Wednesday , February 1 2023

Suceava, al treilea județ pe țară la numărul de cazuri noi de rujeolă

După cum reiese din datele Institutului Național de Sănătate Publică, în județul nostru s-au înregistrat în ultima săptămână 19 cazuri noi de rujeolă. Pe locul întâi se situează județul Neamț, cu 28 de cazuri nou diagnosticate, urmat de județul Sălaj, cu 20 de cazuri. Până acum, în România 62 de persoane au decedat din cauza rujeolei

După cum reiese din datele făcute publice de reprezentanții Institutului Național de Sănătate Publică, județul nostru ocupă locul al treilea în ceea ce privește numărul cazurilor nou diagnosticate de rujeolă. Astfel, în ultima săptămână, în județul Suceava au fost diagnosticați încă 19 copii cu această infecție. Pe locul întâi se situează județul Neamț cu 28 de cazuri nou diagnosticate, urmat de județul Sălaj, cu 20 de cazuri. “Numărul total de cazuri confirmate cu rujeolă în România raportate până la data de 12.04.2019 este 16.450, din care 62 de decese. În perioada 08.04.2019 – 12.04.2019 au fost raportate încă 114 cazuri nou confirmate în 14 județe și în municipiul București”, au menționat reprezentanții INSP.

Rujeola este o boală respiratorie severă, produsă de un virus, foarte contagioasă și uneori mortală. Rujeola debutează ca o răceală banală cu febră mare, secreții nazale, ochi înroșiți și erupție măruntă. Aceasta începe pe pielea feței și a capului și se extinde apoi pe restul corpului. Starea generală a bolnavului este profund alterată. Complicațiile rujeolei sunt frecvente și grave. Unul din patru copii ajunge la spital din cauza gravității bolii, unul din 1.000 de cazuri prezintă inflamație a creierului, ce poate duce la deteriorarea funcției lui și unul sau două cazuri din 1.000 se pot solda cu deces, în ciuda celor mai bune îngrijiri medicale. O persoană bolnavă poate infecta nouă din zece persoane cu care intră în contact. Riscul este major pentru copiii mai mici de nouă luni, care nu pot fi vaccinați și care, dacă se îmbolnăvesc, pot avea forme grave ale afecțiunii. O categorie vulnerabilă o reprezintă și femeile însărcinate, care riscă avort sau naștere prematură în situația în care nu au protecție prin boală anterioară sau prin vaccinare. Şi fătul poate fi afectat de virus. Cele mai afectate categorii sunt bebelușii și copiii cu vârsta de până la cinci ani, în rândul cărora au fost înregistrate și cele mai multe decese. Cazuri de rujeolă, soldate inclusiv cu decese, s-au înregistrat și la adulți. În aceste cazuri, decesele au intervenit, în general, pe fondul complicațiilor la persoane care sufereau și de alte afecțiuni.

Campania de vaccinare cu vaccinul ROR se adresează copiilor cu vârste între nouă luni și nouă ani, care nu s-au îmbolnăvit până acum de rujeolă. În momentul în care copilul ajunge bolnav la medic, vaccinarea nu mai este permisă. (Cristina RUŞTI)

 

Vezi si

”Spune NU cariilor!”, campanie de igienă orală derulată în 94 unități de învățământ, la inițiativa Grădiniței ”Țăndărică” Suceava

”Scopul campaniei a fost îndeplinit cu succes prin intermediul numeroaselor activități desfășurate prin mijloace de …