Saturday , October 8 2022

Suceava riscă să rămână din nou fără apă caldă pe 10 septembrie

termica1

La aceea dată va trebui achitată suma de un milion de lei de către Termica la E.On iar, în caz contrar, va fi din nou sistată furnizarea gazului metan. Primarul Ion Lungu a făcut un apel la cetăţeni şi la asociaţiile de proprietari, la rândul lor, să facă un efort şi să achite cât mai mulţi bani la societatea de termoficare pentru a putea beneficia de apă caldă şi după data de 10 septembrie

Sucevenii nu au scăpat de pericolul opririi apei calde din cauza datoriilor. In mai puţin de o săptămână şi jumătate de la reluarea furnizării apei calde în sistem centralizat, zeci de mii de locuitori din municipiul Suceava riscă să rămână din nou fără acest serviciu. Cauza o reprezintă şi de această dată un eventual blocaj al plăţilor către furnizorul de gaz metan, fapt pentru care acesta ar bloca la rândul său gazul către centrala termică a oraşului, ca va fi în acest fel în imposibilitatea de a mai produce şi furniza apă caldă.
Scenariul a fost confirmat şi de primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, potrivit căruia există posibilitatea ca, pe 10 septembrie, E.On să întrerupă furnizarea de gaz metan către SC Termica SA, ceea ce ar însemna că Suceava ar rămâne fără apă caldă. Data de 10 septembrie este o altă scadenţă pe care SC Termica SA Suceava şi-a asumat-o în graficul de plăţi făcut cu cei de la E.On.
Primarul Ion Lungu a declarat că, până pe 10 septembrie, Termica trebuie să plătească la E.On. un milion de lei. Primarul a declarat că o parte din bani vor fi daţi şi de la bugetul local, aşa cum de altfel a şi fost aprobat de Consiliul Local al municipiului Suceava, dar a făcut apel şi la cetăţeni, precum şi la asociaţiile de proprietari din oraş pentru a plăti contravaloarea facturilor la societatea de termoficare astfel încât aceasta, la rândul ei, să poată plăti la E.On.
„Voi face la şedinţa cu asociaţiile de proprietari un apel atât la aceste asociaţii, cât şi la cei de la Termicas, să încasăm bani de la populaţie. Cu mari eforturi, am reuşit să reluăm furnizarea apei calde în municipiul Suceava, dar pe data de 10 septembrie avem de plătit o rată la E.On Gaz de zece miliarde de lei vechi. Vom încerca şi noi, de la Primărie, să ajutăm societatea Termica, dar trebuie să se înţeleagă că principalul efort trebuie să îl facă Termica şi populaţia la care fac un apel să vină şi să achite din datorii. Fac acest apel la cetăţeni, la asociaţii de proprietari, să vină şi să ajute să plătim această rată pe data de 10 septembrie pentru că, în alte condiţii, va fi din nou întreruptă furnizarea gazului metan şi nu vom putea asigura apa caldă. Ii rog pe cetăţeni şi pe asociaţiile de proprietari să adune bani şi să plătească la Termica în aşa fel încât să putem achita cele zece miliarde de lei vechi pe data de 10 septembrie”, a declarat Ion Lungu.
Reamintim că la sfârşitul săptămânii trecute, la finalul reviziei generale, Termica a putut relua furnizarea apei calde numai după ce Primăria şi Conisliul Local au ajuns la un acord cu E.On în ceea ce priveşte alimentarea producătorului de agent termic cu gaz metan.
Datoriile sucevenilor la Termica sunt de 20 de milioane de lei, iar cele ale SC Termica SA Suceava către E.On şi pentru care Consiliul Local Suceva a aprobat să fie plătite de la bugetul local ajung în jur de cinci milioane de lei, în această sumă fiind inclusă şi contravaloarea estimată a consumului de gaz la centrala oraşului în lunile septembrie, octombrie şi prima decadă a lunii noiembrie. (Dan PRICOPE)

Vezi si

Școala Gimnazială Berchișești, câștigătoarea concursului de proiecte de voluntariat și implicare comunitară derulate în școlile din județ

Inspectoratul Școlar Județean Suceava a organizat, miercuri, 5 octombrie, de Ziua Educației, Forumul proiectelor din cadrul …