Tuesday , April 30 2024

Suceava a primit doar 135 de tichete pentru “Rabla”, sub 5% din necesar

rabla 2013

Anul acesta, Suceava a primit doar 135 de tichete în valoare de 6.500 de lei fiecare, ce au fost împărţite la 15 puncte de lucru aparţinând de 11 firme.  “Mai bine nu le dădeau. Numai au incitat oamenii. E foarte multă indignare la cei care doresc să predea maşinile”, a spus Gheorghe Babalean, unul dintre proprietarii unei firme autorizate pentru colectarea de autovehicule uzate. Darex Auto SRL, cel mai important partener pentru Dacia, Renault şi Nissan a rămas pe dinafară, fiindu-i respinsă oferta de către Administraţia Fondului de Mediu. Au fost acceptate în schimb firmuliţe de pe strada Gheorghe Doja, Fântâna Mare, Fălticeni sau Marginea.  Obiectiv vă prezină lista firmelor unde pot să îşi depună sucevenii maşinile vechi pentru a se înscrie în programul “Rabla” 

Cei 11 colectori autorizaţi de autovehicule uzate din judeţul Suceava vor primi, în total, 135 de tichete prin programul “Rabla”, câte nouă pentru fiecare punct de colectare, aceştia apreciind că nu se acoperă nici măcar cinci la sută din solicitări.
Unul dintre proprietarii unei firme autorizate pentru colectarea de autovehicule uzate, Gheorghe Babalean, a declarat, sâmbătă, că firma sa urmează să primească nouă tichete, ceea ce e “un dezastru”.
El a spus că numărul de tichete nu acoperă în judeţ nici măcar cinci la sută din cerere şi şi-a exprimat speranţa că vor primi tichete cei care au deja maşinile noi aduse în parc şi care aşteaptă tichetele ca să şi le ridice.
“Este un dezastru. Sunt foarte dezamăgit. Mi-e jenă să vorbesc cu oamenii”, a spus Babalean care a menţionat că lucrează de mulţi ani în domeniu.
El a adăugat că a primit peste două sute de solicitări pentru preluarea de maşini uzate prin programul “Rabla” şi că el nu şi-a luat nicio obligaţie mai ales că numărul tichetelor este extrem de mic.
“Mai bine nu le dădeau. Numai au incitat oamenii. E fără comentarii şi e foarte multă indignare la cei care doresc să predea maşinile”, a spus Babalean.
El a subliniat că judeţul Suceava are o suprafaţă mare, multe localităţi şi numeroase persoane care ar fi dorit să predea maşinile uzate.
Unde pot să îşi depună sucevenii maşinile vechi pentru a se înscrie în programul “Rabla”
După ce Administraţia Fondului de Mediu a postat, la sfârşitul săptămânii trecute lista firmelor care au dreptul să preia automobile mai mai vechi de 10 ani, pentru care se oferă 6.500 de lei pe bucată, avem posibilitatea să oferim şi locaţiile acestora. Este vorba despre 11 societăţi comerciale, unele cu mai multe puncte de lucru. SC Lazer Auto Center SRL este în comuna Fântâna Mare; SC Servomec SRL îşi are sediul în Fălticeni; SC OMT Metal SRL funcţionează în Gura Humorului; SC Tiger Com SRL în Fălticeni; SC Păltiniş SRL în Vatra Dornei; SC Autoservice SRL în Rădăuţi şi Suceava; SC Maricol SRL în Suceava; SC Simrofer SRL în Marginea; SC Alin For You SRL are trei puncte de lucru – două pe strada Gheorghe Doja şi unul pe strada Cuza Vodă, toate trei în municipiul Suceava; SC Metwash SRL are punct de lucru tot pe strada Gheorghe Doja din municipiul Suceava, iar SC Alitex SRL funcţionează de asemenea în municipiul reşedinţă de judeţ.
Societăţii Darex Auto SRL, celui mai important partener pentru Dacia, Renault şi Nissan din judeţul nostru i-a fost respins dosarul depus la AFM, pentru că nu a întocmit corespunzător documentaţia. L-a fel s-a întâmplat şi cu SC Schiporemat SRL Vicovu de Jos, dar şi cu Polien Serv Com SRL Suceava care are punct de lucru pe strada Gheorghe Doja din municipiul reşedinţă de judeţ. Strada amintită este de altfel o zonă în care firmele care se ocupă de dezmembrări auto proliferează, o bună parte din acestea devenind participante acceptate de AFM în programul “Rabla”.
Cică ar trebui să ne bucurăm: Suceava în top 10 la numărul de puncte de colectare, dar şi la tichete acordate
Cu 15 puncte de colectare aprobate de Autoritatea Fondului de Mediu, judeţul Suceava se plasează pe locul 5 la nivel naţional. Precum se vede şi în tabelul alăturat, doar Mureş, cu 23 puncte de lucru, Cluj cu 18, Vâlcea cu 17 şi Bihor cu 16, ne depăşesc. Bucureştiul are doar 9 puncte de lucru dar, ca număr de tichete arondate se poziţionează, în mod normal, peste media naţională. De altfel, în ceea ce priveşte numărul de tichete distribuite pe judeţ, judeţul Suceava se plasează pe locul 8, cu 135, fiind precedat în de Bucureşti – 546; Cluj – 180; Timiş – 180; Prahova – 160; Constanţa – 147; Bihor – 144 şi Mureş – 138.
Sumele alocate de Administraţia Fondului pentru Mediu sunt în această sesiune de 150 de milioane de lei la nivel naţional, din care 127,5 milioane de lei sunt destinate persoanelor fizice şi juridice, iar 22,5 milioane lei sunt pentru rablele din instituţiile publice. Pentru judeţul Suceava s-au alocat în acest program ticnhete în valoare totală de 877.500 de lei. (O.S.)

Vezi si

Gheorghe Șoldan și-a depus candidatura la președinția CJ Suceava, în prezența ministrului Sorin Grindeanu

Deputatul PSD Gheorghe Șoldan și-a depus luni, aproape de ora 15:00, candidatura la președinția Consiliului …