Thursday , April 25 2024

Stână incendiată la Slatina cu primarul, executorul și jandarmii de față

Acum două luni, al patrulea copil i-a murit, iar apoi a venit primarul și l-a alungat de pe pășunea satului, i-a încărcat sutele de oi într-un TIR și i-a spus că are de plătit despăgubiri, ca să le ia înapoi, de peste 30.000 de lei. I-au distrus saivanul de 30 mp cu vola și au dat foc la scânduri, să se învețe minte. Războiul subvențiilor APIA e adevărata miză din spatele acestei demonstrații de forță. În joc sunt 200.000 de euro dați de stat pentru cele 1.030 ha de pășune pe care le are comuna Slatina. Ciobanii își cresc turmele, vând mieii și trăiesc din fabricatul brânzei, iar subvențiile se scurg printre degetele celor care dețin controlul pășunilor publice, se arata intr-o ancheta realizata de  Cezar Moraru, pentru reporteris.ro.

Familia Zoița în stare de șoc: a căzut cerul peste ei după 30 de ani de muncă

Războiul pentru putere și bani dintre fostul și actualul primar al unei mici așezări din comuna Slatina a prins la mijloc o familie de ciobani. Ai lui Zoița au oile sechestrate, 200 de-ale lor, 200 ale oamenilor din comună.

Actualul primar, Vlăduț Gherman (PSD) i-a executat silit, motivul fiind un contract de concesiune a pășunii încheiat pe vremea fostului, Ilie Gherman (PNL). Miza reală a scandalului: minim 200.000 de euro/anual, subvenția oferită de stat pentru cele peste 1.000 de hectare de pășune cât are comuna. Cei doi Gherman, fostul și actualul primar, se acuză reciproc de fraude cu banii din subvenții.

Pe acest fundal, Romică Zoița, căruia acum două luni i-a murit o fetiță, nu are cu ce-și mai crește cei trei copii, oile sale fiind sub sechestru.

I-au sechestrat oile ca pe vremuri, la moșie

Acum două săptămâni, un executor judecătoresc, polițiști și jandarmi au descins în  Slatina. Desantul a adus prăpădul în familia Zoița. „Ne-au sechestrat oile”, a spus Romică Zoița. Acesta împreună cu familia și alte câteva ajutoare aveau grijă de 400 de capete, 200 fiind oile lor, restul ale altor săteni.

Moment unic petrecut în România: o turmă cu 400 de oi este sechestrată și încărcată într-un TIR

„Avem un contract de concesiune pentru pășunat, pe 50 de hectare, încheiat în 2012 cu Primăria și valabil 10 ani”, a afirmat Zoița. Adică, încă doi ani.

Însă, au rămas și fără oi și fără lapte, animalele fiind acum în custodia altui cioban. „Au zis că nu ni le dau până nu plătim amenzile”, a explicat Zoița. Acesta are de achitat peste 30.000 de lei, amenzi și cheltuieli de executare. „N-am de unde. Noi trăiam de pe urma oilor”, a precizat Romică Zoița. Acum, familia acestuia supraviețuiește datorită orătăniilor din ogradă.

Au venit oameni de la Primărie, polițiști și jandarmi la distrugerea stânei

Primarul le-ar fi dat foc la stână

Ultimul contract a fost încheiat în 2012 (cu un adițional în 2015), dar familia lui Dragomir Zoița, tatăl lui Romică, folosește acea pășune de 30 de ani. și-au amenajat stâna cu saivan și toate cele trebuincioase. Când au venit autoritățile și le-au luat oile, le-au dezafectat și construcțiile de pe pășune. „A ars tot, ne-au pus foc”, a declarat Romică Zoița.

Ca să plătească amenzile, al căror cuantum cumulat înseamnă, real, cam 25% din valoarea oilor sale, Zoița va apela la mila vecinilor, pe care-i va ruga să-l împrumute. Însă consideră nedrept ce i s-a întâmplat.

Prețul concesiunilor era simbolic

De fapt, Zoița a nimerit în calea unor jocuri mai mari, politice și financiare. Este o victimă colaterală în răfuiala dintre fostul și actualul primar din Slatina.

Vlăduț Gherman a câștigat Primăria la alegerile din vara anului 2016. Un an mai târziu, a anulat contractele de concesiune a pășunilor. și a invocat două motive: deși concesiunile s-au făcut prin licitație, acestea n-au trecut prin votul Consiliului Local.

Primarul Vlăduț Gherman

Iar în al doilea rând, prețul concesiunii a fost considerat prea mic. „Prețul de pornire la licitație nu-l stabilește nici primarul, nici Consiliul Local din punctul meu de vedere. Se stabilește în urma unei evaluări, a unui studiu”, a spus Vlăduț Gherman.

Acesta a dat și un exemplu: la o pășune de 70 de hectare, se plătea o redevență anuală de 1.700 lei, în timp ce în urma licitațiilor organizate în mandatul său, pentru aceleași 70 de hectare se achită anual 22.400 de lei. Familia Zoița avea stabilită o redevență de 1.250 lei anual. „Nici banii ăștia pe care trebuia să mi-i dea la Primărie, nici ăștia n-au venit. Alții sunt acum în executare”, a afirmat Vlăduț Gherman.

Zoița: „O răzbunare a primarului”

În 2017, primarul a luat o decizie radicală: „Le-am anulat pe toate. Un număr de 23 de contracte. și i-am chemat pe toți la licitație”. Dintre toți concesionarii, doar familia Zoița n-ar fi venit la noua licitație. „Noi știam că avem contract. De ce să ne mai ducem?”, s-a întrebat Romică Zoița.

