Sunday , February 5 2023

Strainerii, din nou la cozi pentru paşapoarte, cărţi de identitate ori permise de conducere

La Serviciul de Paşapoarte, programul a fost prelungit u la Biroul de Evidenţă a Persoanelor s-a introdus un program care a prelungit eliberarea cărţilor de identitate de la 10 la 30 de zile. Eliberările de permise auto ori înmatriculări de automobile se fac, după programare, chiar şi în două ore, dacă solicitantul vine dimineaţa

Bătălia pentru documente oficiale, fie aceste paşapoarte, cărţi de identitate, permise de conducere ori doar simple certificate de înmatriculare a autovehiculelor proaspăt achiziţionate a reînceput de la sfârşitul lunii trecute şi va continua pe tot parcursul lunii august pe holurile instituţiilor publice furnizoare de astfel de acte, ca în fiecare vară, pentru că în acest interval conaţionali noştri rezidenţi în străinătate vin în concediu pe plaiurile natale şi profită de plăcuta odihnă ofe-rită de patronii occidentali pentru a-şi pune la punct chestiuni private care altcumva nu ar fi putut să le rezolve. sediul pasapoarte [800x600]


Serviciul Judeţean pentru Eliberarea Paşapoartelor, care funcţionează în subordinea Insituţiei Prefectului, s-a conformat normelor impuse de superiori şi a oferit răspunsuri utile la o solicitare transmisă anterior în ritmul în care instituţia prefecturală a considerat de cuviinţă, dată fiind plecarea în concediu a prefectului Florin Sinescu.
Modificări la programul de lucru al Serviciului Paşapoarte pe fondul aglomeraţiei specifice lunii august
Conform Prefecturii Suceava, deoarece în luna august se înre-gistrează cele mai multe solicitări din partea cetăţenilor pentru primirea cererilor de eliberare a paşapoartelor simple electronice şi temporare şi eli-berarea acestor documente, pentru evitarea aglomeraţiei, asigurarea unor servicii civilizate şi soluţionarea cu operativitate a cererilor s-a modificat programul de lucru cu publicul, după cum urmează: preluare imagini şi do-cumente la sediul serviciului se poate face zilnic la intervalul orar 08.00 – 19.00, iar la punctul de lucru mobil Rădăuţi doar marţi de la ora 08.00 la 16.00.
Programul de eliberări paşapoarte la sediul serviciului a rămas neschimbat, respectiv: luni, marţi, joi, vineri: 08.30-16.30, miercuri: 08.30 – 18.30.
Faţă de celelalte luni ale anului, numărul solicitărilor se dublează, în prima jumătate a lunii fiind preferate paşapoartele simple electronice, iar în partea a doua a lunii, paşapoartele simple temporare. In această perioadă se procesează între 250 şi 280 de cereri/zi.
Solicitanţii se pot programa on-line, de pe site-ul Prefecturii Suceava folosind linkul: http://www.prefecturasuceava.ro/inf_pasapoarte/prog.php. La sediul serviciului, în fiecare dimineaţă, pentru ziua în curs, se distribuie bonuri cu numere de ordine şi intervalul orar când trebuie sa revină cu documentele si chitanţele achitate pe numele titularului de paşaport.
Valabilitatea paşaportului electro-nic este de 5 ani, iar pentru minori cu vârsta sub 12 ani – 3 ani. Termenul de eliberare este de 14 zile calendaristice, taxele fiind 292 lei pentru documentele cu valabilitate 5 ani, 266 lei pentru cele cu valabilitate 3 ani.
Valabilitatea paşaportului simplu temporar este de 12 luni, termenul de eliberare fiind între 2 ore şi 3 zile lucrătoare, taxele însumând 222 lei. Taxele se achită la orice agenţie CEC din judeţ, iar cea de trezorerie la sediul serviciului de luni pană joi in interva-lul orar 08.00-16.00, vineri 08.00-14.00 sau la ghişeele de trezorerie din judeţ.
Ca element de noutate, se poate solicita primirea paşaportului simplu electronic la adresa de domiciliu sau reşedinţă (flotant), înscrisă în actul de identitate, în baza unei cereri scrise completată la ghişeul serviciului, la data depunerii documentaţiei. Este obligatorie comunicarea numărului de telefon la care poate fi contactat titularul/unul dintre părinţi/persoana împuternicită să primească paşaportul.
De asemenea, cererile se pot depune la orice serviciu de paşapoarte din ţară, indiferent de locul de domici-liu sau reşedinţă al solicitantului.
buletine2 [800x600]
Un program european care mai mult încurcă la eliberarea cărţilor de identitate
