Thursday , September 29 2022
Breaking News

Suceava are, în sfârșit, o rută alternativă spre Botoșani

“Mica centură” Suceava-Botoșani a fost deschisă oficial în varianta pentru traficul de până la 3,5 tone.Primarul Ion Lungu susține că la mijlocul anului viitor, odată cu finalizarea lucrărilor la podul peste pârâul Cetății și la strada Apeductului, va putea fi dată în folosință și pentru traficul greu. Pe de o parte, Ion Lungu a spus că varianta alternativă va duce, în viitorul relativ apropiat, la noua variantă de ocolire a Sucevei, nr. 2, de pe ruta Cumpărătura Ipotești – Tișăuți – Salcea. In schimb, Gheorghe Flutur a propus și realizarea unei variante care să deflueze traficul rutier din zona centrală spre noul pod peste râul Suceava 

secretarasite

Miercuri, 16 septembrie, a fost inaugurată prima parte din varianta alternativă Suceava – Botoșani, care are o lungime de aproximativ 800 de metri care cuprinde și Podul Unirii peste râul Suceava. Evenimentul a avut loc în prezența primarului Sucevei, Ion Lungu care a invitat să ia parte și președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, dar și pe deputatul PNL Ioan Bălan. De la eveniment nu a lipsit nici viceprimarul Lucian Harșovschi și, de asemenea, a fost prezent și Ovidiu Doroftei, șeful Poliției Locale. De altfel, la capătul de pe malul stâng al râului Suceava (aproape de intrarea pe Podul Unirii), precum și la capătul distanței recent asfaltate din ruta alternativă erau echipaje de Poliție Locală, asta deoarece această variantă va fi, inițial, destinată traficului ușor de până în 3,5 tone. „Vreau să mulțumesc constructorului care a terminat podul într-un termen record. În patru luni podul a fost ridicat. Celor care lucrează la ruta alternativă, la drumul ocolitor ca atare și sperăm ca până anul viitor în vară să dăm definitiv această rută alternativă în funcțiune”, a spus, printre altele, Ion Lungu.

Astfel, varianta temporară include pe lângă pod și o porțiune de câteva sute de metri din strada Mirăuți, până la o zonă unde se face bifurcația spre strada Apeductului. Aceasta din urmă este inclusă în proiectul rutei alternativă, dar nu va fi finalizată decât pe la mijlocul anului viitor. De aceea, în condițiile de față, traficul se va face în continuare pe strada Mirăuți, până la intersecția semaforizată cu străzile Petru Rareș și Ana Ipătescu. Fiindcă traficul greu nu se pretează în totalitate pe strada Mirăuți, atunci s-a decis ca pe podul nou și pe porțiunea de drum recent asfaltată să circule doar mașini cu masa maximă admisă de 3,5 tone.

De asemenea, această rută alternativă Suceava – Botoșani se va intersecta cu varianta ocolitoare nr.2 a Sucevei pe ruta Cumpărătura Ipotești – Tișăuți – Salcea. „Este una dintre strategiile municipalității de a face aceste rute alternative, variante ocolitoare ale orașului. La capătul podului în partea stângă este un drum pe malul râului Suceava, de trei kilometri care duce până la Tișăuți. Acolo la Tișăuți vom veni cu varianta de ocolire nr. 2 a orașului Suceava care vine pe ruta Cumpărătura – Ipotești – Tișăuți – Salcea. Așa cum se știe acum două săptămâni, împreună cu domnul președinte Flutur s-a semnat contractul pentru desemnarea firmei care realizează studiul de fezabilitate și proiectul tehnic pentru autostrada A7, Ploiești – Bacău – Pașcani – Suceava – Siret. Cealaltă variantă va fi un nod de descărcare pentru autostradă. Ca atare vom lega această rută alternativă a orașului de varianta ocolitoare nr. 2. Iată că vom avea un inel ocolitor în jurul orașului. Cred că suntem unul dintre puținele orașe din România care va avea acest inel oco­-litor. Este o strategie clară a municipalității de a asigura fluidizarea traficului în orașul nostru și în această zonă”, a spus primarul de Suceava.

