Saturday , April 20 2024

Stupca lui Ciprian Porumbescu a găzduit numeroase manifestări de comemorare a marelui compozitor

În cursul zilei de luni, 5 iunie, ca de altfel și în weekend, au avut loc mai multe manifestări de amploare organizate la comemorarea marelui compozitor Ciprian Porumbescu – 140 de ani de la trecerea la cele veșnice, dar totodată anul acesta se împlinesc și 170 de ani de la nașterea compozitorului care s-a luptat pentru drepturile și idealurile românilor, îndeosebi ale celor din părțile Bucovinei.

Și unde puteau mai bine să fie organizate decât chiar în localitatea unde a copilărit și a petrecut o mare parte din viață, Stupca, localitate care astăzi  îi poartă numele. Deloc întâmplător  – având în vedere nu doar faptul că era sărbătoarea Sfintei Treimi, ci și faptul că îndrăgitul compozitor Ciprian Porumbescu provenea dintr-o familie de preoți, inclusiv tatăl său Iraclie era slujitor al altarului – evenimentele din comuna Ciprian Porumbescu au debutat cu o slujbă oficiată de un sobor de preoți avându-l în frunte pe Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcop al Basarabiei de Sud și pe PS Damaschin Dorneanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

La finalul Liturghiei arhierești, mai multor personalități li s-au înmânat – de către episcopul vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, PS Damaschin Dorneanul – Ordinul „Crucea Bucovinei” din partea Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților: preotul paroh din comuna Ciprian Porumbescu, Leonte Galeș; strănepoatei compozitorului Ciprian Porumbescu, prof.univ.dr. Stanca Scholz-Cionca, actorului Vlad Rădescu, consulului general al României la Cernăuți, Loredana Stănculescu și fostului director al Ansamblului Ciprian Porumbescu, Emil Havriliuc.

Preotul paroh din comuna Ciprian Porumbescu, Leonte Galeș

„Sunt emoționată și pentru că această comunitate stupcană își aduce aminte la fel de duios de fostul fiu al parohiei, Ciprian și de tatăl lui, Iraclie care a păstorit aici decenii întregi și care era aproape de toți enoriașii lui. Sper să continuăm această tradiție mulți ani înainte și după ce nu voi mai fi eu și am să dau ștafeta mai departe copiilor și nepoților mei”, a transmis prof.univ.dr. Stanca Scholz-Cionca. Ea speră ca unul dintre nepoți, și a făcut trimitere la Luca despre care a spus că se află a doua dată la Stupca, să se ocupe mai departe de memoria lui Ciprian Porumbescu inclusiv în locul în care ea venea împreună cu mama sa, Ina Cionca, pentru a-l comemora pe Ciprian Porumbescu.

Strănepoata compozitorului Ciprian Porumbescu, prof.univ.dr. Stanca Scholz-Cionca

Sunt pe de o parte încântat, pe de altă parte sunt uimit că după atâția ani, viața, opera lui Ciprian nu sunt date uitări. Le onorați prin prezența, prin atenția și interesul dumneavoastră”, a spus actorul Vlad Rădescu. Despre el menționăm că în urmă cu 50 de ani a interpretat rolul lui Ciprian Porumbescu în filmul cu același nume.

Noi am făcut filmul în urmă cu 50 de ani, deci atunci când se petreceau 90 de ani de la sfârșitul lui și lucrurile văd că se înnoadă în sens pozitiv. Iar acest geniu al României nu are cum să piară, nu are cum să cadă în uitare dacă noi vom continua așa cum dumneavoastră ați făcut astăzi și vă mulțumesc să nu-l uităm și să-l cinstim cum se cuvine. A fost un mare patriot, o mare personalitate culturală, un mare om”, a declarat Vlad Rădescu. Dar poate mai interesantă este perspectiva pe care atât de înțelept a expus-o, în mod retrospectiv și introspectiv, despre el prin raportare la personajul pe care l-a interpretat. „Am avut șansa, așa a fost rânduit probabil, să joc rolul lui Ciprian și nu am cum să nu observ acum că 50 de ani sunt de fapt un strop în curgerea timpului, în curgerea admirației față de Ciprian, într-un fel sau în parte și față de mine. Este un lucru care mă copleșește și care nu mă lasă să dorm liniștit. Faptul că am venit astăzi aici m-a făcut să mă gândesc mult la rostul meu pe lume, la rostul lui pe lume, la rostul muzicii lui și la neșansa pe care a avut-o de a trăi numai 29 de ani. Când eram tânăr și făceam filmul eram tânăr și nemuritor și spuneam: da, a trăit 29 de ani, așa i-a fost hărăzit. Abia acum îmi dau seama cât de puțin a trăit, cât de mult a făcut și cât de mult ar fi putut face dacă ar mai fi trăit încă odată cel puțin pe atât”, este de părere cel care l-a interpretat cu jumătate de veac în urmă.

