Wednesday , April 17 2024

Stocul de ser antiviperin din spitalele sucevene este aproape de zero

Spitalele din Vatra Dornei și Câmpulung Moldovenesc au câte o singură doză pe stoc. In farmacia Spitalului Județean sunt patru astfel de doze. Achiziționarea acestui ser reprezintă o cheltuială importantă pentru unitățile spitalicești sucevene, deoarece tratamentul pentru un singur pacient ajunge la aproape 2.000 de lei antiviperin

Cadrele medicale sunt în alertă deoa­­rece minivacanța de Sf. Maria se apropie, iar pădurile din zonă vor fi pline de turiști care pleacă în drumeții. Medicii avertizează turiștii deoarece canicula face ca șerpii să devină agresivi, iar spitalele sucevene încearcă să treacă cu bine peste această perioadă călduroasă și să evite o criză, deoarece stocurile de ser antiviperin sunt aproape de zero. “De cele mai multe ori, pacienții nu știu să descrie ce fel de șarpe i-a mușcat și nu putem să ne asumăm vreun risc. Am mai comandat încă două doze la sfârșitul lunii pentru că urmează sărbătoarea Sfânta Maria, când în zonă va fi afluență mare de turiști și nu vrem să se întâmple vreo tragedie”, a declarat managerul Spitalului Municipal Câmpulung Moldo­venesc.

Spitalul din Vatra Dornei mai are pe stoc tot o singură fiolă de ser antiviperin. “Am avut pacienți cu diferite mușcături de șarpe, dar nu de vipere. Probabil în această zonă oamenii cunosc mai bine și știu să evite pericolele”, a explicat un medic de Spitalul Vatra Dornei. Unitatea spitalicească din Gura Humorului nu deține pe stoc niciun flacon din acest ser. Se pare că a fost făcută o comandă pentru refacerea stocului, dar procedura de achiziție este una greoaie, întrucât există un singur furnizor la nivelul întregii țări. În cazul în care vor exista situații care vor necesita administrarea acestui ser, pacienții vor fi redirecționați către alte instituții sanitare din județ.

În farmacia Spitalului Județean Suceava mai sunt patru astfel de flacoane. Şi în cursul anilor trecuți spitalele sucevene s-au confruntat cu o criză de ser antiviperin, când chiar Spitalul Județean de Urgență Suceava a trimis pacienții mușcați de șarpe către clinici din Iași. Antidotul trebuie administrat în primele șase ore de la mușcătură. Potrivit legislației în vigoa­re, serul antiviperin se administrează doar în spitale, iar acestea îl achi­zi­ționează în cantități mici din cauza costului mare. Un flacon costă aproape 2.000 de lei și are o perioadă de valabilitate de câteva luni. Din cauza temperaturilor ridicate din ultimele zile, șerpii au devenit un real pericol pentru cei care cutreieră pădurile în această perioadă.

Fiind perioadă de vacanță și de concedii, medicii le recomandă celor care merg la munte, în zone cu pietre și stânci expuse la soare, să poarte panta­loni lungi, bocanci și șosete albe, iar da­că se întâmplă să fie mușcați de șarpe să sune imediat la 112. “Pe zonele cu pietre și stânci sunt vipere frecvent, pentru că de acolo absorb cel mai eficient căldura soarelui, de care organismul lor are nevoie, nefiind adaptat să producă propria căldură. De pre­ferat, să fim încălțați cu încălță­minte solidă, bocanci și șosete albe, deoarece viperele se sperie de zonele albe miș­că­toare”, ne-au explicat cadre medi­cale, care au adăugat că este bine ca turiștii să facă zgomot când merg pe o cărare de munte sau pe stânci, pentru că șerpii simt vibrațiile și pleacă. (Cristina RUŞTI)

Vezi si

Noi transporturi ilegale de lemn depistate de polițiștii suceveni  

Luni dimineață, la orele 04.45, patrula auto din cadrul Secției de Poliție Burdujeni, a oprit …