Monday , March 4 2024

Spuneți-i cum doriți – cazinou, muzeu, palat – nu prea contează, dar vizitați-l! Merită

În doar câteva zile de la inaugurare, mii de dorneni și de turiști din județ și din multe colțuri ale țării, cel mai probabil și din afara ei, au pășit pragul palatului din Vatra Dornei, o clădire impunătoare, cu o arhitectură spectaculoasă. Unii au vrut să fie martori ai unui adevărat eveniment istoric – salvarea de la ruină a emblematicului Cazinou al Băilor, lăsat pradă mucegaiului, șobolanilor și șerpilor vreme de zeci de ani, alții au bifat vizitarea unui nou obiectiv turistic în Țara Fagilor, însă cu toții au simțit acea încărcătură emoțională și mândrie pe care doar un monument istoric redat vieții contemporane le poate insufla.

Foto: Centrul Cultural Bucovina

Dincolo de discuțiile și comentariile privind dreptul de administrare a Cazinoului Băilor din Vatra Dornei, cele despre atribuirea meritelor pentru reabilitarea, chiar și cele de împotrivire față de recenta ”botezare” a edificiului care s-a ales cu numele de ”Palatul Dornelor”, o vizită la monumentul istoric se impune. Turistul va găsi un loc încărcat de istorie și patriotism, scăldat în frumosul artei și demn de admirația iubitorilor de cultură.

În doar câteva zile de la inaugurare, mii de dorneni și de turiști din județ și din multe alte colțuri ale țării, cel mai probabil și din afara ei, au pășit pragul palatului din Vatra Dornei, o clădire impunătoare, cu o arhitectură spectaculoasă. Unii au vrut să fie martori ai unui adevărat eveniment istoric – salvarea de la ruină a emblematicului Cazinou al Băilor, lăsat pradă mucegaiului, șobolanilor și șerpilor vreme de zeci de ani, alții au bifat vizitarea unui nou obiectiv turistic în Țara Fagilor, însă cu toții au simțit acea încărcătură emoțională și mândrie națională pe care doar un monument istoric redat vieții contemporane le poate insufla.

Foto: Ciprian Muscă

Evident că, pe parcursul vizitei, atenția turistului este acaparată de grandoarea clădirii în sine, mai ales că restauratorii au optat pentru simplitate în cromatică, însă micile accente pastelate de la elementele decorative și amorașii din cele patru colțuri superioare ale sălii mari fac deliciul privitorului. Totuși, cele cinci expoziții ce pot fi vizitate captează ușor atenția publicului, care citește, privește și admiră minute în șir tot ce se așază în fața ochilor pe traseul ușor de urmat din interiorul muzeului. De la panourile cu fotografiile vechi și cu cele din timpul restaurării, expuse la intrarea în edificiu, la vechea sală de dans – Sala mare a cazinoului, până la vitrinele cu documente istorice și obiecte militare, toate oferă lecții de istorie pe care orice vizitator ar trebui să și le însușească. Plimbarea până la balconul de la etaj, care oferă o imagine de ansamblu asupra sălii mari, dar și cea la demisolul clădirii, unde sunt găzduite expoziția celor mai importante lucrări ale sculptorului bucovinean Ion Mândrescu și o expoziție de artă plastică, completează experiența vizitării Palatului Dornelor, așa cum a decis Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților să-l denumească după sfințirea ce a avut loc în data de 28 noiembrie, de Ziua Bucovinei.

Privind exteriorul cazinoului, atât pe localnici, cât și pe turiștii care petrec câteva săptămâni, de ani de zile, la tratament balnear în Vatra Dornei, simțindu-se copiii înfiați ai locului, îi încearcă un sentiment de mândrie că, în sfârșit, degradarea clădirii care a făcut parte din peisajul urban până de curând a fost înlocuită cu un mândru monument istoric, o carte de vizită pentru Țara Fagilor.

O remarcă aparținând unuia dintre sutele de vizitatori care au ales să petreacă timp de calitate în Vatra Dornei, de Ziua Națională, martori la un eveniment istoric, merită consemnată. A comparat vizitarea Cazinoului Băilor din Vatra Dornei/ Centrul Muzeal și Multicultural ”Palatul Dornelor” cu vizita la Castelul Peleș, concluzionând că este o plăcere să te poți delecta cu o incursiune în timp și să te hrănești cu o porție bună de cultură, și la tine acasă, nu doar în marile orașe europene. (Oana NUȚU)

Vezi si

250 de medici stomatologi au participat la un curs organizat de Colegiul Medicilor Stomatologi Suceava

Sâmbătă, 2 martie 2024, Colegiul Medicilor Stomatologi Suceava (CMS-SV) a organizat o întâlnire la care …

2 comments

  1. Pentru ” Ïl comissario” MOLDOVAN, prefectul de Suceava, flutur presedintele C.J. Suceava, si seful ISU Suceava, Ministrul de Interne, ba fratilor cetatenii comunei FORASTI de 3 TREI zile nu au apa din cauza incompetentului de primar Avramia!! pe care lati protejat ani de zile ! RUSINE

  2. arhiepiscopia sa fie multumita ca l-a primit cadou, desi nu avea dreptul, si ca nu a participat cu nimic la restaurare! isi aroga prea multe drepturi!