Friday , March 29 2024

Spitalul Județean Suceava mai are un singur pat liber la ATI pentru bolnavii COVID. Este pregătită o extindere cu 20 de paturi, dar nu sunt destui medici

Este foarte posibil ca de săptămâna viitoare să nu se mai poată interna pacienți non-covid la Terapie Intensiva la Spitalul Judetean, daca numarul de pacienti COVID in stare grava va creste. Locuri ar fi, dar nu este suficient personal. Si Spitalul rădăuțean funcționează la capacitate maximă, după cum a explicat managerul Traian Andronachi. ”Sper să ne dea Dumnezeu putere să mergem mai departe pentru că simt că greul abia de acum începe”, a declarat managerul Spitalului Municipal Rădăuți, Traian Andronachi

Situația cu care se confruntă personalul medical sucevean se complică de la zi la zi, numărul pacienților diagnosticați pozitiv cu Covid 19 fiind într-o permanentă creștere. Joi dimineață, secția de Terapie Intensivă a Spitalului Judetean destinată pacienților care prezintă forme grave de COVID mai avea un singur pat liber. Dacă în următoarele zile numărul pacienților care necesită terapie intensivă va crește, cel mai probabil de săptămâna viitoare nu se vor mai interna pacienți non-covid.

Dealtfel, conducerea Spitalului Județean Suceava a anunțat încă de la începutul săptămânii, prin vocea managerului Alexandru Calancea, că a pregătit 20 de paturi de terapie intensivă, pentru a putea fi extinsă, în caz de nevoie, secția ATI. Paturile sunt complet utilate, având inclusiv ventilatoare, dar problema majoră rămâne lipsa de personal medical, pentru cei cinci medici de terapie intensivă care îngrijesc acum pacienții covid în stare gravă fiind imposibil să mai trateze încă 20 de cazuri majore și medii.

”Extinderea fără personal medical înseamnă un act medical sub standarde. Avem pregătite 20 de paturi, dar nu avem medici. În sectorul ATI Covid lucrează acum cinci medici. Avem șapte posturi vacante, dar toate formalitățile legate de concurs durează aproximativ 40 de zile, ceea ce înseamnă foarte mult, până avem șansă să fie medici la capul pacienților. Toată lumea mă întreabă dacă vom redeveni spital Covid. Noi suntem spital Covid încă din luna martie. Acum jonglăm cu cele două specialități, Covid și non-Covid, dar în ritmul acesta nu vom mai putea primi pacienți non-Covid”, a explicat medicul cardiolog Alexandru Calancea, managerul Spitalului Județean Suceava.

Îngrijorat de situația actuală creată de pandemia de coronavirus, managerul spitalului sucevean a făcut tot felul de demersuri la instituțiile abilitate, Prefectură, DSP, pentru ca să se înăsprească verificările în ceea ce privește respectarea măsurilor de prevenire a răspândirii infectiei cu coronavirus. ”Toată lumea trebuie să înțeleagă și să se protejeze. Spitalele teritoriale trebuie să se implice mai mult. Nu sunt pacienții Sucevei sau ai Rădăuțiului, sunt pacienții noștri și trebuie tratați. Populația trebuie să înțeleagă că situația este cât se poate de serioasă”, a tras un semnal de alarmă managerul celei mai mari unități spitalicești din județ, Alexandru Calancea.

Situația este la fel de complicată și la Spitalul Municipal Rădăuți, unde paturile destinate pacienților COVID sunt ocupate. Medicii care nu sunt pneumologi sau infecționiști fac prin rotație, câte o zi, și își ajută colegii din sectorul Covid, pentru a putea face față oboselii fizice și psihice. ”Capacitatea este maximă, dar ne descurcăm prin prisma oamenilor extraordinari care lucrează la Spitalul Rădăuți. Vorbesc despre medicii din alte specialități, care își ajută, pe rând, colegii din sectorul Covid. Nu am cuvinte pentru a descrie onoarea și mândria pe care o simt că astfel de oameni lucrează la spitalul rădăuțean. Sper să ne dea Dumnezeu putere să mergem mai departe pentru că simt că greul abia de acum începe”, a declarat managerul Spitalului Municipal Rădăuți, Traian Andronachi. (Cristina RUȘTI)
secretarasite

Vezi si

Femeie de 82 de ani, internată la Neurochirurgie după ce a fost lovită în cap de un panou publicitar, la Gura Humorului

O femeie de 82 de ani a ajuns în cursul dimineții de vineri la UPU …