Consulul general al României la Cernăuți, Loredana Stănculescu
Fostul director al Ansamblului Ciprian Porumbescu, Emil Havriliuc

Festivitățile de la Stupca lui Ciprian Porumbescu au avut loc în prezența unui număr mare de persoane venite special pentru a participa la comemorarea compozitorului Ciprian Porumbescu, inclusiv președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, vicepreședintele CJ Suceava, Niculai Barbă – care în weekend s-a deplasat la Cernăuți pentru a fi prezent la manifestările omagiale de acolo – precum și a deputatului Bogdan Gheorghiu, fost ministru al Culturii.

Gheorghe Flutur, a ținut să-i felicite pe toți cei care au primit Ordinul „Crucea Bucovinei”, cea mai înaltă distincție a Ahiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. Invitat să ia cuvântul, președintele CJ Suceava a spus că și el am primit această distincție și, referitor la cei de la manifestările de la Stupca, a precizat că „sunt oameni care merită toată stima noastră”. „Și când mă gândesc aici la strănepoata marelui Ciprian, doamna Stanca. Cât de aproape suntem prin acești oameni de Ciprian Porumbescu. Am stat de vorbă ieri la Ilișești și azi aici cu Vlad Rădescu (sâmbătă și duminică au avut loc manifestări la Stupca și la Ilișești, la cele din urmă luând parte Gheorghe Flutur unde, de asemenea, s-a întâlnit cu Vlad Rădescu – n.red.), cel care l-a interpretat pe Ciprian și dacă ne uităm la film eu cred că mai sunteți aici din Stupca oameni mai în vârstă care ați jucat în acest film. Câtă emoție și asta este Bucovina noastră dragă și frumoasă. Aici în Bucovina numai împreună am putut să fim mai puternici și de aceea eu vreau să vă mulțumesc tuturor, sătenilor în primul rând, bucovinenilor și musafirilor noștri prea cucernicilor părinți pentru că ne-am făcut timp să punem o floare la mormântul marelui Porumbescu, fie iertat”, a spus Gheorghe Flutur.

După Slujba de pomenire, la Stupca au avut loc mai multe acțiuni culturale pentru comemorarea a 140 de ani de la mutarea la cele veșnice a compozitorului Ciprian Porumbescu. Nu a lipsit – ca de obicei la acest gen de evenimente – ceremonia de depunere de coroane și jerbe de flori la mormânt din partea autorităților prezente. De asemenea, la mormântul compozitorului nu mai puțin de 140 de tineri îmbrăcați în costume naționale au interpretat „Balada” lui Ciprian Porumbescu după acordarea distincțiilor.

În continuarea manifestărilor au urmat recitaluri susținute de grupul folcloric „Voievidca” al Centrului Cultural Bucovina și de Corul „George Enescu” din Dorohoi, apoi Corul „Ștefan Nosievici” din Suceava, după care premiera cvartetului „Ciprian Porumbescu” din Suceava al Centrului Cultural Bucovina și lansarea volumului „Ciprian Porumbescu Necunoscut” în prezentarea dr. Constanța Cristescu.

Spre seară au fost programate Opereta „Crai Nou” (prima compoziție românească, aparținând lui Ciprian Porumbescu), caravana filmului „Ciprian Porumbescu”, cu participarea actorului Vlad Rădescu, un recital de folk susținut de Sorin Poclitaru și un alt recital de pian susținut de Paul Mustață iar la final un program al tinerilor din ASCOR – Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților. (D.P.)

 

Vezi si

21 de elevi de la ”Hurmuzachi”, calificați la etapele naționale ale olimpiadelor școlare, de la aproape toate disciplinele din planurile-cadru

”Lotul olimpicilor naționali de la CNEH cuprinde, astfel, 21 de elevi calificați la 13 discipline …