Sunday , February 5 2023

Suceava are cu 75% mai mulți absolvenți șomeri în acest an

In evidențele AJOFM Suceava figurează 1.904 absolvenți înregistrați, dintre care 1.549 sunt neindemnizați și 355 beneficiază de indemnizație de șomaj. In aceeași perioadă a anului trecut, 1.094 absolvenți se aflau în căutarea unui loc de muncă, dintre care doar 252 beneficiau de indemnizație de șomaj 

Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Suceava are în evidențe 1.904 absolvenți, dintre care doar 355 sunt beneficiari ai indemnizației de șomaj. Datele sunt de la finalul lunii august, iar după prelucrarea dosarelor înregistrate în luna septembrie numărul lor va mai crește, după cum susțin reprezentanții instituției. ”În evidențele agenției figurează 1.904 absolvenți înregistrați până la data de 31 august. Dintre aceștia, 1.549 sunt neindemnizați și 355 beneficiază deja de indemnizație, ei fiind înregistrați la începutul verii. Datele vor fi complete după prelucrarea dosarelor înregistrate în luna septembrie, când, de regulă, mai sunt câțiva care se înscriu”, a declarat Anca Capverde, purtătorul de cuvânt al AJOFM Suceava.

Comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, numărul absolvenților înregistrați la AJOFM Suceava a crescut cu 75%. Potrivit datelor furnizate de instituție, la finalul lunii august 2019 figurau 1.094 absolvenți aflați în căutarea unui loc de muncă, dintre care doar 252 beneficiau de indemnizație de șomaj.

În pandemie, sectoarele în care absolvenții de liceu și de facultate își găseau cel mai ușor locuri de muncă au fost cel mai afectate, astfel că numărul foarte mare de absolvenți șomeri se justifică. Mai mult decât atât, piața locurilor de muncă a fost afectată în toată această perioadă din cauza incertitudinii, astfel că în lunile de vară abia se găseau două locuri de muncă pentru absolvenții cu studii superioare.

Pe de altă parte, se pare că o bună parte a absolvenților suceveni nu au reușit să dobândească pe parcursul școlii competențele necesare utilizării tehnologiei moderne, de care am ajuns dependenți în condițiile epidemiologice actuale. ”În acest an, înregistrarea dosarelor s-a făcut online, în condițiile epidemiologice actuale, iar mulți dintre absolvenți au întâmpinat probleme, în sensul că nu au competențe în folosirea tehnologiei în acest sens. Colegii mei i-au îndrumat și au reușit până la urmă să facă toate operațiunile necesare pentru a se înregistra în evidențele noastre”, a precizat purtătorul de cuvânt al AJOFM Suceava.

Absolvenții instituțiilor de învățământ în vârstă de minimum 16 ani pot solicita o indemnizație de șomaj pentru o perioadă de 6 luni, reprezentând 50% din valoarea indicatorului social de referință al asigurărilor pentru șomaj și stimulării ocupării forței de muncă în vigoare. Indemnizația de șomaj se acordă după 60 de zile ca­-lendaristice de la data absolvirii, perioadă în care absolventul beneficiază de servicii gratuite în vederea angajării – informare și consiliere profesională, medierea muncii, formare profesională. (O. NUTU)
secretarasite

Vezi si

Programul detaliat al manifestărilor organizate de Primărie la împlinirea a 635 de ani de la atestarea documentară a Sucevei

Primăria municipiului Suceava a anunțat, sâmbătă dimineață, programul detaliat al manifestărilor prilejuite de sărbătorirea împlinirii …