În opinia lui Ion Lungu, deschiderea variantei temporare a rutei alternative „este un moment important pentru viața orașului nostru” și crede că și în atare situație noul pod și ruta alternativă va degreva cu 20% traficul spre și dinspre marile centre comerciale din zona Burdujeni. „Un moment important pentru viața orașului nostru. I-na­ugurăm o primă variantă din ruta alternativă Suceava – Botoșani: varianta pentru trafic ușor de 3,5 tone, care merge de aici de la Podul Unirii și iese pe strada Mirăuți, la intersecția cu Petru Rareș. Eu spun că într-un termen de timp rezonabil, un an și cinci luni de când am început aceste lucrări aici la Podul Unirii și cu niște costuri rezonabile spun eu: 1,5 milioane de euro a cheltuit primăria din fonduri proprii am reușit să facem Podul Unirii și această variantă de 800 de metri, pentru traficul ușor”, a spus Ion Lungu, adăugând că până în iunie anul viitor va fi dată în funcțiune și cealaltă parte a rutei alternative de la intersecția străzilor Calea Unirii cu Traian Vuia pe strada Apeductului. „De azi urmează să lucrăm la un podeț pe o lungime de 25 de metri (tehnic, este vorba de un pod pentru că podețul nu este reglementat pentru o lungime de 25 de metri – n.r.), peste pârâul Cetății și eu sper ca anul viitor, până la data de 30 iunie să dăm în funcțiune varianta pentru trafic foarte greu. Va­rianta oficială practic a acestei rute alternative, care vine de la intersecția străzilor Calea Unirii cu Traian Vuia, cea care vine de la Rădăuți cu strada Apeductului”, a explicat primarul, adăugând că este necesară și devierea unei magistrale de termoficare, în acest sens fiind depus un proiect la Guvern, pe programul Termoficare 2006 – 2020.

Totodată, Ion Lungu i-a mulțumit președintelui CJ Suceava, Gheorghe Flutur, pentru colaborarea bună pe acest proiect precum și de­-putatului Ion Bălan. „Mă bucur și vă felicit, domnule primar, pentru această realizare care e a doua după centura ocolitoare a Sucevei. Această deviere de trafic și scoatere a unei părți din trafic din Suceava mă face să gândesc că șanse să respirăm mai ușor în municipiu, să nu mai fie atât de aglomerat se va întâmpla și datorită acestei varian­te de ocolire. Este al treilea pod peste râul Suceava, pentru că orașul Suceava este împărțit de acest râu. Dacă punem și podul mare de pe centura ocolitoare sunt patru. Ne gândim la al cincilea cu centura următoare. Înseamnă ceva”, este de părere Gheorghe Flutur.

secretarasite

El s-a referit, în continuare, la discuțiile pe care le-a avut și le are în continuare cu condu­cerea Primăriei referitoare la soluțiile de deblocare a centrului Sucevei. „Una dintre soluții pe care trebuie să le găsim este Cetatea, Platoul Cetății. Să putem să legăm de o stradă care să coboare și să ajungă la acest pod. Gândiți-vă la momente de vârf, Festivalul Medieval și alte evenimente, blochează efectiv centrul orașului și atunci va fi o variantă foarte eficientă de trafic spun eu. Mă uit în deal și în vale, amenajarea albiei râului Suceava este o prioritate și eu mă bucur că primarul Lungu are un proiect ambițios și pentru că va trebui să punem în siguranță zona și să facem zona de agrement. În orice caz e o investiție foarte necesară”, a spus Gheorghe Flutur despre ideea sa de a debloca centrul Sucevei. Gheorghe Flutur a spus că aceasta va lega orașul de zona industrială și de viitorul parc industrial de la fosta SC Termica, al doilea parc industrial în zona noastră după cel de la aeroportul Salcea. „Așadar se deschid niște perspective frumoase și mai ales această legătură între Suceava și Botoșani. … Felicitări domnule primar și chiar mă bucur că ați avut curajul și ați insistat foarte mult să rezolvați această variantă care va ajuta foarte mult Suceava”, a declarat Gheorghe Flutur.
La rândul său, deputatul Ioan Balan s-a declarat bucuros că se află la acest eveniment. „Se pare că această săptămână este o săptămână a marilor realizări. În fiecare zi avem câte un proiect și săptămâna încă nu e încheiată. Uitați-vă că ceea ce facem astăzi aici este o realitate. Să știți că nu e ușor și chiar fiind în campania electorală. Unii vin cu povești, noi venim cu lucruri reale. Aici pe podul acesta suntem într-o realitate. Într-o realitate a lucrurilor făcute bine făcute în Suceava”, a spus Ioan Balan, adăugând o pledoarie cu privire la continuitatea PNL la Primăria municipiului Suceava, la Consiliul Județean, pentru că „avem asigurată acea echipă care a realizat performanță ani la rând în municipiul Suceava”. (Dan PRICOPE)
secretarasite

Vezi si

85 de percheziții la mafia lemnului din Suceava. Sunt vizate două grupări uriașe, acuzate de tăieri ilegale de arbori, evaziune fiscală și spălare de bani (FOTO, VIDEO)

Poliția Română, prin Direcția de Investigare a Criminalității Economice, face, miercuri, 146 de percheziții la …