Tuesday , April 16 2024

Știați că doi miliardari din clasamentul mondial FORBES au plecat dintr-o comună suceveană? Frații din Bogdănești care și-au pornit imperiul la Bacău

Cunoscuta publicație Forbes a definitivat clasamentul miliardarilor lumii, clasament din care nu lipsesc nici în acest an români. Atât din cei care au afaceri și/sau rezidența pe teritoriul țării noastre, dar și din cei care au afacerile și reședința în alte țări. În total, potrivit Forbes, sunt șase miliardari români, din care doar trei din România: Ion Țiriac și frații Pavăl, Dragoș și Adrian.

Averile acestora au fost estimate a fi în creștere în 2023 față de 2022 de către cei de la Forbes. De altfel, în ”topul românilor”, locul 1 și 2 sunt ocupate de miliardari care locuiesc pe teritoriul țării: Ion Țiriac și Dragoș Pavăl. Cu toate acestea, arhitectura marilor averi s-a modificat semnificativ mai ales la nivel mondial și, în ciuda reculului despre care vom face referire în partea a doua a articolului, remarcăm că deși multe averi ale miliardarilor au scăzut față de anul trecut, nici Ion Țiriac și nici Dragoș Pavăl nu se află în primele o mie de locuri la nivel mondial.

Așa cum am spus, locul 1 între miliardarii români este ocupat de Ion Țiriac. „Fost sportiv, Ion Țiriac conduce Țiriac Group, care are interese in imobiliare, auto, servicii financiare si nu numai. După ce s-a retras ca tenismen în anii 1970, Țiriac a antrenat și a condus jucători de top precum Guillermo Vilas, Marat Safin și Boris Becker. Și-a început cariera investițională după căderea comunismului în România, iar în cele din urmă a fondat Grupul Țiriac. El deține o colecție de mașini și motociclete de peste 400 de modele, inclusiv mașini deținute anterior de Al Capone, Sammy Davis Jr. și Elton John. Țiriac a reprezentat România și la nivel internațional în hochei pe gheață, inclusiv o apariție la Jocurile Olimpice de iarnă din 1964 și trei finale ale Cupei Davis”, este prezentarea succintă pe care cei de la Forbes au făcut-o miliardarului român (83 de ani) aflat pe locul 1.526 în clasamentul Forbes pentru anul 2023, menționând între altele că este unul dintre cei mai bogați foști sportivi din toate timpurile.

Dragoș Pavăl (56 ani – n.red.) și fratele său, Adrian (54 ani – n.red.), dețin Dedeman, un important retailer românesc de materiale de construcții și produse pentru casă, bricolaj. Cele 57 de magazine ale companiei de 2 miliarde de dolari (vânzări) stochează aproximativ 60.000 de produse, de la unelte și materiale de construcție până la mobilier și electrocasnice. Frații Pavăl au fondat afacerea în 1992 cu o singură locație în Bacău, România. De asemenea, dețin acțiuni ale mai multor companii românești cotate la bursă și un portofoliu de imobiliare în București și în nordul orașului Cluj”, este prezentarea succintă pe care cei de la Forbes au făcut-o, recent, în cazul ambilor frați, cu referire la clasamentul din 2023.

Dragoș Pavăl se află pe locul 1.725 iar Adrian Pavăl pe locul 2.405 în clasamentul Forbes. Desigur, un adevăr poate mai aparte și care nu este spus de cei de la Forbes, dar care este valabil în cazul multora dintre cei incluși în clasament: ca să ajungi miliardar nu trebuie să stai acasă. Ori poate și mai dur spus, nu trebuie să rămâi la locul unde te-ai născut. În cazul fraților Pavăl, Forbes menționează doar că au început afacerea în Bacău – și este firesc să se menționeze asta câtă vreme este vorba de avere dobândită prin afaceri – însă în acord cu ideea că șansa poate fi, și uneori chiar este în altă parte, facem precizarea că frații Pavăl (pentru cei care poate nu mai știau lucrul acesta) sunt dintr-o comună suceveană: Bogdănești.

Locurile 3, 4 și 5 în clasamentul miliardarilor români revin celor care sunt cu afacerile mai cu seamă în afara țării. Daniel Dines (51 de ani, 1,6 miliarde – în scădere față de 2022, situat pe poziția 1.804 în clasamentul pe 2023 al Forbes) este cofondator și CEO al UiPath, o companie de automatizare a proceselor robotizate care a devenit publică la Bursa de Valori din New York în aprilie 2021.

