Monday , June 14 2021

Suceava va fi împodobită cum se cuvine de Sărbători, dar renunțăm la Târgul de Crăciun și la Revelionul în stradă

Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a anunţat joi că toate evenimentele care aveau loc în perioada sărbătorilor de iarnă au fost anulate din cauza numărului mare de infectări cu coronavirus: Ziua Bucovinei,  Târgul de  Crăciun și spectacolele de Revelion în aer liber. În schimb, sucevenii  vor avea un oraș împodobit cum se cuvine de Sărbători. „Ornăm oraşul. Vrem să facem oraşul mai frumos ca niciodată, pentru ca oamenii să se bucure şi să aibă o minimă mângâiere sufletească atunci când ies în oraş”, a spus primarul Ion Lungu.

„Evident că toate acţiunile de sfârşit de an, începând cu festivităţile din 28 noiembrie, de Ziua Unirii Bucovinei cu România, sunt anulate. Târgul de Crăciun nu se face anul acesta. Deci, nu vom pune căsuţe pe esplanadă. Nu facem Târgul de Crăciun, nu se fac evenimente, nu vom face Revelionul în aer liber (…) Noi trebuie să facem tot ceea ce putem ca să eliminăm din activităţile care nu-s musai necesare, să reducem cât mai mult riscul de răspândire a noului coronavirus”, a precizat primarul Ion Lungu.

Potrivit primarului, se impune anularea acestor evenimente tradiţionale în condiţiile în care rata de infectare în municipiul Suceava este mare, depăşind 3,4‰ joi, 5 noiembrie, şi trebuie limitată răspândirea virusului.

Pe de altă parte, primarul a spus că doreşte să facă oraşul „mai frumos ca niciodată”, pentru ca oamenii să se bucure de ornamentele şi luminiţele care vor da un aspect de sărbătoare. „Ornăm oraşul. Vrem să facem oraşul mai frumos ca niciodată, pentru ca oamenii să se bucure şi să aibă o minimă mângâiere sufletească atunci când ies în oraş”, a mai spus Ion Lungu.

De altfel, Primăria Municipiului Suceava a achiziționat, cu peste o lună în urmă, mai exact a doua zi după ce Ion Lungu ieșise câștigător al alegerilor locale, ornamentele necesare bradului de Crăciun în valoare de 46.400 lei fără TVA (9517,95 euro) – două tipuri de girlande luminoase cu lumină (beculețe tip LED) albă, una rece și alta caldă. Fiind vorba de sume relativ scăzute, nu s-a făcut licitație pe procedură simplificată, ci cumpărare directă.

Anterior, în 26 și 28 august, au fost inițiate proceduri de cumpărare directă de materiale pentru reparația instalațiilor ornamentale de anii trecuți (îndeosebi elemente încadrate la „ghirlande luminoase pentru pomul de Crăciun”, accesorii electrice și alte materiale de acest gen), achizițiile fiind aprobate la 28 august și 1 septembrie, în valoare cumulată de 83 mii lei (17,2 mii euro) fără TVA. Ulterior, în luna septembrie, pentru repararea a 7 figurine luminoase, Primăria achiziționează serviciile respective de la aceeași firmă clujeană pentru exact aceeași sumă care era în primăvară și pentru care fusese anulat contractul, adică 10.300 lei fără TVA.

În aceeași zi, primăria mai cumpără de 125.500 lei fără TVA, tot de la firma clujeană, un număr de 10 bannere DORA, 19 ornamente VERA și o structură luminoasă 3D reprezentând cifra 1, un cablu de alimentare de 800 lei, precum și serviciile de împodobire a bradului natural cu ghirlande luminoase. Furnizorul este firma clujeană S.C. NEON LIGHTING S.R.L., care încheiase cu Primăria Suceava, înainte ca municipiul Suceava să fie trecut în carantină, un contract de furnizare ornamente luminoase la sărbătorile pascale în valoare de 130.498,00 lei fără TVA – echivalentul a 26.935,68 euro, însă primarul Ion Lungu a fost nevoit apoi să anuleze cumpărarea ornamentelor pascale. (D.P.)

Vezi si

Tânăr de 21 ani, mort după ce a intrat cu motocicleta într-un cap de pod, la Ilișești. Alți doi motocicliști minori implicați în accidente în acest weekend

Bărbatul, fără permis de conducere și mergând cu o motocicletă neînmatriculată, a virat brusc la …