Monday , May 6 2024

Suceava, lider regional la insolvenţe, în ultimii cinci ani

dosare insolvente

O analiză realizată de Ziarul Financiar relevă faptul că în acest interval au intrat în insolvenţă 2.159 firme sucevene, 3,5% raportat la mia de locuitori u ca procent suntem deasupra judeţelor Iaşi, Bacău, Vaslui, Botoşani şi Neamţ u ~n topul naţional, Covasna este judeţul cu cel mai mare număr de firme intrate în insolvenţă raportat la populaţie, având o medie de 19,2 societăţi insolvente la fiecare 1.000 de locuitori

Suceava este, cel puţin în zona care este denumită Regiunea de Dezvoltare Nord – Est, ce cuprinde judeţele Vaslui, Bacău, Iaşi, Neamţ, Botoşani şi Suceava, judeţul care a înregistrat, conform unei analize realizate de Ziarul Financiar, cel mai mare număr de insolvenţe în ultimii cinci ani, raportat la o mie de locuitori. ~n acest top regional conducem cu 3,5% – 2.159 de firme intrate în insolvenţă, fiind urmaţi de Iaşi cu 3,2%, Bacău şi Vaslui – 2,8%, Botoşani – 2,6%, Neamţ – 2,5%.
La nivel naţional, cei aproximativ 2.300 de practicanţi în insolvenţă au avut de gestionat în ultimii cinci ani peste 90.000 de dosare ale unor firme ajunse în incapacitate de plată, ceea ce însemnă că în medie, fiecare practician în domeniu a avut de gestionat insolvenţa ori falimentul a, în medie 40 de firme. Am mai scris că mulţi dintre aceşti practicieni nu se preocupă foarte mult de conceperea unor programe de reorganizare a activităţii societăţilor comerciale ajunse la ananghie, fiind reocupate mai degrabă de a încasa cât mai mulţi bani din această afacere, dacă nu din vânzări de active de unde încasează un procent de 10%, măcar cei 10 milioane de lei vechi pe care statul îi pune la dispoziţie pentru definitivarea procedurii de licidare a firmelor intrate în moarte clinică.
~n topul naţional, Covasna este judeţul cu cel mai mare număr de firme intrate în insolvenţă raportat la populaţie, având, conform Ziarului Financiar, o medie de 19,2 societăţi insolvente la fiecare 1000 de locuitori, următoarele poziţii fiind ocupate de judeţele Satu Mare, – 9,4% şi Braşov – 8,7%.
Firmele de administrare şi lichidare judiciară consideră în general că atât în anul 2013 cât şi în cel care va veni, numărul de insolvenţe din economia românească va continua să fie la un nivel ridicat, în strânsă corelare cu evoluţia portofoliului de credite neperformante, apreciindu-se că băncile au “băgat sub preş“ în ultimii ani dosarele de credit, au făcut prelungiri de credite de la un an la altul, să nu le fie afectat bilanţul”, consideră unii dintre specialiştii în domeniu. Nu avem o statistică privind numărul firmelor sucevene care au intrat în insolvenţă ori faliment din cauza problemelor cu băncile. Este cert însă că lună de lună, la Secţia Civilă a Tribunalului Suceava, unde sunt înregistrate cererile de deschidere a procedurilor de insolvenţă ori faliment, tot mai multe dintre acestea sunt înaintate de către bănci comerciale, care nu mai pot să recupereze împrumuturile acordate ori chiar de către administratori de firme care au solicitat şi obţinut astfel de credite, pe care nu le mai pot restitui. (N.R.)

Vezi si

”Argumentele tăcute” ale Învierii lui Hristos – Pastorala ÎPS Părinte Calinic la Praznicul Învierii Domnului – 2024

PREACUVIOSULUI CIN MONAHAL, PREACUCERNICULUI CLER, ȘI DREPTMĂRITORILOR CREȘTINI DIN ARHIEPISCOPIA SUCEVEI ȘI RĂDĂUȚILOR Har, pace și …