Friday , February 3 2023

Studenţii USV au tremurat ieri de frig în sălile de curs şi în cămine

Ieri, studenţii întorşi din vacanţa de iarnă au făcut cursuri în săli în care temperaturile ajungeau doar până la 15-16 grade Celsius. Este vorba mai cu seamă de corpurile A şi D, care nu sunt reabilitate termic. Situaţia este aceeaşi şi în căminele studenţeşti. In timp ce rectorul USV dă vina pe Primărie, declarând că temperatura agentului termic furnizat este mult inferioară celei contractate, viceprimarul Lucian Harşovschi declara ieri că temperatura agentului termic furnizat este aceeaşi în tot oraşul şi că în zona Universităţii nu există nicio avarie. Lucian Harşovschi: “Dacă în unele corpuri ale Universităţii şuieră vântul pe la geamuri, a cui este vina?”  

 studenti [800x600]

 

Universitatea Suceava a fost singura instituţie de învăţământ care a reluat cursurile începând de ieri, aceasta în condiţiile în care toate celelalte unităţi de învăţământ din judeţ au fost închise din cauza condiţiilor meteorologice.

Astfel, ieri, studenţii întorşi din vacanţă tremurau în sălile de curs, acolo unde temperaturile ajungeau doar până la 15-16 grade Celsius.

Rectorul Valentin Popa dădea ieri vina pe Primăria Municipiului Suceava, declarând că temperatura agentului termic furnizat este mult inferioară celei stabilite prin contract, pentru care Universitatea plăteşte. Valentin Popa a mai arătat că, deşi analizează posibi­litatea suspendării cursurilor, nu ştie exact ce se va întâmpla cu acei studenţi care sunt cazaţi în căminele USV – unde situaţia este aceeaşi cu cea din sălile de clasă”.

“Analizăm în continuare situaţia. Este posibil să suspendăm cursurile din cauza lipsei căldurii, dar în acelaşi timp, ce vom face cu studenţii, dacă nu se pot întoarce acasă, în condiţiile în care vor trebui să stea în nişte cămine în care serviciile Primăriei nu asigură căldură? Situaţia din amfiteatre este aceeaşi cu situaţia din cămine”, a transmis ieri rectorul Valentin Popa.

Rectorul Universităţii sucevene arată că studenţii care suferă cel mai mult din cauza temperaturilor scăzute din sălile de curs sunt cei care au cursuri în corpurile A şi D, care nu sunt reabilitate termi. El arată cu degetul spre Primărie, care nu a dat niciun răspuns în ceea ce priveşte situaţia gerului din sălile de curs ale USV.

“Primăria nu răspunde la astfel de chestiuni. Agentul termic vine cu o tempe­ratură mult mai scăzută decât cea care este contractată şi pe care o plătim.

Temperatura din unele săli este de 15-16 grade Celsius, în cele mai friguroase săli. Sunt şi săli în clădiri care sunt mai bine reabilitate termic şi mai noi, unde caloriferele sunt mai noi, la care temperatura este normală, aşa cum este corpul E. Dar Corpul A şi Corpul D, care sunt fără anvelopare termică, din păcate suferă”, a recunoscut ieri Valentin Popa.

Viceprimarul Lucian Harşovschi: “Dacă în unele corpuri ale Universităţii şuieră vântul pe la geamuri, a cui este vina?”

De cealaltă parte, viceprimarul Lucian Harşovschi arată că nu există nicio diferenţă între temperatura agentului termic furnizat către Universitate şi cea a agentului termic furnizat în restul oraşului.

“Am discutat cu cei de la Thermonet şi aceştia au arătat că temperatura agentului termic furnizat este aceeaşi în tot oraşul. Aceasta este temperatura agentului termic pe care Thermonet-ul îl primeşte de la Bioenergy. Aşadar, dacă este frig la Universitate, este frig în tot oraşul şi ar trebui să se plângă toţi cetăţenii. Nu este o avarie sau o problemă în zonă. Nu a fost decât o singură avarie minoră în oraş, la care s-a intervenit, dar în rest nu sunt alte probleme. Dacă în unele corpuri ale Universităţii şuieră vântul pe la geamuri, a cui este vina?”, a declarat ieri pentru cotidianul “Obiectiv de Suceava” viceprimarul Lucian Harşovschi.

In ceea ce priveşte prezenţa la cursuri, rectorul USV a arătat că aceasta nu este foarte diferită, comparativ cu prezenţa normală, înregistrată în perioadele în care temperaturile erau mult mai ridicate.

“Nu am semne că este o diferenţă semnificativă de prezenţă, faţă de situaţiile normale. Prezenţa la cursuri şi la ore a fost aceeaşi ca în celelalte săptămâni normale ale semestrului”, a declarat ieri rectorul USV. (Alexandra IONICA)

 

Vezi si

“Pe urmele Domnișorului Țîprian”. CIPRIAN PORUMBESCU – 170 de ani de la naștere. Proiect educațional-concurs lansat de Muzeul Bucovinei

Muzeul Național al Bucovinei marchează Anul CIPRIAN PORUMBESCU printr-o serie de programe culturale dedicate marelui …