Friday , March 29 2024

Strategii de supravieţuire a afacerii Lungu – Hânţar “Cauciuc”, cu sute de miliarde datorii

slobozia

Tribunalul Suceava a acceptat, la cererea debitorului, deschiderea procedurii de insolvenţă a firmei Supermag Imperial, poluatoarea de la Slobozia Grăniceşti, pentru datorii asumate de 504 miliarde de lei vechi. firma RADBURG, aparţinând familiei Hânţar este vedetă la centrala incidentelor de plăţi, cu bilete la ordin fără acoperire de peste 30 de miliarde de lei vechi.  Instanţele de judecată tolerează însă datornicii, dându-le câştig de cauză în faţa creditorilor, fie aceştia unităţi bancare ori foşti parteneri de afaceri

La sfârşitul anului trecut, SC Supermag Imperial, firma de reşapare a cauciurilor de la Slobozia – comuna Grăniceşti, de unde un incendiu provocat de cauze încă nu pe deplin stabilite era să dea foc la un sat întreg, şi-a cerut prin intermediul administratorului deschiderea procedurii insolvenţei.
Administratorii SC Supermag Imperial au depus, în luna decembrie a anului trecut o solicitare la Tribunalul Suceava de intrare în insolvenţă, anunţând că firma are de plătit datorii de 504 miliarde de lei vechi, pe care nu îi au. Deschiderea procedurii insolvenţei a fost acceptată, fiind în derulare.
Problema este că de curând, o altă firmă ce aparţine familiei lui Ioan Hânţar – Nelu Cauciuc – fost RADBURG SRL, actualmente RCG Distribution SRL Marginea, a intrat cu sume de peste 30 de miliarde de lei vechi în Centrala Incidentelor de Plăţi (CIP), după ce nu şi-a onorat obligaţiile bancare, emiţând cecuri şi ordine de plată fără acoperire. Nu este exclus ca în perioada următoare şi această firmă, unde administrator este soţia lui Nelu Hânţar, să se ceară în insolvenţă.
Pentru firmele regelui local al cauciucurilor reşapate, nu pare să constituie o problemă relaţiile cu magistraţii care gestionează proceduri de insolvenţă. De curând, Tribunalul Suceava a admis cererea formulată de SC Supermag Imperial SRL, prin administrator judiciar ALFA INSOLV IPURL, şi a obligat OMNIASIG VIENNA INSURANCE GROUP SA să-i plătească reclamantei suma de 1.826.141 lei, sentinţă cu drept de recurs.
Cum au fost păcăliţi doi italieni care au cumpărat activele de la Slobozia
La Slobozia Sucevei, Nelu Hânţari i-a ademenit pe doi italieni, oferindu-li-se în 2012 un contract de comodat avantajos care ar fi trebuit să dureze până în anul 2061. Numai că Fiscul a şi năvălit peste noua firmă de reşapat cauciucuri, scoţând la vânzare activele acesteia.
SC Meteor Group ANV SRL, cu sediul social în satul Slobozia Sucevei, comuna Grăniceşti, cu număr de ordine la Registrul Comerţului din 11 septembrie 2012, preschimbat prim mutarea dintr-un alt judeţ, a obţinut în perimetrul în care şi-a desfăşurat activitatea firma Supermag Imperial aparţinând familiei lui Nelu Hânţari, un contract de comodat pentru desfăşurarea activităţii de reşapare a cauciucurilor, activitatea desfăşurată anterior de firma lui Hânţari. Conform datelor de la Registrul Comerţului, Supermag Imperial a încheiat în 14 august 2008 cu Meteor Group ANV pe o durată de 49 de ani, până în august 2061. Asociaţii firmei care au fost ademeniţi să semneze contractul de comodat sunt doi italieni, probabil tată şi fiu, dacă ne luăm după datele de naştere ale acestora. Unul este Matteo Dalle Nogare, născut în 1982 în Borgosesia – Italia, care deţine 91% din părţile sociale ale companiei şi al doilea este Gionni Dalle Nogare, născut în 1958 în Coira – Elveţia, având amândoi acelaşi domiciliu în prezent, în localitatea Strona din Italia. Cel de-al doilea deţine 9% din cota de participare la pierderi şi beneficii. Administratorul acestei firme este tânărul Matteo, cu puteri depline, pe termen nelimitat. Domeniul principal de activitate al firmei Meteor Group ANV SRL este fabricarea anvelopelor şi a camerelor de aer; reşaparea şi refacerea anvelopelor.
