Friday , March 1 2024

Studenți din Germania vor învăța la Școala de vară PORT Cultural, organizată de USV, metode de construcție arhaice, cu șindrilă și lut

Programul va include o săptămână de ateliere de lucru, în cel puțin două metode de construcție arhaice (șindrilă și lut), mese rotunde, activități de cercetare, prezentări legate de moștenirea tradițională, elaborarea de soluții durabile pentru adaptarea caselor tradiționale la nevoile actuale de locuit: ”Tehnici de renovare a unei case din lemn și lut: compatibilități, materiale, tehnici”. În urma acestui eveniment, invitații și toți participanții vor reuși să identifice metode adecvate de conservare și reparare a caselor vechi, folosind materiale de construcții tradiționale sau noi și compatibile, dar, mai ales, să vină cu soluții sustenabile de optimizare a eficienței energetice.

În perioada 9-15 mai, Universitatea ”Ștefan cel Mare” din Suceava, prin intermediul Centrului de Resurse și Cercetări în Turism al USV, în colaborare cu Universitatea de Științe Aplicate din Augsburg, Germania, derulează în Suceava, Bilca, Putna și Cacica, ediția 2022 a Școlii de vară PORT Cultural, cu tema generală ”Patrimoniul: valoare culturală europeană”. Vor participa un număr de 25 de studenți de la Universitatea de Științe Aplicate din Augsburg, Facultatea de Arhitectură, programul de studii Construcții și eficiență energetică, precum și cadre didactice de la USV, dar și experți în anumite domenii de interes, care vor coordona atelierele de lucru și vor prezenta invitaților diferite zone, cu valoare culturală, din regiunea județului Suceava.

Ediția de anul acesta a școlii de vară pune în lumină un deceniu de când USV, prin activitățile de cercetare derulate și prin munca voluntarilor, a devenit un actor activ în domeniul conservării patrimoniului local și național. Proiecte precum: HE-CROSS, Heritage sau PORT Cultural au reprezentat, cu succes, munca depusă în toți acești ani. Din anul 2011, studenții Universității ”Ștefan cel Mare” Suceava, împreună cu voluntarii, au documentat peste 800 de case, care au fost promovate pe pagina web https://portcultural.usv.ro/harta-case-patrimoniu-suceava-bucovina/, cu scopul de a face un inventar al acestor resurse valoroase care, pe zi ce trece, devin din ce în ce mai rare.

Programul va include o săptămână de ateliere de lucru, în cel puțin două metode de construcție arhaice (șindrilă și lut), mese rotunde, activități de cercetare, prezentări legate de moștenirea tradițională, elaborarea de soluții durabile pentru adaptarea caselor tradiționale la nevoile actuale de locuit: ”Tehnici de renovare a unei case din lemn și lut: compatibilități, materiale, tehnici”. Activitățile sunt susținute și întreprinse de către Universitatea ”Ștefan cel Mare” Suceava, în continuarea proiectului  PORT Cultural (PORTofoliu de instrumente inovative pentru dezvoltarea durabilă a comunităților rurale cu potențial turistic, prin valorificarea elementelor de patrimoniu și identitate culturală, proiect finanțat de UEFISCDI și implementat în perioada 2018-2021 (www.portcultural.usv.ro) .

Participanții vor afla cum se pot păstra vechile case tradiționale și cum pot fi adaptate la nevoile actuale, ce tip de materiale și tehnici ar trebui folosite pentru renovare și izolare, care să fie compatibile cu vechile materiale tradiționale de construcție (lemn și lut) și cu un mod sustenabil de construcție. Aceste aspecte, în contextul actual, aduc la suprafață probleme legate de peisajul cultural din sud-estul Europei, cu precădere destinațiile turistice, peisaj care a suferit și suferă, în continuare, transformări vizibile. În urma acestui eveniment, invitații și toți participanții vor reuși să identifice metode adecvate de conservare și reparare a caselor vechi, folosind materiale de construcții tradiționale sau noi și compatibile, dar, mai ales, să vină cu soluții sustenabile de optimizare a eficienței energetice.

Ediția 2022 a evenimentului este susținută de Primăria comunei Cacica, Muzeul Bucovinei, Asociația iaBucovina, Asociația pentru dezvoltare locală Putna, Ambulanța Caselor Tradiționale, Filiala Nord-Est a Ordinului Arhitecților din România, Inițiativa ”Salvează Satul Bucovinean” și ADER Suceava. (O. N.)

Vezi si

Primarul de Vatra Moldoviței, demis de prefect

Prefectul de Suceava, Alexandru Moldovan l-a demis din funcție pe primarul comunei Vatra Moldoviței, Virgil …