Saturday , January 28 2023

Spitalul Judeţean Suceava nu mai are fonduri pentru secţia de Terapie Intensivă destinată copiilor născuţi prematur

bebelusi


Situaţia fondurilor destinate nou-născuţilor prematuri a devenit deosebit de critică, punând în pericol vieţile a sute de copii aflaţi într-o condiţie medicală de maximă vulnerabilitate. Anual, în ţară se nasc între 20 de mii şi 24 de mii de bebeluşi a căror supravieţuire a încetat să mai fie o preocupare pentru reprezentanţii statului român, care au discutat deja despre reducerea bugetului alocat îngrijirii nou-născuţilor prematuri din maternităţi şi secţiile de terapie intensivă neonatală din spitale.
Maternităţile din România sunt într-o situaţie extrem de dificilă, datorită bugetului insuficient alocat pentru menţinerea funcţionalităţii echipamentelor medicate, pentru materialele necesare şi pentru urgeţele care intervin. Rata mortalităţii infantile, în România, este pe primul loc în Uniunea Europeană. Organizaţia Salvaţi Copiii susţine că, o treime din aceste decese pot fi prevenite prin dotarea maternităţilor şi secţiilor de nou-născuţi cu echipamente medicale performante. Reducerea bugetului alocat acestor secţii pediatrice reprezintă o sabotare a eforturilor celor implicaţi direct în salvarea acestor vieţi.
Si Spitalul Judeţean Suceava se afă în situaţia în care nu mai dispune de fonduri pentru eventualele cazuri de naşteri premature. De la începutul anului şi până acum, 1944 de copii s-au născut în secţia de maternitate a Spitalului Judeţean Suceava, din care 146 au fost prematuri, iar din 25 de decese înregistrate în cazul nou-născuţilor, 17 au fost la copii născuţi înainte de şapte luni de sarcină. Deşi spitalul dispune încă de o sumă de bani destinată secţiei de Terapie Intensivă pentru născuţii prematuri şi îngrijirii acestora, suma este deja angajată pentru cazurile existente. In prezent, reprezentanţii spitalului, împreună cu reprezentanţii secţiei de Maternitate din cadrul insituţiei fac demersuri pentru a obţine fonduri suplimentare destinate îngrijirii copiilor născuţi înainte de termen, pentru a se putea acorda îngrijirile specifice în cazul altor noi naşteri premature. (I.M)

Vezi si

Peste 4.000 de cereri de azil, înregistrate anul trecut la Centrul Regional de la Rădăuți. 3.086 de permise de ședere, acordate ucrainenilor refugiați

Peste 4.000 de cereri de azil au fost gestionate în anul 2022 de polițiștii de …