Thursday , July 25 2024

Sucevean de 30 de ani, băgat în arest pentru că a înșelat cu 30.000 de lei, prin metoda Accidentul, o bătrână de 81 de ani din Siret

Polițiștii judiciariști din cadrul Poliției Orașului Siret au reușit documentarea activității infracționale a unui bărbat de 30 de ani din municipiul Suceava, bănuit de săvârșirea infracțiunii de înșelăciune prin metoda Accidentul în dauna unei bătrâne de 81 de ani din Siret. Polițiștii au desfășurat 2 percheziții domiciliare și au dispus reținerea bărbatului de 30 de ani, acesta fiind încarcerat în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă.

În data de 6 aprilie 2024, la orele 20.10, o femeie în vârstă de 81 ani, din orașul Siret, s-a prezentat la sediul Poliției orașului Siret și a sesizat faptul că în ziua respectivă, în intervalul orar 14.00 – 15.30, a fost sunată pe telefonul fix din interiorul locuinței sale de către o persoană necunoscută care i-a comunicat faptul că fiul acesteia, care la momentul respectiv se afla în la muncă într-un stat european, ar fi suferit un accident urmând să-i fie amputat un picior, solicitând o sumă de 7.000 euro pentru a interveni la doctor.

Femeia de 81 de ani a comunicat persoanei neidentificate că deține doar suma de 30.000 lei, aspect cu care cel din urmă a fost de acord, așa încât, la aproximativ 10 minute, la poarta acesteia a apărut un bărbat, căreia i-a înmânat suma de 30.000 lei.

Ulterior femeia de 81 de ani a fost sunată de către fiul acesteia, căruia i-a povestit cele întâmplate anterior, dându-și seama că a fost înșelată, realizând că fiul său nu a suferit niciun accident și nu solicită nicio sumă de bani.

S-a întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de ,,înșelăciune”, cercetările fiind continuate de lucrătorii Formațiunii Investigații Criminale Siret. Polițiștii au desfășurat activități investigative complexe, reușind să contureze circumstanțele producerii faptei și să identifice principala persoană bănuită de comiterea infracțiunii de înșelăciune, respectiv un bărbat de 30 de ani care locuiește fără forme legale în municipiul Suceava.

Astfel, în data de 5 iulie au fost puse în aplicare două mandate de percheziție domiciliară cu sprijinul luptătorilor Serviciului Acțiuni Speciale IPJ Suceava, fiind identificate și ridicate bunuri și obiecte de interes operativ. De asemenea, a fost ridicat și indisponibilizat un autoturism de teren, utilizat la comiterea faptei, care a fost confiscat și depozitat la locația special amenajată aparținând IPJ Suceava din comuna Stroiești.

Față de bărbatul de 30 de ani a fost dispusă măsura reținerii pe o perioadă de 24 ore, fiind încarcerat în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă.

Polițiştii suceveni vin în ajutorul cetățenilor și le recomandă ca, în situația în care primesc un telefon în care sunt anunțați că o rudă a fost implicată într-un accident, să nu se impacienteze și să verifice veridicitatea informației, în primul rând apelând ruda care ar fi fost implicată în accident sau alte persoane apropiate acesteia. Dacă situația prezentată prin telefon se dovedește a fi ireală, trebuie anunțată în cel mai scurt timp poliția, la telefonul unic de urgențe 112 sau cea mai apropiată unitate de poliție, reținând cât mai multe date utile în anchetă.

Poliţiştii atrag încă o dată atenţia cu privire la măsurile preventive pe care cetăţenii trebuie să le ia în cazul în care sunt abordaţi  prin această metodă şi să nu dea curs unor astfel de solicitări.

”În primul rând trebuie ştiu faptul că, în cazul unui accident, nu există noţiunea de plată a unor despăgubiri, decât în urma unei hotărâri judecătoreşti în acest sens sau dacă este făcută prin intermediul unor societăţi de asigurări. Orice accident/eveniment de circulaţie are două variante de soluţionare. Prima este autosesizarea poliţiştilor cu privire la un eveniment rutier sau depunerea unei plângeri la unitatea de poliţie care se va ocupa mai departe de cazul respectiv, în condiţiile legii. În cazul în care există doar pagube materiale, poate opera înţelegerea amiabilă a părţilor, ceea ce presupune repararea daunelor folosind poliţa de asigurare auto obligatorie”, au transmis reprezentanții IPJ Suceava.

 

Vezi si

Zona de munte a județului, sub Cod galben de ploi torențiale, vijelii și grindină 

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o atenționare Cod galben de instabilitate atmosferică temporar …