Mai puţin condiţionat de şefii lui în a oferi amănunţte legate de desfăşurarea activităţii instituţiei pe care o conduce, comisarul şef Maricel Caba, şef al Biroului de Evidenţă a Persoanelor Suceava, a explicat că de la mijlocul lunii iulie, s-a constatat o afluenţă mai mare a persoanelor care se prezintă la ghişee pentru obţinerea actelor de identitate, pentru că din experienţa ultimilor ani s-a tras concluzia chiar de către funcţionarii instituţiei că în unele ţări, cum sunt Belgia şi Olanda, de exemplu, patronii dau concedii începând cu iulie, în vreme ce în Italia, Franţa sau Spania, din luna august. De aceea, chiar de la jumătatea lunii trecute solicitările de obţinere de acte noi de identitate au început să crească, înregistrându-se în această perioadă, zilnic, 200 de solicitări faţă de o medie de 100 în perioa-dele din afara sezonului.
Necazul însă vine din cu totul altă parte. Termenul de eliberare a actelor de identitate s-a prelungit, în mod paradoxal, de la începutul lunii trecute, din cauza unui program informatic ce a trebuit, vrând – nevrând să fie aplicat, fiindcă a fost plătit cu bani europeni, deşi nimeni nu îl voia cu tot dinadinsul. Acesta se numeşte Sistem Naţional Integrat de Introducere şi Analizare a Informaţiilor legate de Evidenţa Persoanelor. Comisarul şef Maricel Caba recunoaşte că la acest program, viteza de lucru este mult mai mică decât a celui precedent, dar trebuie specificat faptul că acesta a fost implementat “cu fonduri europene”. “Se lucrează mai greu şi apreciez că nu este vorba despre profesionalismul lucrătorilor ci despre necesitatea unei perfecţionări a acestui program”, opinează Maricel Caba. Asta pentru că înainte de 30 iunie a.c., când a intrat în funcţiune investiţia europeană, o carte de identitate în regim normal se putea elibera în termen de 10 zile. Acum nu se poate opera o asemenea procedură mai devreme de 30 de zile. Dacă înainte de iulie a.c., când a fost implementat programul sus-menţionat, se putea obţine în procedură de urgenţă, cu plata taxelor suplimentare aferente, desigur, o carte de identitate chiar şi a doua zi după depunerea documentelor. Cu noul program, regimul de urgenţă, cu toţi banii plătiţi, nu asigură obţinerea unui act de identitate mai devreme de 10 zile. Act pentru obţinerea căruia chetuielile sunt insignifiante – nu mai mult de 12 lei, plătibil la o casierie a primăriei municipiului reşedinţă de judeţ, pentru cei domiciliaţi în Suceava.
La permise şi înmatriculări auto, aglomeraţie controlată
chiaptanaru [800x600]
La Serviciul Inmatricurări şi Permise Auto Suceava, aglomeraţia nu este la fel de mare ca anul trecut pentru că se pot face programări din timp pe site-ul Prefecturii, iar ghişeele pentru înmatriculări şi obţinere de permise sunt separate, oferindu-se un spaţiu mai mare solicitanţilor estivali ai acestui gen de documente. Comisarul şef Florin Chiaptanaru, şeful serviciului, apreciază că, în urma unor măsuri luate anterior, creşterea afluenţei de solicitanţi nu este mai mare de 20% nici pentru înmatriculări auto, examene la sală ori probe practice de traseu, cel mult 280 astfel de solicitanţi fiind preluaţi zilnic în această perioadă. El a spus însă că tendinţa este de creştere, vârful de sarcină, conform experienţei din anii trecuţi fiind în a doua jumătate a lunii august. In general, fie că este vorba despre înmatriculări definitive în circulaţie a autovehiculelor, autorizări provizorii, programări la examen în vederea obţinerii permisului de conducere, preschimbării permiselor de conducere româşeşti ori străine, timpul de procesare durează maxim 5 minute. Eliberarea documentelor – dovezi înlocuitoare pentru certificatul de înmatriculare ori permisul de condu-cere se face în două ore de la ora depunerii documentaţiei, dacă solicitările au fost depuse până la ora 13.00. Dacă acestea au fost depuse după această oră, documentele solicitate se ridică a doua zi. De precizat că rezervările pentru toate operaţiunile solicitate se fac pe siteul instituţiei prefectului – www.prefectura suceava.ro. (Neculai ROSCA)

Vezi si

Programul detaliat al manifestărilor organizate de Primărie la împlinirea a 635 de ani de la atestarea documentară a Sucevei

Primăria municipiului Suceava a anunțat, sâmbătă dimineață, programul detaliat al manifestărilor prilejuite de sărbătorirea împlinirii …