Tuesday , April 23 2024

Spitalul Județean va avea aparatură performantă pentru diagnosticarea tuberculozei latente

Laboratorul BK- Biologie Moleculară al spitalului sucevean a fost selectat ca partener al unui proiect derulat de către Institutul de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta”

Conducerea Spitalului Județean Suceava a anunțat că unitatea spitalicească va primi echipament performant pentru diagnosticarea cazurilor de tuberculoză, după ce Laboratorul BK – Biologie Moleculară a fost evaluat de Instutul de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta” și a fost selectat ca partener în cadrul unui proiect derulat de către unitatea spitalicească bucureșteană. ”Spitalul Județean de Urgență “Sf.Ioan cel Nou” Suceava , prin Laboratorul BK – Biologie Moleculară a fost selectat pentru a beneficia de dotarea cu un echipament performant pentru detectarea tuberculozei latente la pacienții din județul Suceava. În baza analizei realizată la nivelul Institutului de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta”, prin consultarea Programului Național de Prevenire, Supraveghere și Control al Tuberculozei (PNPSCT), Laboratorul BK al Spitalului Județean de Urgență “Sf. loan cel Nou” Suceava a fost selectat pentru a fi partener în proiect”, a declarat medicul Alexandru Calancea, managerul Spitalului Județean Suceava.

Laboratorul BK-Biologie Moleculara este unul dintre cele opt laboratoare selectate la nivel național. Institutul de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta” București implementează în perioada aprilie 2020- decembrie 2023 proiectul “Consolidarea controlului tuberculozei în România prin implementarea strategiei WHO END TB 2016-2020”, Contract nr. 1698/29.04.2020 finanțat de Ministerul Sănătății, în baza Mecanismului Financiar SEE 2014-2021. În cadrul proiectului. 15.000 de persoane vor fi testate prin tehnici moderne, utilizând echipamente pentru detectarea tuberculozei latente puse la dispoziție de către Institutul de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta” , București.

”Includerea Spitalului Județean de Urgență ”Sf loan cel Nou” Suceava în proiect, este benefică pentru populația județului, mai ales în condițiile creșterii numărului de cazuri nou diagnosticate de tuberculoză . Colaborarea cu managerul de proiect va fi realizată de către coordonatorul județean al PNPSCT, prin doctorul Mirela Gramadă și Roxana Filip, medic primar laborator clinic, formator național numit de Ministerul Sănătății pentru tuberculoză”, a completat medicul cardiolog Alexandru Calancea, managerul spitalului sucevean. (C. R.)

Vezi si

Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană organizează  o delegație de companii internaționale interesate să descopere potențialul de afaceri al orașului Siret și al Bucovinei

Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană (AHK România)  organizează în perioada 22-24 mai o delegație …