Ion Stoica (58 de ani, 1,2 miliarde – în scădere față de 2022, situat pe poziția 2.259 în clasamentul pe 2023 al Forbes) este cofondator și președinte executiv al startup-ului de software Databricks, evaluat la 38 de miliarde de dolari în august 2021 iar investitorii includ giganții cloud Microsoft și Amazon. Matei Zaharia (37 de ani, 1,2 miliarde – în scădere față de 2022), împarte aceeași poziție 2.259 în clasamentul pe 2023 al Forbes cu Ion Stoica și, la fel ca și acesta, este cofondator și director de tehnologie al startup-ului de software Databricks.

Ce știm despre clasamentul Forbes și care ar fi principala noutate, anul acesta?!

Este al 37-lea clasament anual al celor mai bogati oameni din lume publicat de renumita revistă Forbes. De altfel, Forbes a estimat averea totală a oamenilor bogați la 12,2 trilioane de dolari. Comparativ cu martie 2022, acest indicator a scăzut cu 500 de miliarde de dolari.

Petrecerea s-a încheiat pentru mulți dintre cei mai bogați oameni din lume. Pentru al doilea an consecutiv, atât numărul de miliardari din întreaga lume a scăzut – de la 2.668 în 2022 la 2.640 în acest an – cât și averea totală a miliardarilor a scăzut, de asemenea, cu 500 de miliarde de dolari, la 12,2 trilioane de dolari, deoarece vremurile tulburi i-au lovit pe ambele piețe – publice și private. Aproape jumătate din miliardarii planetei sunt mai săraci decât în urmă cu un an. Un total de 254 de persoane și-au pierdut cu totul statutul de miliardar, mai ales inculpatul de fraudă Sam Bankman Fried, cofondatorul său și posibil oponent al tribunalului, Gary Wang, muzicianul Kanye West, plus zeci de magnați ai tehnologiei și cel puțin 19 miliardari în dolari fondatori de companii „unicorn”, inclusiv Alex Atallah și Devin Finzer de la NFT marketplace OpenSea și Henrique Dubugras și Pedro Franceschi de la fintech-ul pentru carduri de credit Brex. O persoană a părăsit clubul miliardarului prin alegere: Yvon Chouinard, care a fondat în 1973 producătorul de îmbrăcăminte și angrenaje Patagonia – și a donat-o unui trust și unei organizații nonprofit care luptă împotriva crizei de mediu în septembrie 2022, eliminându-se astfel din clasamentul bogăției pe care o criticase mult”, se precizează într-o analiză a celor de la Forbes privind situația din ultimul an când iată că aproape 50% dintre miliardari au înregistrat o scădere a averii lor. Dar nu aceasta ar putea să pară principala modificare.

Spre exemplu, unii ar putea să crească că principala schimbare este un nou lider. Pentru prima dată în istorie, acest rating a fost condus de omul de afaceri francez Bernard Arnault, care este șeful conglomeratului LVMH, care deține o serie de mărci de renume mondial, inclusiv: Christian Dior;

Louis Vuitton; Moët & Chandon. Capitalul lui Bernard Arnault (74 de ani) și a familiei sale a fost estimat la 211 miliarde de dolari, în creștere. Și este singura persoană a cărei avere a depășit pragul de 200 de miliarde de dolari. În clasamentul anterior la Forbes, Bernard Arnault a ocupat locul 3 după Jeff Bezos (59 de ani) și Elon Musk (51 de ani), acum acesta din urmă fiind pe locul al doilea cu o avere estimată a fi în scădere, la 180 de miliarde de dolari iar șeful Amazon are o avere estimată de Forbes la 114 miliarde de dolari. Larry Ellison (78 de ani, Oracle), Warren Buffet (92 de ani, Berkshire Hathaway) și Bill Gates (67 de ani, Microsoft) sunt singurii miliardari care, potrivit celor de la Forbes, au averea peste 100 de miliarde de dolari. Cu excepția șefului de la Oracle, toți au cunoscut un regres al averii lor. „Marii câștigători în ultimele 12 luni includ retailerul spaniol Amancio Ortega (+17,7 miliarde de dolari), pionul chinez al comerțului electronic Colin Zheng Huang (+18,9 miliarde de dolari) și baronul cărbunelui indonezian Low Tuck Kwong (+21,8 miliarde de dolari)”, precizează cei de la Forbes.

„Geopolitica” distribuției averii miliardarilor

Un alt aspect problematic este legat de scăderea semnificativă a miliardarilor din importante țări ale BRICS – China (-44) și chiar Brazilia (-11), într-o mică măsură Indonezia (-1) – dar creșterea de asemenea semnificativă a numărului de miliardari din Rusia (+22) și ușoară din India (+3). „Politicile zero-Covid ale țării și tranziția dificilă către o economie post-pandemie au redus creșterea economică și au afectat prețurile acțiunilor. O criză din sectorul imobiliar al Chinei, determinată de excesul de imobiliare după decenii de dezvoltare neîntreruptă, a afectat, de asemenea, perspectivele economice ale Chinei. La fel și recenta represiune a Partidului Comunist asupra marilor platforme tehnologice”, sunt explicațiile analiștilor Forbes cu privire la reculul pe care îl înregistrează China în privința numărului de miliardari.

