Wednesday , April 24 2024

Suceava plătește mai mult la subvenția pe transportul în comun decât pentru diferența de preț la energia termică

Primăria va plăti prin bugetul acestui an 28 de milioane de lei pe subvenții de acoperire a diferenței de preț la biletele TPL și a diferenței de preț la gigacalorie. Ion Lungu a spus că „este pentru prima dată de când sunt primar când subvenția la TPL e mai mare ca cea de la termoficare”.

În proiectul de buget local al Municipiului Suceava, cheltuielile pentru întreținerea, reparațiile și investițiile în infrastructura rutieră, precum și subvențiile pentru transportul de călători în comun au fost creditate cu 23,94% din total.

După cum a și explicat primarul Ion Lungu în conferința de presă de miercuri, 26 ianuarie, Primăria va plăti în prin bugetul acestui an 28 de milioane de lei pe subvenții de acoperire a diferenței de preț la biletele TPL și a diferenței de preț la gigacalorie. Pe de altă parte, Ion Lungu a recunoscut că „este pentru prima dată de când sunt primar când subvenția la TPL e mai mare ca cea de la termoficare”.

Potrivit edilului, în proiectul de buget local pentru acest a sunt 15 milioane de lei pentru transport public și 13 milioane de lei pentru termoficare. Cheltuielile cu acestea din urmă sunt însă la capitolul „Combustibilii și energia” care are o pondere de 4,71% în bugetul local iar explicația faptului că edilului constă în aceea că în acest sezon cheltuielile în domeniu sunt mult mai mici. Asta ca urmare a scăderii cotei de TVA aplicată energiei termice, fapt pentru care Primăria achită diferențe de tarif mai mici la gigacalorie. De asemenea, în centrala Bioenergy este folosită biomasa și nu gazele naturale. „Iată că, dacă altădată, erau în top, anul acesta avem cheltuieli mai mici cu combustibilii și energia. Sperăm să o putem duce așa până la capătul iernii, consumând numai biomasă. Curtea este plină cu biomasă, și este bine să nu consumăm gaze naturale, să crească prețurile la gigacalorie și, implicit, subvenția pe care trebuie să o plătească Primăria”, a explicat Ion Lungu.

Privitor la alte capitole bugetare facem precizarea că pe poziția a doua vine „Învățământul”, cu 14,05%, însă suma alocată pentru reparații, întreținere și investiții nu este deloc una în scădere față de anii anteriori, ci chiar se va dubla. Pentru „Cultură, recreere și domeniu public” în 2022 se alocă 13,54% din buget, pentru „Locuințe și dezvoltare socială” se alocă12,72% iar la „Protecția mediului” se alocă 9,93%, pe această parte cea mai mare parte fiind cheltuielile cu salubritatea.  „Autoritățile executive” au rezervate 6,56% din buget, cu „Asistența socială” se va cheltui 5,93% din total. În bugetul municipiului Suceava, la cheltuieli mai sunt trecute „Ordinea publică”, cu 2,55%, „Sănătatea” cu 1,49%, „Acțiunile economice” cu 1,75%, „Evidența persoanelor” cu 1,46%, „Alte acțiuni”, cu 0,50% și „Datoria publică” cu 0,87%. (D.P.)

Vezi si

Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană organizează  o delegație de companii internaționale interesate să descopere potențialul de afaceri al orașului Siret și al Bucovinei

Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană (AHK România)  organizează în perioada 22-24 mai o delegație …