Wednesday , September 11 2024

Statui vivante și levitante vestesc călătoria Sucevei în fascinanta perioadă medievală

Începând cu data de 15 august, Suceava pornește într-o călătorie în fascinanta perioadă medievală! Pentru că se apropie Festivalul de Artă Medievală „Ștefan cel Mare”, aflat la cea de-a XVIII-a ediție,  după obiceiul consacrat deja de câțiva ani încoace, statui vivante și două levitante deja sunt în diverse zone ale municipiului Suceava spre încântarea trecătorilor. „Statuile vii de la Funny Art, cavalerii și domnițele de la Castelul din Carpați și Toboșarii din Tg. Mureș anunță un festival fantastic! Vă așteptăm la paradă, joi și de vineri în Cetate!”, a anunțat Muzeul Național al Bucovinei.

După tiparul anilor trecuți, programul zilelor de 16, 17 și 18 august ale Festivalului medieval este structurat în două părți: de la 10 dimineața  și până la ora 13, urmează o pauză binemeritată pentru trupe, iar mai apoi programul de după amiază de la ora 15 până în miez de noapte. Prețul biletelor de acces la spectacolele din cadrul programului festivalului Festival Medieval „Ștefan cel Mare” Suceava este cel al biletelor de vizitare a Cetății de Scaun a Sucevei: 20 lei adulți, 10 lei pensionari, 5 lei elevi și studenți.


Ca și în anii precedenți, evenimentul de deschidere al festivalului medieval de la Suceava îl constituie parada medievală de joi seară. Organizatorii spun că în acest an parada cu făclii va fi „fenomen în România”! și una „cum nu s-a mai văzut, cu surle, trâmbițe, tobe, cai, păsări de pradă, cu peste 500 de domnițe și cavaleri sosiți din Slovacia, Turcia, Ungaria, Bulgaria, Republica Moldova, Ucraina, România!”. Traseul va fi cel cunoscut de la edițiile din anii trecuți, din cartierul Obcini până la Cetatea de Scaun. Acolo unde, în așteptarea paradei trupelor participante la Festivalul Medieval de la Suceava, va avea loc un concert despre care organziatorii spun că va fi „legendar” cu trupa Kempes, de la ora 20:30.

De altfel, pregătirile pentru festivalul medieval din acest an au început mai demult. Și cum atrag atenția organizatorii, atunci când steagurile sunt arborate la Cetatea de Scaun a Sucevei, știm că mai sunt câteva zile și începe cel mai frumos Festival Medieval: Ștefan cel Mare. După parada din 15 august și până în 18 august, vor fi „zile legendare în loc legendar”, cu dansuri, lupte, turniruri cu cai, spectacole cu focuri, menestreli, cavaleri și domniţe, 38 de trupe cu 500 de pasionați artiști din șapte țări est și central europene. Spre exemplu, spectacolele cu focuri pe zidurile Cetății vor avea loc în fiecare seară până la miez de noapte.

Cele 38 de trupe de artiști care vor susține diferite spectacole la festivalul medieval sunt: Ana Creangă și Vlad Ciocoiu, Suceava; Anacronism, Sibiu; Ansamblul de percuție Spirit, Bacău; Asociația culturală Friederich Schwartz, Suceava; Asociatia Istoria Vie, Cluj; Asociația Italienilor din România RO.AS.IT.; Avitohol, Bulgaria; Bastion, Republica Moldova; Caravana cu jocuri, București; Castellum Cassovia, Slovacia; Castelul din Carpați, Deva; Cavalerii Cetăţilor Bârsei, Braşov; Cultura Gratia Urbis, Sighetu Marmației; Debreceni Történelmi Korok Hagyományőrző Egyesűlet, Ungaria; Deep6 project, Timișoara;  Delegația din Principatul de la Kiev, Ucraina; Deus Vult, Oradea; Dr. Andrei Pogăciaș; Equestrian Dreams, Suceava; Funny Art, Iaşi; Grupul Truverii, București; Ignis Vultus, Iași; Liberum Agmen Transsylvanum, Odorheiul Secuiesc; KVH Teokratos, Slovacia; Marius Rogojinschi, Botoșani; Medieval Art, București; Nokors, București; Ordinul cavaleresc Străjerii Cetății Neamțu, Târgu Neamț; Ordinul Solomonarilor, Suceava; Pe cai la Mitoc, Suceava; Peregrinii, Timișoara; Sipahi Spor Ișletmele Ticaret Sanayi Limited Șirketi – Ordugah Turkish Historical Reenactment Team, Sivas – Turcia; Societas Falconis, Deva; Straja Cetății Sucevei, Suceava; Teutonii Transilvaniei, Sibiu; Teatrul pentru copii și tineret VASILACHE, Botoșani; Toboșarii de Mureș, Târgu Mureș; Vulturii din Țara Călatei – Kalotaszegi Turul, Sălaj.

Costurile organizării unui eveniment cum este cel de la Suceava sunt destul de mari, de circa 800 de mii de lei. Din această sumă, 350 de mii de lei a fost prevăzută a fi alocată de la bugetul local al Sucevei. Diferența vine din fondurile pe care Muzeul Național al Bucovinei le primește de la Consiliul Județean Suceava și de la sponsori: Ambro, Five Continents Group Botoșani, Bermas, Adria, SsangYong, Asociația pentru Promovarea Culturii și Tradițiilor din Bucovina Suceava, TBI Bank, Euro Speed, Merlin’s vitamin aqua, Ritmic, Netcom Activ, Restaco, Aqua Carpatica, Selgros, Ecuator Suceava, Albaca, Edumax, AutoDel, Lidana, Carpatis, Suct, CAR Învățământ Fălticeni, Tipografia Lidana.

Practic, deși este în continuare în plin proces de renovare, Cetatea de Scaun a Sucevei va continua să găzduiască manifestările prilejuite de festivalul medieval, atât în acest an, cât și în anul următor. Iar cei peste 500 de participanți din șapte țări vor oferi la ediția din acest an peste 200 de spectacole. (Dan PRICOPE)

 

 

 

Vezi si

 Peste 300 de polițiști au participat la ceremoniile de deschidere a anului școlar organizate în județul Suceava

Polițiștii suceveni au transmis că activitățile de debut ale anului școlar 2024-2025 s-au desfășurat fără …

error: