Tuesday , February 27 2024

Suceava – orasul statuilor miscatoare

N statuia lui Petru Mu[at va fi mutat\ `n Muzeul de Istorie, iar „Bucovina ~naripat\” va fi amplasat\ l=ng\ Prefectur\

Statuia domnitorului Petru Mu[at va fi mutat\ `n incinta Muzeului de Istorie. Primarul de Suceava, Ion Lungu, a declarat c\ a discuat pe aceast\ tem\ cu directorul Muzeului Bucovinei, Emil Ursu, precum [i cu conducerea Direc]iei de Cultur\ [i a primit acceptul pentru mutarea temporar\ `n aceast\ loca]ie a statuii care `l `nf\]i[eaz\ pe domnitorul c\ruia i se atribuie ctitoria Cet\]ii de Scaun a Sucevei. Aceast\ statuie va fi mutat\ din Centru pentru c\ pe locul unde se afl\ `n prezent va fi amenajat\ o parcare subteran\. Mutarea statuii va fi una cu caracter provizoriu.
{i statuia „Bucovina ~naripat\” va fi mutat\, cel mai probabil `n cursul zilei de azi, de pe esplanada Casei de Cultur\ a Sucevei `n Pia]a Steagurilor, situat\ pu]in mai sus de Palatul Administrativ. Primarul de Suceava, Ion Lungu, a spus c\ nu mai poate s\ fie am=nat\ mutarea statuii din cauza lucr\rilor de stabilizare din zona central\, lucr\ri ce se fac `n vederea amenaj\rii parc\rilor subterane. Reamintim c\ statuia care a fost realizat\ de sculptorul Mircea D\neasa, a costat 100.000 de euro [i a fost amplasat\ pe esplanada din fa]a Casei de Cultur\ Suceava `n urm\ cu un an [i jum\tate. (D.P.)

Vezi si

Victor Pancu, fostul jucător și antrenor al echipei locale de volei, a încetat din viață la 74 de ani

Lumea voleiului sucevean este în doliu, după ce fostul jucător și antrenor al echipei locale …

No comments

 1. Lungu nu este un personaj pragmatic, este un tip care apreciaza kiciurile. Vezi oul minune pentru care s-a platit 150000 Euro la Buzau si care strica prin hidosenie centrul orasului si acum zace pe undeva pe la muzeul satului.Vezi acest “tirbuson” care nu semnifica nimic si pangareste centrul orasului.Sa-l lase pe Petru Rares acolo, pentru ca este istorie si sa duca “tirbusonul” la Prelipca sau la Botosana, dupa caz.

  • Total de acord cu parerea despre ou. Cat priveste tirbusonul, cineva a vrut , probabil , o statuie mai mare , inspirat probabil de statuia Independentei de la Iasi. Autorul tirbusonului nu a avut clasa artistica a familiei ADOC, realizatorii statuiei de la Iasi, dar vinovat nu este el, pe el atat l-a dus capul adica ” simtirea”, ci grupul de oameni de la Suceava care a avizat si platit marfa. Sigur ca discutiile estetice sunt foarte alunecoase si nu pentru pulime, dar cred ca trebuia procedat cum s-a mai procedat in Bcuresti cu statuia lui Carol si chiar la noi cu statuia cu clopote din intersectia de la PECO. Trebuia realizat o macheta la scara sau in marime naturala ( cea de la PECO a fost din lemn) si populatia orasului sa-si spuna parerea printr-o forma organizata. In definitiv ,daca eu vreau sa fac gard la casa trebuie sa-i duc lui Lungu , (serviciul de urbanism) planul gardului, el , Lungu prin serviciile specializate , de ce sa nu-mi arate ce are de gand sa planteze in centrul orasului in care locuieste familia mea de aproape 100 de ani??

