Thursday , April 25 2024

Suceava din nou pe primul loc în țară la numărul de cazuri de rujeolă

In cursul săptămânii trecute, la nivel național, au fost întregistrate 82 de cazuri noi de rujeolă, dintre care 30 la pacienți suceveni

96721713 – close up skin baby infected, hand foot and mouth disease.

După cum reiese din datele făcute publice de reprezentanții Institutului Național de Sănătate Publică, județul nostru ocupă din nou primul loc în ceea ce privește numărul cazurilor nou diagnosticate de rujeolă. Astfel, în ultima săptămână, în județul Suceava au fost diagnosticați încă 30 de copii cu această infecție. Pe locul doi se situează județul Satu Mare cu 15 cazuri nou diagnosticate, urmat de județul Neamț, cu 14 cazuri. Cele mai multe îmbolnăviri sunt în zona Câmpulung Moldovenesc, pacienții fiind, în marea majoritate, copii nevaccinați.

Rujeola este o boală respiratorie severă, produsă de un virus, foarte contagioasă și uneori mortală. Rujeola debutează ca o răceală banală cu febră mare, secreții nazale, ochi înroșiți și erupție măruntă. Aceasta începe pe pielea feței și a capului și se extinde apoi pe restul corpului. Starea generală a bolnavului este profund alterată. Complicațiile rujeolei sunt frecvente și grave. Unul din patru copii ajunge la spital din cauza gravității bolii, unul din 1.000 de cazuri prezintă inflamație a creierului, ce poate duce la deteriorarea funcției lui și unul sau două cazuri din 1.000 se pot solda cu deces, în ciuda celor mai bune îngrijiri medicale. O persoană bolnavă poate infecta nouă din zece persoane cu care intră în contact. Riscul este major pentru copiii mai mici de nouă luni, care nu pot fi vaccinați și care, dacă se îmbolnăvesc, pot avea forme grave ale afecțiunii. O categorie vulnerabilă o reprezintă și femeile însărcinate, care riscă avort sau naștere prematură în situația în care nu au protecție prin boală anterioară sau prin vaccinare. Si fătul poate fi afectat de virus. Cele mai afectate categorii sunt bebelișii și copiii cu vârsta de până la cinci ani, în rândul cărora au fost înregistrate și cele mai multe decese. Cazuri de rujeolă, soldate inclusiv cu decese, s-au înregistrat și la adulți. În aceste cazuri, decesele au intervenit, în general, pe fondul complicațiilor la persoane care sufereau și de alte afecțiuni.

Campania de vaccinare cu vaccinul ROR se adresează copiilor cu vârste între nouă luni și nouă ani, care nu s-au îmbolnăvit până acum de rujeolă. În momentul în care copilul ajunge bolnav la medic, vaccinarea nu mai este permisă. (Cristina RUSTI)

 

Vezi si

Lăcrămioara Perijoc şi-a asigurat o medalie la Europenele de box la Belgrad

Pugilista suceveană Lăcrimioara Perijoc și-a asigurat o medalie la Campionatele Europene de box de la …