Saturday , February 4 2023

Spitalul Rădăuți a dat în judecată o fetiță de șapte ani ca să recupereze aproape 400 de lei

Micuța a fost dusă de părinți la Compartimentul de Primire Urgențe, după ce a fost mușcată de un câine. Conducerea unității spitalicești a decis acum, să recupereze în instanță, contravaloarea tratamentului medical acordat copilei u se pare că totul a costat 386,29 de lei 

Conducerea Spitalului Municipal Rădăuți a decis să-și recupereze în instanță, contravaloarea tratamentului acordat unui copil în vârstă de șapte ani, care a ajuns la Compartimentul de Primire Urgență și a necesitat asistență medicală. Mai precis, copila a fost mușcată de un câine pe data de 18 aprilie. Atunci, părinții nu au stat nicio clipă pe gânduri și au plecat cu fetița către unitatea spitalicească din localitate, respectiv Spitalul Municipal Rădăuți, unde un medic urgentist i-a toaletat rana de la mână, a pansat-o și i-a administrat și o fiolă de vaccin antitetanos. Părinții au primit și o rețetă pentru un antibiotic, pe care l-au achizoționat contra cost de la o farmacie, pentru o perioadă de cinci zile. Fetița și-a revenit după câteva zile iar părinții au și uitat incidentul, până când au primit o citație, de la Judecătoria Rădăuți, cum că pe data de 5 octombrie ar avea loc primul termen, în respectivul proces.

În cererea de chemare în judecată pentru obligarea la plată, juristul unității spitalicești trage concluzia că probabil, victima s-ar fi împăcat cu făptașul și din acest motiv nu l-a dat în judecată, uitând că de fapt, copila a fost mușcată de un câine. Conducerea unității spitalicești, prin managerul Traian Andronachi, în calitate de reclamant, menționează că ”partea vătămată a beneficiat de servicii medicale la Spitalul municipal Rădăuți ca urmare a vătămării corporale suferite, conform diagnosticului stabilir prin fișa CPU nr. 17538 din 18.04.2020. Pentru însănătoșire, partea vătămată a beneficiat de îngrijiri medicale, a căror valoare totală se ridică la suma de 386,29 de lei. Suma de 386,29 de lei a fost negociată cu Casa de Asigurări de Sănătate Suceava, unitatea noastră fiind finanțată cu această sumă conform contractului de prestări servicii. Întrucât aceste cheltuieli nu au fost achitate în contul Spitalului municipal, și deoarece partea vătămată nu a depus plângere penală sau s-a împăcat cu cel care i-a comis prejudiciul, suntem nevoiți să acționăm în judecată, urmând ca aceasta să se îndrepte împotriva celui care i-a cauzat prejudiciul”.

Managerul Spitalului Municipiului Rădăuți, Traian Andronachi a adoptat o dispoziție internă, trecând astfel peste reglementările primite de la Curtea de Conturi, iar pacienții care au ajuns în CPU, după data de 26.06.2020, nu vor mai fi chemați în judecată pentru plata serviciilor medicale. ”Unitățile sanitare erau obligate de către Curtea de Conturi să facă toate demersurile pentru a recupera acești bani. Am discutat cu cei de la Curtea de Conturi și nu vom mai chema oamenii în judecată”, a explicat Traian Andronachi.

Reprezentanții Casei de Asigurări de Sănătate Suceava au explicat că victima unui accident sau a unei agresiuni, care este internată în spital, primește îngrijirile medicale de specialitate, iar CAS decontează spitalului cheltuielile de spitalizare. Spitalul, prestator de servicii medicale, este obligat să recupereze banii, ce reprezintă costurile spitalizării victimei, de la autorul producerii accidentului, de la asiguratorul RCA al acestuia, sau după caz, de la agresor, și va vira banii în contul Casei Județene de Asigurări de Sănătate.  Prin dispozițiile legii nr. 95 din 14 aprilie 2006, privind reforma în domeniul sănătății, se prevede dreptul furnizorilor de servicii medicale de a-și recupera de la autorul accidentului sau de la agresor cheltuielile de spitalizare efectuate pentru serviciile medicale prestate victimei. (Cristina RUŞTI)

secretarasite

Vezi si

Incendiu puternic într-o gospodărie din Vicovu de Sus, pornit de la o țigară aruncată aiurea (FOTO)

Vineri după-amiază, un incendiu puterni a izbucnit la un depozit de furaje din orașul Vicovu …

No comments

  1. De ce mai e PSD ist ala manager la spital ?