Wednesday , April 17 2024

Suceava, Fălticeni și Rădăuți au cei mai mulți părinți aflați în concediu de creștere a copilului

Județul Suceava ocupă un loc fruntaș la nivel național în ce privește numărul de părinți aflați în concediu de creștere a copilului, clasându-se pe locul 11 după București, Cluj, Timiș, Prahova, Brașov, Bihor, Iași, Ilfov, Argeș și Constanța. Avem un total de 5.773 de beneficiari ai indemnizației de creștere a copilului la nivelul județului, care încasează peste 8,9 milioane de lei lunar, iar după cuantumul sumei încasate pe județe suntem pe locul 12 pe țară, deoarece în Sibiu, deși sunt doar 4.571 de beneficiari, aceștia încasează peste 9,2 milioane de lei pe lună.

Potrivit informațiilor publicate de Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Suceava, cei mai mulți părinți sunt, cum era de așteptat, în municipiul Suceava, la finalul lunii august fiind înregistrați 1.216 beneficiari, pentru care se plătesc lunar peste 2,2 milioane de lei, urmat de municipiul Fălticeni cu 294 persoane aflate în concediu de creștere a copilului, apoi municipiul Rădăuți, cu 276 persoane aflate în plată și Vicovu de Sus, unde sunt 201 beneficiari. Următoarea localitate în topul beneficiarilor indemnizației de creștere a copilului este Şcheia, cu 146 persoane aflate în evidențe, apoi Câmpulung Moldovenesc și Voitinel cu 138 beneficiari fiecare și Marginea, cu 136 persoane aflate în plată. La polul opus, printre localitățile cu cei mai puțini părinți aflați în concediu de creștere a copilului, se numără Bălăceana, cu doar 2 beneficiari, Moldova Sulița și Breaza, cu câte 4 beneficiari, Ulma și Drăgușeni, cu câte 6 persoane aflate în plată, și Crucea, unde sunt 7 beneficiari ai indemnizației de creștere a copilului.

Indemnizațiile pentru creșterea copilului se acordă persoanelor care, în ultimele 24 de luni anterior datei nașterii copilului, au realizat timp de 12 luni consecutiv venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit Codului Fiscal și care beneficiază de concediu pentru creșterea copilului. Nivelul indemnizației este de 85% din cuantumul salariului minim și atât mama, cât și tatăl pot obține concediul și banii aferenți, cât timp respectă Ordonanța de urgență a guvernului nr. 111/2010.

Pe de altă parte, părinții care aleg să se întoarcă la muncă înaintea împlinirii celor doi ani (sau 3 ani, în cazul copiilor cu handicap) de maternitate/ paternitate plătită pot solicita stimulentul de inserție, în cuantum de 650 lei/ lună, de care vor benficia timp de un an de zile. Avem 2.612 astfel de beneficiari, dintre care 689 provin din Suceava, 144 din Rădăuți, 139 din Fălticeni, 80 din șcheia și 79 din Gura Humorului. (Oana NUȚU)

 

Vezi si

Societate amendată cu 60.000 lei pentru abandonări de deșeuri reciclabile

Garda de Mediu Suceava a fost sesizată cu privire la abandonarea unei cantități foarte mari …