Thursday , February 2 2023

Suceava şi Câmpulung Moldovenesc, cele mai periculoase oraşe din punctul de vedere al accidentelor rutiere produse

accident

  In prima jumătate a acestui an, în judeţul Suceava, au fost înregistrate 135 de accidente grave (cu 9 mai multe faţă de primul semestru din 2013) soldate cu 34 de persoane decedate (mai puţine cu trei faţă de 2013), 118 rănite grav (cu cinci mai multe faţă de 2013) şi 31 rănite uşor (în scădere cu 19 faţă de 2013). De asemenea, la nivelul judeţului nostru au avut loc, în primul semestru din 2014, nu mai puţin de 256 de accidente uşoare soldate cu 307 persoane rănite uşor, cu 56 mai multe faţă de perioada similară a anului 2013.
Principalele cauze generatoare de accidente grave sunt: viteza excesivă şi neadaptată din cauza căreia s-au produs 38 de accidente soldate cu 10 decedaţi şi 37 de răniţi grav, indisciplina pietonală cu 38 de accidente soldate cu opt persoane decedate şi 16 rănite grav şi abateri ale bicicliştilor, din cauză cărora au avut loc 17 accidente soldate cu o persoană decedate şi 16 rănite grav.
Din punct de vedere al riscului accidentogen al arterelor rutiere, se poate observa că din categoria drumurilor naţionale se remarcă DN 17 cu 20 de accidente soldate cu nouă persoane decedate şi 18 rănite grav, DN 2H cu cinci accidente în urma cărora o persoană a decedat, iar alte patru au fost rănite şi DN 2E cu patru accidente soldate cu un deces şi patru răniţi grav.
Dacă privim situaţia accidentelor grave prin prisma muncipiilor/oraşelor şi a localităţilor rurale arondate se poate observa că în zona municipiului Suceava au avut loc 43 de accidente rutiere grave în urma cărora opt persoane au decedat, iar alte 38 au fost rănite grav. In zona municipiului Câmpulung Moldovenesc s-au produs 13 accidente grave soldate cu opt decedaţi şi 11 răniţi grav, în zona Fălticenului au avut loc 21 de accidente grave, în urma cărora cinci persoane şi-au pierdut viaţa, iar alte 17 s-au ales cu răni grave. In municipiul Vatra Dornei şi în localităţile arondate au fost înregistrate în prima jumătate a acestui an nu mai puţin de 14 accidente grave soldate cu patru persoane decedate şi 14 rănite grav. In zona oraşului Siret s-au produs cinci accidente grave din cauza cărora trei persoane au murit, iar alte două au fost rănite grav. In oraşul Gura Humorului au avut loc opt accidente grave în urma cărora doi oameni au decedat, iar alţi şapte au ajuns în stare gravă la spital. In zona oraşului Vicovu de Sus s-au produs în primul semestru al anului 2014 – 10 accidente grave care s-au soldat cu un decedat şi 10 răniţi grav, în timp ce în zona Rădăuţiului au fost înregistrate 11 accidente grave în urma cărora 12 persoane au fost rănite grav. Singurul oraş în care sau în apropierea căruia nu s-au produs accidente grave este oraşul Solca.
Trei morţi şi trei răniţi după ce două microbuze s-au izbit violent la Câmpulung Moldovenesc
Cel mai grav accident de circulaţie produs, în acest an, în judeţul Suceava a avut loc, în data de 17 ianuarie, la ieşirea din municipiul Câmpulung Moldovenesc spre Gura Humorului. Două microbuze s-au ciocnit violent, după ce un şofer a încercat să facă o depăşire fără să se asigure. In urma impactului cei doi şoferi au decedat pe loc, unul dintre pasageri a murit la Spitalul Judeţean Suceava, o altă victimă a fost transportată cu elicopterul la Spitalul de Neurochirugie din Iaşi, iar alte două persoane s-au ales cu leziuni grave. Incidentul a avut loc în jurul orei 13.10, pe DN 17, în Câmpulung Moldovenesc. Corneliu Varga, de 24 ani, din Gura Humorului, conducea autoutilitara Volkswagen LT cu volan pe dreapta, pe direcţia Câmpulung Moldovenesc – Gura Humorului, fiind însoţit de fraţii săi Petrică Varga, de 19 ani şi Mihăiţă Varga, de 36 ani, ambii din Gura Humorului. La un moment dat a intrat pe contrasens în depăşirea unei maşini fără să se asigure izbindu-se violent în autovehiculul Volkswagen Transporter, condus de Vasile Plai, de 28 de ani, din satul Mironu, comuna Valea Moldovei, care circula regulamentar din sens opus şi în care se mai aflau Vasile Plai, de 40 de ani şi Daniel Vulpoi, de 31 de ani, amândoi din Mironu – Valea Moldovei. In urma violentului accident cele două microbuze au ajuns în şanţ, iar cei doi şoferi au decedat. De asemenea, cei patru pasageri aflaţi în cele două vehicule, au fost transportaţi în stare gravă la Spitalul din Câmpulung Moldovenesc, Petrică Varga fiind diagnosticat cu fractură de stern, Mihăiţă Varga cu fractură coloană lombară, Daniel Vulpoi cu traumatism cranian, fracturi costale şi ruptură de diafragmă, în timp ce Vasile Plai avea un traumatism cranio cerebral grav.
Daniel Vulpoi a fost transportat în comă cu un elicopter de la Câmpulung Moldovenesc la Spitalul de Neurochirurgie Iaşi. Vasile Plai trebuia şi el să fie dus cu elicopterul la spitalul din Iaşi dar pentru că starea sa s-a agravat medicii au trebuit să-l resusciteze timp de peste 45 de minute şi să-l transporte cu o ambulanţă la Spitalul Judeţean Suceava, unde din nefericire acesta a decedat. (Constantin ZUZEAC)

Vezi si

Ministrul Mediului: ”Vom porni programul «Rabla local» în luna martie”. La Suceava, anul trecut, Primăria estima aproximativ 2.500 de beneficiari

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tanczos Barna, a declarat joi, la Bistriţa, că programul “Rabla …