Bunurile unei firmei italiene, scoase la mezat de Fisc, imediat după instalare în spaţiile Supermag Imperial de la Slobozia
Nici nu s-au instalat bine italienii la Slobozia – Grăniceşti cu afacerea de reşapare a cauciucurilor preluată în comodat de la Nelu Hânţari, că Direcţia Generală a Finanţelor Publice Suceava, prin Administraţia Finanţelor Publice Siret a şi năvălit peste ei, executându-i silit, la sfârşitul anului trecut. ~n toamna anului trecut Obiectiv arăta că Supermag Imperial, firma familiei lui Ioan Hânţari, pentru care s-a cerut intrarea în procedura insolvenţei, nu a avut niciodată autorizaţie de funcţionare pe linie de PSI de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Suceava. După incendiul din luna ianuarie 2012, în care au ars mii de anvelope uzate, fumul rezultat înecând întreaga vale a sucevei pe zeci de kilometri pătraţi, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Suceava a amendat societatea cu 20.000 de lei, cea mai mare sancţiune acordată în ultimii ani. Administratorul firmei a cerut îngăduinţă, promiţând că în trei luni se va conforma rigorilor stabilite de lege pe line de pază şi stingere a incendiilor. ~n luna mai a acestui an, a venit un nou control de la ISU, care a constatat că nu au fost respectate angajamentele luate şi, în consecinţă, pompierii au mai aplicat o amendă, în cuantum de 15.000 de lei.
504 miliarde de lei vechi, datorii recunoscute de Supermag Imperial
~n toamna anului trecut, secţia civilă a Tribunalului Suceava a înregistrat un dosar prin care administratorul SC Supermag Imperial, Nicoleta Alina Hânţari, soţia omului de afaceri Ioan Hânţari, fost Lungu, a cerut în nume propriu deschiderea procedurii insolvenţei la societatea comercială Supermag Imperial. “Am constatat că în patrimoniul nostru există un dezechilibru financiar bazat pe lipsa de lichiditate şi, din cauza insuficienţei fondurilor băneşti disponibile în parimoniul nostru nu vom putea plăti datoriile exigibile către creditorii noştri. Ne aflăm în cazul unei insolvenţe vădite, nu am achitat în termen de 30 de zile din cauza insuficienţei fondurilor băneşti datoriile către creditorii noştri bugetari, garantaţi şi chirografari”. Conform documentelor depuse la dosar, valoarea totală a datoriilor firmei era, la jumătatea anului trecut, de 504 miliarde de lei vechi. Din care obligaţii restante la alţi creditori – 246 de miliarde de lei vechi, credite bancare restante 224 de miliarde de lei vechi, 425 de milioane lei vechi la bugetul de stat şi 625 de milioane la bugetele locale. Suma anunţată ca fiind restanţe bancare nu bate însă cu o alta, rezultată dintr-o cerere depusă în luna iunie a acestui an de către BCR, care solicita de asemenea deschiderii procedurii insolvenţei, pentru o sumă totală de 7,8 milioane de euro, echivalentul, la acea vreme, a 350 miliarde de lei vechi, credite şi dobânzi restante. (Neculai ROSCA)

Vezi si

Vasile Rîmbu și-a prezentat echipa cu care intră în campania pentru Primăria Suceava

Liderii Organizației Municipale PSD Suceava s-au reunit în cadrul unei întâlniri strategice de planificare a …