La fel de problematic poate fi un alt aspect legat de scăderea semnificativă a miliardarilor din importante țări occidentale – Germania (-8), Suedia (-6) și Coreea de Sud (-11), ba chiar într-o mai mică măsură, totuși, și Canada (-1) și Hong-Kong (-1) – dar creșterea de asemenea semnificativă a numărului de miliardari din Italia (+12), Singapore (+9) și ușoare creșteri pe Marea Britanie (+2), Australia (+1) și Taiwan (+1). „Între timp, Germania are din nou al patrulea cel mai mare număr de miliardari, cu 126, în scădere față de 134 anul trecut. (…) Cea mai bogată persoană din Germania este Dieter Schwarz (valoare netă estimată: 42,9 miliarde de dolari), proprietarul gigantului de supermarketuri Schwarz Group, care generează vânzări anuale de peste 140 de miliarde de dolari”, susțin cei de la Forbes. Numărul miliardarilor a rămas același în țări precum Franța (43), Elveția (41), Japonia (40), Israel (30).

De asemenea, în SUA numărul miliardarilor a rămas același în 2023 față de 2022 – 735, (50 picând din clasament, 12 murind, dar un număr egal a intrat în top cu noi afaceri de succes) rămânând în continuare țara cu cei mai mulți miliardari și cea mai mare valoare cumulată a averilor acestora – chiar dacă și averea lor a scăzut considerabil. Practic, din cele 500 de miliarde de dolari „gaură” în topul Forbes pe 2023, 200 de miliarde provin din SUA. Evident, asta i-a făcut pe analiști de la Forbes să titreze că „Oligarhii ruși revin în timp ce mogulii americani pierd 200 de miliarde de dolari”.

Credem că este ilustrativ chiar modul în care descriu cei de la Forbes că a decurs toată povestea cu sancțiunile occidentale și în continuare redăm analiza acestora: „În ciuda războiului și a sancțiunilor occidentale, miliardarii ruși i-au depășit (ca performanță – n.red.) pe restul celor mai bogați din lume în acest an, deoarece cei mai bogați din țară și-au recuperat în mare parte pierderile suferite în urma invaziei Ucrainei. Rusia numără 105 miliardari anul acesta, cu o avere netă combinată de 474 de miliarde de dolari, în creștere față de 83 în valoare totală de 320 de miliarde de dolari anul trecut. De ce marele salt? În primul rând, oligarhii ruși și-au recuperat în mare parte averea pierdută. Din cei 105 miliardari ruși numărați de Forbes, 25 dintre ei sunt repatriați, ceea ce înseamnă că au ratat lista de anul trecut, după ce au apărut într-un an precedent. Asta pentru că anul trecut, când Forbes și-a finalizat lista din 2022, piața rusă a fost înghețată, iar previziunile analiștilor pentru firmele rusești au fost îngrozitoare. Un an mai târziu, sancțiunile occidentale au lovit puternic economia Rusiei, dar o creștere globală a prețurilor mărfurilor – determinată în mare parte de invazie și de sancțiunile occidentale ulterioare – a sporit veniturile pentru unele firme rusești. Cel mai mare beneficiar a fost cea mai bogată persoană din Rusia, magnatul îngrășămintelor Andrey Melnichenko, cu o avere estimată la 25,2 miliarde de dolari – în creștere față de 11,1 miliarde de dolari anul trecut – datorită gigantului său de îngrășăminte EuroChem și creșterea prețurilor la îngrășăminte ca urmare a războiului. Alții pentru a-și recupera averea l-au inclus pe magnatul petrolului Vagit Alekperov (10 miliarde de dolari, în creștere), pe magnatul oțelului Alexey Mordashov (7,7 miliarde de dolari, în creștere) și pe mogulul nichelului Vladimir Potanin (6,4 miliarde de dolari, în creștere)”. În 2021 erau incluși în clasamentul Forbes 117 miliardari ruși cu o avere combinată de 584 de miliarde de dolari. Dar poate că o analiză mai pe larg cu privire la sancțiunile impuse Rusiei odată cu invazia la scară largă a Ucrainei, ar fi mai potrivită după sărbătorile pascale. (Dan PRICOPE)

 

 

 

 

Vezi si

Noi transporturi ilegale de lemn depistate de polițiștii suceveni  

Luni dimineață, la orele 04.45, patrula auto din cadrul Secției de Poliție Burdujeni, a oprit …