Sunday , September 8 2024

Suceava este singurul oraș mare din România care nu are emoții la încălzire, susține primarul Ion Lungu

Zecile de mii de suceveni ale căror locuințe sunt încă racordate la sistemul centralizat de termoficare al municipiului Suceava au primit o veste bună de la primarul Ion Lungu: nici în acest an nu vor fi problemele cu încălzirea.

În conferința de presă de miercuri dimineață, Ion Lungu a declarat că producătorul de energie termică al Sucevei are atât de multă biomasă lemnoasă încât a fost nevoit, la un moment dat, să oprească achiziția acesteia.

Ion Lungu a spus că a avut deja discuții la București la Direcția de Termoficare pentru pregătirea sezonului rece 2024 – 2025. „Mă bucură faptul că la Bioenergy curtea este supra-aglomerată cu deșeuri lemnoase și nu se pune problema să nu avem materie primă”, a spus edilul Sucevei. De aceea, edilul nu a făcut niciun secret din faptul că se dorește ca și în sezonul rece 2024-2025 centrala de la Bioenergy să funcționeze în exclusivitate pe biomasă.

Totodată, primarul a arătat că în condițiile în care există o ofertă foarte mare de deșeuri de lemn încadrabile ca biomasă lemnoasă, prețul de achiziție a scăzut. Pe cale de consecință, prețul de producție care se ajustează an de an și se aprobă de ANRE va scădea, ceea ce va diminua din efortul bugetar pe care Primăria este nevoită să îl facă odată prin plata diferențelor de preț între tariful achitat de populație și cel de producere și transport al energie termice.

Fiind foarte multă masă lemnoasă pe piață, aceste deșeuri lemnoase. Bioenergy fiind unul dintre puținii consumatori din această zonă, toate județele din jurul nostru, începând cu Bistrița, Harghita, Covasna, Maramureș aduc aceste deșeuri lemnoase la Suceava. Ca atare ar trebui să scadă prețul de achiziție și ca atare va scădea și prețul de producere a gigacaloriei, în perioada următoare când vor merge din nou la ANRE. Dacă anul trecut a crescut pentru că a crescut prețul lemnului, de această dată discutăm de scăderea prețului. și voi avea o discuție cu partea austriacă în luna septembrie pentru montajul financiar al sezonului rece 2024 – 2025”, a spus edilul Sucevei adăugând că prețul pentru populație va rămâne tot la 240 lei/gcal.

Ulterior, răspunzând unei întrebări adresată în acest sens, Ion Lungu a insistat că este vorba de o posibilă scădere a prețului de producere, nu a celui de transport și distribuție și că pe partea de producere prețul ar putea scădea cu 10-15%.

Pe de o parte, Ion Lungu a ținut să facă un apel la populația Sucevei să își achite restanțele la încălzire – conform datelor din care Ion Lungu a citat „din memorie” – furnizorul de energie termică în Suceava, societatea Thermonet având de încasat de la populație echivalentul a circa un milion de euro.

Pe de altă parte, Ion Lungu a spus că Primăria a făcut și noi o solicitare la Guvern pentru o sumă de 10 milioane de lei, sumă necesară pentru trecerea sezonului rece 2024 – 2025. „Este una dintre cele mai mici sume la municipii reședință de județ, dacă ne comparăm cu Iași care anul trecut a luat 60 de milioane de lei, iar Suceava doar 10 milioane. Cu aceste 10 milioane de lei dacă vin de la Guvern noi ne închidem din punct de vedere financiar și îi asigur pe suceveni că nu trebuie să aibă nici un fel de emoții referitor la încălzirea la iarnă. Suntem singurul oraș mare din România care nu are emoții la încălzire. și asta pentru că nu depindem de scumpirea prețului la gaz metan sau energia electrică. Îi asigur pe suceveni că nici în acest an nu o să fie probleme cu încălzirea în orașul Suceava”, a conchis Ion Lungu. (D. P.)

Vezi si

Din nou, o mulțime de bețivi depistați la volan pe drumurile din Suceava

Sâmbătă, 7 septembrie 2024, polițiștii suceveni au depistat mai mulți șoferi  conducând sub influența băuturilor …