Toate locurile de pășunat s-au licitat, inclusiv cele 50 de hectare pe care pășteau oile lui Zoița. Au urmat mai multe amenzi, procese la diferite instanțe, au câștigat când unii, când alții. În final, s-a ajuns la executare silită. Romică Zoița a susținut că motivul executării a fost cu totul altul. ”Pe tatăl meu l-au bătut niște săteni. Primarul a zis să ne retragem plângerea, am refuzat, iar acum am rămas fără oi”, a spus Zoița.

Primarul și-a amintit de conflict, însă a scăldat-o: „Au avut un conflict în 2015-2016, dar ei sunt verișori. Ei s-au bătut între ei. Da, am vrut să se împace. Eu m-am dus personal, nu m-a rugat nimeni”.

Miza pășunilor: subvențiile de la APIA

Familia Zoița a rămas fără locul de pășunat, însă pe acel teren nu au fost aduse alte animale. „Cel care trebuia să vină acolo are alt teren, la vreo 30 de kilometri distanță. El are două bucăți de teren, noi n-avem niciuna”, a afirmat Romică Zoița.

Fostul primar, Ilie Gherman, a avut o explicație. „Pășunea e folosită doar ca să se încaseze subvenția”, a spus acesta, cu bătaie spre actualul primar.

Fostul primar, Ilie Gherman

Despre acuzația că a dat loturile de teren fără votul Consiliului Local Slatina, fostul primar a găsit un alibi. „Consiliul Local era suspendat atunci în 2012, iar legea îmi permitea mie ca primar să preiau aceste atribuții”, a spus Ilie Gherman.

Un pot anual de 200.000 de euro, bani publici

Așadar, esența conflictului dintre cei doi Gherman (Ilie a zis că e o simplă coincidență de nume și că nu e rudă cu Vlăduț) o reprezintă subvenția acordată de stat pentru fiecare hectar de pășune. Comuna are peste 1.000 de hectare de pășune. „Subvenția este de minim 200 euro/hectar/an”, a declarat Vlăduț Gherman.

Ceea ce echivalează cu un pot anual de peste 200.000 de euro.

Ilie și Vlăduț Gherman s-au acuzat reciproc că s-ar fi folosit de ciobani pentru a încasa parte din subvenție pe numele lor sau ale unor apropiați. „Sunt dosare instrumentate de DNA”, a spus Vlăduț Gherman despre precedesorul său.

Verificările efectivelor se fac la mica înțelegere

De ce e o mega-afacere subvenția la pășunat? Spre exemplu, cazul cu 70 de hectare. Redevența anuală către Primărie e de 22.400 lei, adică vreo 4.600 de euro. Dar statul alocă anual minim 200 euro/ha, echivalentul a 14.000 euro/70 ha, ceea ce se traduce într-un profit curat de aproape 10.000 de euro anual pentru beneficiar.

Şi-atunci, sunt extrem de multe cazuri în toată țara de decontări fictive, adică animalele nu există în realitate. „În momentul în care îi dau adeverința APIA, angajații Primăriei au obligația să solicite concesionarului efectivul de animale, crotaliate. și-atunci, el trebuie să aibă încărcătura pe acel teren. Pentru că dacă nu se încadrează, am și eu obligația să verific. Deci nu merge că tu ți-ai vândut animalele și ții terenul ca să iei subvenția”, a argumentat primarul Vlăduț Gherman în sprijinul corectitudinii sale și a subordonaților săi.

Atât a mai rămas din saivanul familiei Zoița după ce i-au dat foc

Primarul: „N-a s-a dat foc, s-au ars niște mărunțișuri”

Acesta a admis că sunt concesionari care au luat și câte două-trei loturi de pășune. „Dar au animale pentru acele încărcături, legea spune 6 oi la hectar. Se duce și colo, se duce și dincolo, îl îngrijește. Familia care a luat acolo (pe locul familiei Zoița – n.r.), mai avea 30 de hectare. În 2017 au fost concesionate”, a explicat primarul Gherman.

Acuzațiile că a incendiat saivanul familiei Zoița, le-a respins: „El era obligat să predea parcela curată, cum a găsit-o. A fost înștiințat. Nu s-a ars saivanul. S-a desfăcut parțial ce s-a putut. Tabla este în spatele Primăriei, grinzi, lemn. Iar ce-a rămas, mărunțișuri, s-a dat foc”.

Despre sătenii care își dăduseră oile la păscut laolaltă cu turma lui Zoița, adică vreo 200 de capete, și care acum sunt sechestrate la grămadă, primarul a admis că e o problemă, dar s-a spălat repede pe mâini. „Majoritatea animalelor nu sunt crotaliate. Este greu să identificăm acele animale ale cui sunt. Într-adevăr, oameni ai satului au câteva animale. E decizia executorului ce se va întâmpla cu ele”, a declarat Vlăduț Gherman.

Mai multe detalii si imagini AICI

Vezi si

Lăcrămioara Perijoc şi-a asigurat o medalie la Europenele de box la Belgrad

Pugilista suceveană Lăcrimioara Perijoc și-a asigurat o medalie la Campionatele Europene de box de la …

No comments

  1. Incredibil ce se poate intampla in aceasta comuna Slatina, judetul Suceava! Incredibil cata coruptie! Oare se sesizeaza autoritatile in cauza?