Thursday , April 25 2024

Suceava mai are puțin și întrece toată Ucraina ca număr de pacienți infectați de coronavirus

Nici în nordul Bucovinei situația – raportată la nivelul Ucrainei – nu este deloc strălucită. Un vagon frigorific în loc de morgă  a fost amplasat la spitalul din Cernăuți unde se tratează bolnavii de coronavirus. Medicul șef este diagnosticat pozitiv.

Ucraina, coronavirus, masca

Nu numai sudul Bucovinei – județul Suceava – trece printr-o perioadă sumbră din cauza epidemiei de coronavirus, ci și nordul Bucovinei – regiunea Cernăuți. Situațiile au similitudini mari: până nu demult Cernăuțiul conducea în topul zonelor infectate din Ucraina (abia zilele trecute a lăsat locul 1 Kievului), Suceava încă este pe locul 1 la acest capitol în România (cu toate că șansele ca Bucureștiul să o detroneze sunt mai mult simbolice iar, de altfel, Suceava cu 1322 de cazuri de pacienți diagnosticați cu COVID – 19 concurează din acest punct de vedere cu toată Ucraina, unde erau 1462 de cazuri, oficial desigur); măsuri de carantinare au fost luate în ambele orașe; îmbolnăviri masive ale medicilor sunt în ambele regiuni (la Suceava este o nefastă particularitate legată de focarul de la spitalul de urgență, caz care nu are corespondent ca amploare la nivelul Cernăuților).

Una din ultimele asemănări este … vagonul frigorific pentru morți. Ceea ce zilele trecute părea să dea fiori reci în Suceava și nu numai cu știrea privind instalarea unui vagon frigorific lângă morga spitalului de la Suceava se repetă în capitala nordului Bucovinei, la Spitalul orășenesc nr. 1 unde sunt tratate persoanele infectate cu coronavirus, fiind fondat un centru de primire pentru respectiva categorie de bolnavi.

Desigur, motivația oficială – potrivit primarului orașului Cernăuți, Oleksii Kaspruk, citat de publicația cernăuțeană „Libertatea cuvântului” – și anume aceea că acolo nu există morgă pare plauzibilă, dar totuși cumva cinică sau inadecvată pentru un spital unde sunt tratați bolnavi și unde nu există morgă, măcar pentru nefericitele cazuri accidentale. Cert este că „două persoane au murit în acel spital, săptămâna trecută”, dar a mai fost și un caz al unei persoane decedate, suspectate de coronavirus și care nu s-a confirmat.

De menționat că, marți, 7 aprilie, medicul-șef al Spitalului orășenesc nr. 1 din Cernăuți a fost diagnosticat cu COVID-19, după ce a fost supus testului de laborator. Medicul are simptomele caracteristice noului tip de coronavirus și se află în autoizolare la domiciliu, potrivit Galina Bovcun, șeful interimar al Direcției management servicii de sănătate al Consiliului orășenesc Cernăuți, citată de Libertatea cuvântului. Potrivit ei, la Cernăuți au fost diagnosticat cu Covid-19 – au doar simptome ușoare – șase medici: doi la Spitalului orășenesc Nr.1, trei la Policlinica orășenească Nr.1 și un medic la Policlinica orășenească Nr.5.

În total, în regiunea Cernăuți la data de 7 aprilie, 38 de angajați medicali sunt infectați cu coronavirus. Potrivit adjunctului șefului Administrației Regionale de Stat (ARS) Cernăuți, Natalia Gusak, nu toți medicii bolnavi au simptomele caracteristice iar epidemiologii urmează să clarifice câți medici s-au infectat în timpul îndeplinirii îndatoririlor lor profesionale, iar câți din ei în afara orelor de serviciu.

La nivelul regiunii Cernăuți, până pe 6 aprilie, erau diagnosticați cu coronavirus 248 de cetățeni (33 în orașul Cernăuți, 20 în satul românesc Colincăuți și 18 în Adâncata, dar coronavirusul a ajuns chiar și în unul din cele mai izolate raioane, Putila, unde erau înregistrate cinci cazuri din care unul în localitatea Șepit, aproape de Izvoarele Sucevei), însă era de așteptat ca numărul lor să crească în zilele următoare.

Nu e mai puțin adevărat nici faptul că orașul Cernăuți a primit 1.200 de teste pentru depistarea noului coronavirus din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. Anunțul a fost făcut de primarul orașului Oleksii Kaspruk, citat tot de Libertatea cuvântului.

Una din puținele diferențe este aceea că Guvernul de la Kiev a decis să monitorizeze respectarea de către cetățeni a condițiilor de autoizolare folosind o aplicație mobilă care urmărește geolocalizarea persoanelor, în vreme ce Guvernul de la București nu a decis așa ceva, deși este instituită starea de urgență la nivel național. (D.P.)

 

Vezi si

Trei elevi de la Școala Gimnazială nr. 4 Suceava, premiați la etapa națională a Olimpiadei de Limba și Literatura Română pentru ciclul gimnazial

Olimpiada Națională de Limba și Literatura Română pentru ciclul gimnazial a avut loc în perioada …