  • RASPOPITULE! Toata lumea da vina pe Lungu, cred numai de dragul de a se afla in treaba sau optiuni politice. Dar nu el este vinovatul Pentru orice proiect(chiar si de amplasare a cosurilor de gunoi) are o armata de “specialisti” de doi bani(arhitecti, piesagisti urbanisti etc.) care fac si aproba proiecte. Spuneti-mi un lucru facut in oras care sa fie si frumos(vezi staiile TPL din centru care sunt ca niste saivane, cladirea procuraturii care parca a ramas cu schelele in jur,etc) Nu inteleg insa un lucru daca specialistii nostrii sunt K ….. T de ce nu se renunta la ei si adusi altii care pot sa faca ceva. E foarte frumos ca Suceava este un santier(sa traiasca Lungu, flutur si Udrea ca aduc fonduri la Suceava), finalizarea investitiilor insa trebuie sa aduca ceva frumos si util. Sigur ca vom avea de suportat mizerii , mutari provizorii, sapaturi, noroi etc), dar intreb cand face-ti reparatiile in apartament nu face-ti dezordine , nu mutati mobila, nu suportati praful, nisipul, molozul si multe altele? In schimb la nivelul orasului vrem ca totul sa fie facut peste noapte, daca nu este vinovat LUNGU. Ganditi si nu mai aruncati cu noroi.

 2. sucevean din braila

  Bun, am inteles. Primarul Lungu e un om pragmatic si actioneaza in consecinta. Dar in Suceava, in Primarie si nu numai, nu sunt arhitecti, urbanisti etc. care sa-i explice primarului ca face o greseala mare cat Casa de cultura?? Slutim orasul…

  • Ati spus ca primarul e un om pragmatic si actioneaza in consecinta. Hai sa judecam si noi la fel !
   1. Toti dorim un centru cu pietonal afara si masini ascunse in parcari subterane. In Suceava nu s-a gandit nimeni acu 20-30-40-100 de ani ca va fi aglomeratie de masini in centru. Alte orase din EUROPA au facut aceste parcari subterane sau supraterane acu 20-30-40-100 de ani. Noi le facem acum ! Cum poti sa faci parcare subterana fara sa muti pamantul din loc, sa faci stalpi de sprijin , sa torni placa mare de beton si sa o acoperi cu pamant din nou ??? Pentru cei care nu realizeaza ce se face , ganditi-va ca faceti o pivnita mare cat Piata Centrala. Tavanul trebuie sprijinit pe stalpi care simultan creeaza si structura parcarii.
   2. E dureros ( dar necesar, solutie ieftina ) sa vezi ca se taie brazi argintii, tuia de 20-30 de ani , se muta statui etc…dar vor reveni toate inapoi si peste 10-20 de ani nici nu vei stii ca dedesubt este parcare si deasupra spatiu verde. STATUILE NU VOR FI TOPITE, ci mutate temporar caci altfel se prabusesc si se distrug din cauza sapaturilor. Parcarea subterana nu va fi o hruba , ci va avea o inaltime de cel putin 4m ,iluminat a giorno, cai de acces intrare iesire etc…si vor intra zeci , poate sute de masini. Stimati concetateni , indiferent de opinii politice, de invarteli economice, un oras NU poate fi modernizat cu Harry Potter. Conducte neschimbate de 40 de ani, lipsa de parcari , alte utilitati etc.. nu pot fi facute fara FOARTE multi bani si cu disconfortul pe care trebuie sa-l inghitim PINA se termina lucrarile. Blocul CICLOP , de langa Intercontinenal Bucuresti a fost proprietatea familei Bragadiru si avea prevazuta PARCARE SUBTERANA de peste o suta de masini dinainte DE RAZBOI !!!!!! Asa se gandeau lucrurile pe atunci ,cu ochiul la capitalele europene , nu la stepa rusa. Toate orasele europene pe care le invidiem acum au avut odata santiere, gropi etc,,, Cine crede ca perifericele Parisului , cu paienjenisul halucinant de tuneluri, treceri supraterane etc… s-a facut batand din palme si gratis , crede in basme. Asadar daca se doreste fluidizarea circulatiei in Bucuresti sa ne asteptam la ani multi de constructii, demolari ,sume imense cheltuite. Revenind la Suceava , sa ne bucuram ca centura spre Siret avanseaza, mai greu , mai usor , mai aburim pe Boagioaica, mai aburim pe altii care vor veni si scapam de nebuneala de la pasarela CFR Itcani.Trag nadejde ca sa iasa ceva FUNCTIONAL si FRUMOS in centrul Sucevei !!