Spitalul Județean va avea un nou Plan de Îngrijiri al pacienților

17/01/19 ora:1:55am

Acesta va intra în vigoare de pe 1 februarie. Conducerea unității spitalicești sucevene susține că în acest mod personalul medical se va responsabiliza și implicit va scădea numărul reclamațiilor pacienților. Astfel, fiecare pacient va avea un scor de dependență la internare, care va reflecta în ce măsură el este autonom sau are nevoie de ajutor, parțial ori permanent. La externare, pentru fiecare pacient va exista un raport ce va include rezumatul îngrijirilor acordate și educația pacientului la externare

Conducerea Spitalului Județean Suceava a anunațat ieri, în cadrul unei conferințe de presă, că începând cu data de 1 februarie 2019, unitatea spitalicească va avea un nou Plan de îngrijiri, acesta fiind o măsură în plus, care va da șansa cadrelor medicale să se apere de eventualele reclamații ale pacienților, dar și pentru a responsabiliza cadrele medicale. Mai exact, prin intermediul acestui plan se dorește creșterea calității îngrijirilor medicale, dezvoltarea abilităților profesionale ale personalului medical mediu și auxiliar și implicit creșterea siguranței pacientului și evidențierea tuturor îngrijirilor efectuate. “Inițial, la internare, după obținerea consimțământului pentru colaborare în întocmirea planului de îngrijiri, pacientul este evaluat în ceea ce privește condițiile de viață, alergii, stare generală, obișnuințe de viață, deficiențe, regim alimentar, eventuale proteze, se va face o evaluare a durerii, a riscului de cădere și a riscului de apariție a escarelor. De asemenea, la internare se evaluează manifestările de dependență pe fiecare nevoie (14 nevoi) și astfel se stabilește scorul de dependență. Pentru fiecare nevoie s-a stabilit o scală de evaluare de la unu la patru, în funcție de semnele și simptomele caracteristice fiecărei nevoi. La sfârșit se stabilește un punctaj care va reprezenta scorul de dependență la internare”, a explicat Doina Chirap, director de îngrijiri medicale în cadrul Spitalului Județean Suceava.

Dacă pacientul va avea un punctaj între unu și 14 puncte, se va decide că este autonom, între 15 și 28 are o dependență moderată și are nevoie parțială de ajutor, iar între 29 și 42de puncte  dependența de cadrele medicale devine majoră, având nevoie permanentă de ajutor. Pacienții care vor avea un scor cuprins între 43 și 56 de puncte vor avea nevoie în totalitate de un cadru medical.

“Documentul își propune să monitorizeze inclusiv cateterele venoase periferice, cât și eventualele complicații care apar. Tot aici va fi inclusă și foaia de administrare a tratamentului, în care vor fi consemnate intervențiile delegate de către medic. Aici va fi inclusă și medicația personală, respectiv tratamente cronice, cu doză medie, cale de administrare și evaluare pacient post-administrare, notându-se și eventualele  reacții adverse”, a completat directorul Doina Chirap. Formularul va înregistra și semnătura asistentului care va efectua fiecare operațiune.

Raportul de îngrijiri la externare va finaliza spitalizarea pacientului și în el va fi inclus rezumatul îngrijirilor acordate, educația pacientului la externare, cât și îngrijirile acordate în ziua externării.

“În ziua plecării, asistenta medicală va reevalua pacientul și va consemna scorul de dependență cu care pleacă acesta. Planul de Îngrijiri a fost conceput cu ajutorul întregului colectiv de asistente, va fi aplicat în fiecare secție de la data de 1 februarie 2019 pentru fiecare pacient, iar asistenta șefă va avea un ajutor de nădejde în tutorele de îngrijiri, o altă asistentă din secție care va urmări modul de implementare a documentului”, a încheiat Doina Chirap.

Auditarea privind implementarea acestui document se va face lunar, astfel încât reprezentanții Spitalului Județean Suceava să poată remedia în timp util eventualele neajunsuri. (Cristina RUŞTI)