Saturday , September 23 2023

Suceava a rămas și în august pe locul 5 din țară la numărul pasagerilor procesați la aeroport

Statistica de pe luna august continuă, ca și cea de pe luna iulie, să plaseze Aeroportul „Ștefan cel Mare” din Suceava în primele 5 aeroporturi din totalul de 17 ale țării noastre, cel puțin sub aspectul numărului de pasageri de curse externe și interne. Datele rezultă din situația centralizată la nivel național de Asociația Aeroporturilor din România. Dacă în luna iulie 2023, aeroportul sucevean avea 81.271 de pasageri, în luna august numărul acestora a crescut cu trei mii. Aeroportul „Ștefan cel Mare” continuă să rămână primul după plutonul marelor orașe București, Cluj, Iași și Timișoara fiind înaintea unor aeroporturi precum Sibiu, Craiova, Bacău sau Oradea.

Trebuie spus însă că situația nu reflectă ultimele evoluții din luna septembrie de la Suceava, în condițiile în care pe 7 septembrie compania Wizzair a anunțat că nu își va mai păstra hub-ul de la Suceava și că va renunța la unele destinații de la Suceava – Larnaca, Eindhoven, Bruxelles Charleroi, Paris Beauvais, Bologna și Treviso (Veneția) care vor fi operate însă de la Iași cu excepția celei pentru Treviso – și în mod cert asta va afecta mai cu seamă după 28 octombrie orarul de funcționare și mai ales rezultatele pe care aeroportul sucevean le va avea în lunile următoare. Până atunci, există posibilitatea ca și în luna septembrie, poate și octombrie aeroportul sucevean să continue să se situeze pe locul al cincilea la nivel național. Mai ales că aeroportul clasat pe locul 6 atât, anume Craiova, nu a avut o creștere spectaculoasă ci tot de vreo 3.500 de pasageri procesați în luna august față de în luna iulie.

Modul în care va reacționa piața, adică dacă anunțul celor de la Wizzair va afecta sau nu și călătoriile externe care vor contiua să fie operate de pe aeroportul Sucevei după 28 octombrie – Londra Luton, Roma, Milano Malpensa, Dortmund și Memmingen – precum și eventualele noi oportunități care ar putea să apară în condițiile în care au fost inițiate contacte cu peste 20 de operatori de zbor pentru posibile rute externe ar putea duce, foarte probabil din noiembrie, dacă nu chiar mai repede – la o scădere a numărului de călători procesați pe aeroportul Sucevei. În orice caz, piața externă este cea care aducea Sucevei un număr semnificativ de călători. Așa cum am arătat și în lunile precedente, situația cu privire la traficul intern de călători (în principiu fiind vorba de cursele de la Suceava spre București) plasau aeroportul „Ștefan cel Mare” în cel mai bun caz pe locul 6, Oradea având mai mulți pasageri interesați să parcurgă o călătorie cu avionul până în capitala României, decât Suceava.

Traficul aerian pe aeroporturile din România a păstrat trendul ascendent și în luna august 2023. Aproape 2,6 milioane de pasageri au tranzitat cele 17 aeroporturi românești, cu 5,8 procente mai mulți decât în aceeași perioadă a anului 2019 și cu 5% mai mulți decât în luna august 2022. (Dan PRICOPE)

 

Vezi si

Biroul Electoral Permanent va funcționa în afara municipiului Suceava

Prefectura a reluat „în regim de urgență” procedura de identificare a unor spații, inclusiv aparținând domeniului …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *