi și a tuturor documentelor și mesajelor schimbate de-a lungul timpului între cei doi suceveanul s-a adresat autorităților, convins fiind că situația nu se va rezolva prin bunăvoința constructorului.

În data de 9 martie a.c., Adrian Turza a depus o plângere penală la Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava împotriva lui Vasile G. și a soției sale, administrator al societății din Negrileasa cu care încheiase contractul de antrepriză pentru edificarea casei de locuit, în comuna Moara. ”Noi am ajuns să fim hărțuiți și determinați să luăm măsuri pentru a ne proteja. Avem doi copii mici, ne-am schimbat yalele de la casă, iar soția este speriată de amenințările constructorului”, a conchis Adrian Turza. Acesta a depus o sesizare la Inspecția de Stat în Construcții să verifice calitatea lucrărilor efectuate de constructor și una la Garda de Mediu Suceava cu privire la fosa septică ce refulează prin gard, pe terenul din vecinătate. (O. NUȚU)

 

Vezi si

21 de elevi de la ”Hurmuzachi”, calificați la etapele naționale ale olimpiadelor școlare, de la aproape toate disciplinele din planurile-cadru

”Lotul olimpicilor naționali de la CNEH cuprinde, astfel, 21 de elevi calificați la 13 discipline …