Suceava va avea un Centru Național Olimpic pentru juniori la handbal masculin. Lungu: „Sper ca în trei-patru ani de zile să putem juca o finală de cupă europeană la handbal. Până atunci vom avea o sală polivalentă la Suceava”

reportersite
24 septembrie 2020, 7:55

La Suceava va fi înființat Centrul Național Olimpic pentru juniori la handbal masculin. Un anunț în acest sens a fost făcut de primarul Sucevei, Ion Lungu în conferința de presă de miercuri, 23 septembrie la care a luat parte și rectorul Universității „Ștefan cel Mare” Suceava, Valentin Popa.

Cei doi au anunțat că între Primărie și Universitate va fi încheiat un parteneriat privind înființarea Centrul Național Olimpic pentru juniori la handbal masculin. Ion Lungu a menționat că în Consiliul Local Suceava urmează să fie aprobat acest parteneriat ca urmare a solicitării de la Federația Română de Handbal (FRH) și că a anunțat despre acest demers în conferința săptămânală de presă de miercuri, 23 septembrie deoarece Primăria a primit adresa de la FRH la finele săptămânii trecute.

„Este un lucru bun pentru viitorul handbalului sucevean”, a declarat, printre altele, Ion Lungu și a amintit că, săptămâna trecută, echipa de handbal a Sucevei a revenit în Liga Națională spunând că este o formație tânără, în curs de formare și că urmează să fie stabilit un parcurs astfel încât în 3 – 4 ani echipa suceveană de handbal să atingă performanțele de acum 10 ani. În acest sens, edilul a reiterat performanțele de un deceniu în urmă când, cu implicarea Primăriei și colaborarea cu prof. univ. Petru Ghervan (decanul Facultății de Educație Fizică) și cu rectorul de la acea vreme, prof. univ. Adrian Graur, s-a ajuns până la performanța ca echipa de handbal a Universității „Ștefan cel Mare” să ajungă în finale europene.

De asemenea, edilul și-a exprimat speranța că tot în 3 sau 4 ani va fi gata și sala polivalentă, explicând încă o dată că lucrurile în privința acestui obiectiv de investiții sunt pe un trend pozitiv și a discutat cu parlamentarii suceveni pentru a face lobby în vederea includerii în bugetul pe anul viitor a sălii polivalente. „Am avut un parcurs de ceas elvețian. Trei ani mai târziu am jucat o finală de cupă europeană. Eu sper și acum ca în trei-patru ani de zile să putem juca o finală de cupă europeană. Până atunci, sunt convins că vom avea și o sală polivalentă la Suceava”, a spus Ion Lungu.

Revenind la solicitarea Federației Române de Handbal, Ion Lungu a spus că la Suceava urmează să se înființeze Centrul Național Olimpic de pregătire a juniorilor la handbal masculin și că Primăria Suceava și-a dat acceptul iar în acest sens, printr-un un parteneriat cu USV, cu LPS, cu Școala Gimnazială „Ion Creangă” și cu ISJ Suceava, urmează a se face acest proiect. Înființarea, la Suceava, a Centrului Național Olimpic pentru juniori la handbal masculin va ajuta la formarea unei „pepiniere” pentru handbalul sucevean întrucât copiii din întreaga zonă a Moldovei vor veni la Suceava. Pregătirea lor va fi asigurată la Școala Ion Creangă iar masa va fi asigurată la restaurantul universității – vechea cantină studențească, după cum a spus rectorul Valentin Popa.

De altfel, acesta din urmă a explicat că Universitatea va pune la dispoziție și terenul de sport, bazinul de înot și sala de kinetoterapie pentru tinerii handbaliști, pe lângă „resursa umană” care va fi alocată. De asemenea, rectorul USV, Valentin Popa, a explicat în debutul conferinței de presă a primarului, la care a fost invitat să ia parte, că potrivit scrisorilor oficiale primite în acest sens, autoritățile sucevene trebuie să se pregătească pentru evaluarea ce va fi realizată de o comisie din care vor face parte membri din partea Comitetului Olimpic Român și a Federației Române de Handbal. „Sunt convins că vom avea toate facilitățile în regulă, atât din punct de vedere al învățământului, la Liceul Sportiv, cât și din punct de vedere al bazelor sportive pe care le vom pune la dispoziție. Universitatea va fi alături de Primărie care este principalul promotor și beneficiar al acestui proiect, dar are și responsabilitatea pe măsură”, a spus Valentin Popa.

Lunile următoarele se va lucra la dosarul de evaluare, iar din punctul de vedere al rectorului USV vor fi una sau poate chiar două grupe de elevi care, de anul următor, vor reprezenta lotul olimpic de juniori la handbal masculin. De asemenea, rectorul USV s-a declarat convins de faptul că va fi un centru de pregătire de succes pentru că în zona Sucevei sunt mulți copii cu „real talent pentru handbal” și, de altfel, mulți membri ai lotului olimpic de juniori provin din zona Sucevei. (Dan PRICOPE)