Friday , October 7 2022

Suceava nu va avea buget decât în martie

Primarul Lungu anunță o găselniță a Finanțelor prin care se pot organiza licitații „cu clauză suspensivă”  

Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, este părere că bugetul local al municipiului Suceava nu va putea fi aprobat în această lună, întrucât ședința Consiliului Local nu se va putea întruni decât după 17 zile ca­lendaristice de la publicarea Legii bugetului de stat pe 2019 în Monitorul Oficial. „Într-o apreciere optimistă, bugetul de stat va fi aprobat în Parlament săptămâna aceasta, iar ulterior trebuie promulgat de către președinte și publicat în Monitorul Oficial. Se pare că se va trece peste cele 17 zile, caz în care bugetul municipiului va fi aprobat în prima decadă a lunii martie”, a precizat Ion Lungu, în conferința de presă de ieri. De asemenea, Ion Lungu a declarat că săptămâna viitoare va avea discuții referitoare la buget cu directorii unităților de învățământ și cu președinții asociațiilor de proprietari.

În ceea ce privește problema legată de imposibilitatea organizării unor proceduri de achiziție publică, edilul a precizat că aceasta nu ar mai fi de actualitate ca urmare a unei circulare transmise de Ministerul Finanțelor ­Pu­blice. Conform acesteia, autoritățile publice locale (probabil cele care au contractat diferite proiecte prin programe – n.r.) vor putea organiza licitații „cu clauză suspensivă”. Asta înseamnă că ofertantul câștigător ia la cunoștință de faptul că respectivul contract poate fi încheiat abia după ce este aprobat bugetul iar în eventualitatea neaprobării, autoritatea locală este exonerată de orice răspundere.

Conform primarului Ion Lungu, bugetul de pe acest an nu este unul care să satisfacă solicitările edililor municipiilor. Printre altele, aceștia ar fi cerut acoperirea pierderilor cauzate de aprobarea târzie a bugetului de stat. „În lunile ianuarie și februarie, până la aprobarea bugetului de stat, vom avea cote defalcate din impozitul pe venit în procentaj de 41,75%”, a explicat Ion Lungu, primarul Sucevei. Dacă bugetul local va fi adoptat în martie, atunci cotele de 41,75% din impozitul pe venit vor fi alocate și în martie primăriilor, în loc de 60%. Primarii au revendicat impo­zitul din pensii, ce ar trebui să revină localităților de domiciliu al contribuabililor la bugetul asigurărilor sociale și un buget minim de funcționare în valoare de 20 de milioane de lei pentru municipii. (D.P.)

Vezi si

Dezbatere publică privind traseul centurii Gura Humorului

Centura orașului Gura Humorului va face parte din Autostrada Nordului, dar traseul stabilit de firmele …