Monday , November 28 2022

Suceava are bani pentru piste de bicicletă, dar nu prea are loc unde să le facă

Lăudate îndeosebi de apologeții PNRR și criticate inclusiv de unii din coaliția de guvernare, pistele de biciclete nu își găsesc prea mare utilitate nici în orașe. Cazul Sucevei este elocvent și poate să se rezume în ideea că degeaba sunt bani, dacă nu sunt și perspective. Pentru că banii pentru pistele de biciclete care nu lipsesc, însă terenul da. Asta se întâmplă și a recunoscut-o „cu subiect și predicat” primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, în conferința de presă de miercuri.

La mijloc este vorba de o sumă de 3 milioane de euro pentru trasee însumate de 32 de kilometri de pistă de biciclete.

„Am cerut ajutorul Ordinului Arhitecților, cu specialiștii din Primărie, cu firma de consultanță, să găsim posibilitatea să facem și alte trasee pentru că vor fi bani foarte mulți pe piste de biciclete. Eu mi-aș dori să facem o mare parte din ele în afara trotuarelor. Cu siguranță ne vom extinde până la Sala Polivalentă, până la Cetate, în cartierele noi spre Laniște și spre alte părți”, a început Ion Lungu în conferința de presă de miercuri expunerea problemei legate de pistele de biciclete.

Iar lipsa unor spații adecvate pentru amenajarea unor piste nu este nesemnificativă El a spus că nu prea sunt soluții ca aceste piste să fie amenajate în afara trotuarelor dar că va discuta problema cu cei de la Ordinul Arhitecților, cu firma de consultanță, cu specialiști din Primărie, cu cei de la USV.

„Din carosabil nu putem să luăm. Am văzut în anumite țări din Europa și am văzut și la noi, în București, pe Calea Victoriei că s-a luat o parte din carosabil. E foarte simplu, dar la noi nu se pune problema pentru că benzile sunt destul de strâmte și nu ai voie să iei 1,5 metri pentru biciclete”, a declarat Ion Lungu. Probabil că mare parte din cei peste 30 de kilometri care vor fi realizați în anii următori vor fi amenajați chiar pe trotuare! Asta cu toate că primarul a spus că o astfel de soluție este contestată atât de pietoni, cât și de bicicliști. (D. P.)

Vezi si

Flutur: Despre Bucovina trebuie vorbit și luptat în fiecare zi

Săptămâna aceasta a debutat cu manifestări prilejuite de Ziua Bucovinei. Iar ziua de luni a …