Spitalul Județean Suceava, pe locul II în țară în topul contractelor “grase” încheiate în 2015 cu Hexi Pharma

reportersite
28 mai 2016, 11:51

Așa cum reiese din datele publicate de Ministerul Sănătății, cel mai mare contract încheiat de către această firmă a fost în valoare de 80.000 de lei cu Spitalul Municipal de Urgență Moinești, urmat de un contract în valoare de 40.800 de lei încheiat cu Spitalul Județean de Urgență “Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava. Pe lângă acest contract mai mare, Spitalul Județean și DSP Suceava au încheiat 123 de contracte cu Hexi Pharma pe parcursul anilor 2013-2015

 controale spitale

Așa cum reiese din datele făcute publice de către Ministerul Sănătății, care a publicat joi lista tuturor contractelor de achiziții de substanțe biocide raportate în Sistemul Electronic de Achiziții Publice în anul 2015, Spitalul Județean Suceava ocupă locul II în topul achizițiilor de la Hexi Pharma. Cel mai mare contract încheiat de către această firmă a fost în valoare de 80.000 de lei cu Spitalul Municipal de Urgență Mionești, urmat de un contract în valoare de 40.800 de lei cu Spitalul Județean de Urgență “Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava. După cum v-am relatat și într-un număr precedent al cotidianului “Obiectiv”, Spitalul Județean Suceava a cumpărat materiale dezinfectante de la compania Hexi Pharma în cursul ultimilor doi ani, de ordinal zecilor de mii de euro și prin achiziții directe. Chiar dacă reprezentanții celei mai importante unități spitalicești din județ au încercat în felurite moduri și încă încearcă să ascundă faptul că au contracte cu această firmă, trebuie menționat că Spitalul Județean Suceava împreună cu Direcția de Sănătate Publică Suceava a încheiat în anii 2013 – 2015 un număr de 123 de contracte cu Hexi Pharma în valoare totală de 1.460.418 de lei. După cum reiese din ancheta demarată de mișcarea civică “Inițiativa România”,  privind situația contractelor cu statul ale acestei companii,  în aceeași perioadă, Spitalul de Psihiatrie Siret a încheiat, tot prin achiziție directă, un număr de 57 de contracte în valoare totală de 177.810 lei.

Spitalul Municipal Rădăuți a încheiat în anii 2014 și 2015, un număr de 17 contracte, a căror valoare se ridică la suma de 98.735 lei. Cele mai multe contracte se pare că le-a avut cu această firmă, Spitalul Municipal Fălticeni. Această unitate spitalicească a încheiat un număr de 244 de contracte a căror valoare însă ajunge la suma de 93.083 lei, în timp ce conducerea Spitalului Vatra Dornei a încheiat în perioada 2012-2015, un număr de 55 de contracte a căror valoare ajunge la suma de 62.078 de lei.

Cele două unități spitalicești din Câmpulung Moldovenesc, Spitalul Municipal și cel de Psihiatrie, au încheiat în perioada 2012-2015, 47 de contracte a căror valoare se ridică la suma de 30.485 de lei. Cei mai puțini bani au plecat către compania Hexi Pharma din bugetul Spitalului Gura Humorului. Conducerea acestei unități spitalicești a avut 70 de contracte de cumpărare directă în valoare de 12.172 de lei.

Printre spitalele sucevene care au încheiat contracte “grase” în cursul ultimului an cu Hexi Pharma se află și unitățile spitalicești din Vatra Dornei, Gura Humorului și Fălticeni, după cum reiese din datele furnizate de către Ministerul Sănătății.

Potrivit Tolo.ro, se pare că managerii de spitale au luat câte 30% din valoarea contractelor și o parte din bani i-au dat partidelor, care i-a numit și îi menține în funcție, afirmație care se pare că se confirmă și la nivelul județului Suceava, doctorul Sorin Hâncu, președintele Colegiului Medicilor Suceava declarând că nu este exclus să fie și în Suceava așa. “Am lucrat în sistem și știu că și la Suceava este la fel ca în toată țară”, a declarat doctorul Sorin Hâncu, președintele Colegiului Medicilor Suceava. (Cristina RUSTI)

2 Comentarii pe acest subiect. Spune-ti parerea!

  1. rica 29/05/2016 la ora 20:13 -

    Cine a incheiat de la spitalul judetean Suceava contracte cu achizitie diredta? Cred ca nu directorul Rimbu, acest capitol intra in competenta directoarei de ingrijiri, cine o fi ea! A intrebat o cineva de aceste contracte?

  2. Omul_zburator 29/05/2016 la ora 3:05 -

    Cate zeci sau sute de oameni au murit din cauza acestor oameni? Cine va plati pentru vietile lor? Daca va pasa, nu mai taceti, fiti suparati, fiti razbunatori cu justitie ca sa nu se mai intample vreodata!