Thursday , April 18 2024

Spitalul Județean Suceava – considerat spital de categoria a V-a, de «competență limitată»

In această categorie a fost încadrată unitatea spitalicească suceveană după evaluarea de anul trecut, de către Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate. Conducerea Spitalului Județean Suceava anunța cu mândrie, încă din luna martie, că a primit un punctaj de 96,35 de puncte, fiind astfel «cel mai bine cotat spital județean din țară» (!). Din raportul Ministerului Sănătății publicat acum câteva zile reiese însă că Spitalul nostru a obținut un punctaj de 86,96 de puncte, considerându-se că nivelul de competență de la spitalul sucevean este unul “limitat”. Evaluarea de acum șase ani plasase Spitalul Județean Suceava la nivelul de competență II A. Pentru a nu pierde banii de la CAS, Spitalul trebuie să-și remedieze chestiunile neconforme semnalate în Raportul de acreditare în maximum 12 luni

În baza Ordinului președintelui A.N.M.C.S. nr. 217/2018, a fost publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 794/17.09.2018, Lista unităților sanitare cu paturi  încadrate în categoriile de acreditare în data de 3 septembrie 2018. (sursa: http://anmcs.gov.ro)
În baza Ordinului președintelui A.N.M.C.S. nr. 217/2018, a fost publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 794/17.09.2018, Lista unităților sanitare cu paturi  încadrate în categoriile de acreditare în data de 3 septembrie 2018. (sursa: http://anmcs.gov.ro)

După cum reiese din datele făcute publice de Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate (ANMCS), Spitalul Județean Suceava a fost încadrat, după evaluarea de anul trecut,  în categoria a V-a, având un nivel de competență limitat, cu un punctaj de 86,96 de puncte. Lista spitalelor evaluate în cursul anului 2017 și încadrate în categorii de acreditare a fost publicată, în baza Ordinului președintelui ANMCS nr. 217/2018, în Monitorul Oficial, pe data de 17 septembrie 2018. “Categoria a V-a reprezintă într-un fel o prelungire. Spitalul are șase luni la dispoziție să se reînscrie în procedura de acreditare și cel mult 12 luni până la o nouă reevaluare”, a explicat ieri, pentru cotidianul Obiectiv, Constantin Poiană, evaluator de Servicii în Sănătate în cadrul Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate.

Cele cinci categorii în care sunt clasificate spitalele din România

Așa după cum se poate observa în tabelul publicat de ANMCS, Spitalul Județean Suceava nu a reușit să îndeplinească 51% din unul dintre standardele verificate la evaluare. Deocamdată, până la publicarea Raportului de evaluare nu putem spune care este acesta, dar este de așteptat ca, în zilele următoare conducerea unității spitalicești să ofere sucevenilor detalii despre această situație neplăcută.

Reamintim că șefii Spitalului Județean Suceava anunțau încă din luna martie a acestui an că au primit raportul final al Comisiei Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate, raport din care susținea că reiese reacreditarea celei mai mari unități spitalicești din județ cu un punctaj de 96,35 puncte, devenind astfel cel mai bine cotat spital județean din țară. “Acest punctaj reprezintă media a 11 indici care au fost verificați și analizați, nota cea mai mică, și anume 93,01, fiind obținută la capitolul “Drepturile pacientului și comunicarea”. Printre obiectivele vizate s-au aflat Managementul strategic al organizației, unde spitalul sucevean a primit 98,44 de puncte, Managementul ope­rațional al informațiilor, notat cu 97,03 puncte, Managementul resurselor umane cu 98,67, Managementul mediului de îngrijire cu 98,09 puncte, Managementul calității serviciilor cu 96,11 puncte, Gestionarea datelor pacientului a obținut un total de 96,52 puncte, Managementul îngrijirilor de sănătate cu un total de 95,97 puncte, Prevenirea și gestiunea riscurilor cu 94,34 puncte, Managementul infecțiilor nosocomiale cu un total de 98,95 puncte și Siguranța transfuziei și transplantului cu 95,55 puncte”, susțineau cu mândrie reprezentanții spitalului sucevean în luna martie a acestui an.

Reamintim că Spitalul Județean Suceava a fost luat la verificări amănunțite în perioada 21-28 august 2017. Rezultatele acestui control sunt foarte importante, de ele depinzând dacă toate secțiile spitalului își păstrează nivelul de competență II A, obținut în urma evaluării de acum șase ani, cu un total de 98 de puncte. Acreditarea spitalelor este obligatorie, întrucât spitalele care nu solicită demararea procedurii de acreditare nu vor mai primi fonduri de la buget, neputând astfel încheia contract cu Casa de Asigurări de Sănătate. Nu este o procedură simplă și ne-a costat mulți bani, fapt menționat și accentuat de conducerea spitalului sucevean.

Având în vedere că nivelul taxei de acreditare și al taxei de reevaluare este de 240 lei/pat, valabil pentru cinci ani, cât durează un ciclu de acreditare conform legii, acreditarea unui spital de talia celui sucevean, care are peste 1.200 de paturi, ajunge până la circa 100.000 de euro. Singura veste bună deocamdată este că, în această situație, verificarea procedurilor de încadrare în recomandările ANMCS nu presupune costuri suplimentare. (Cristina RUŞTI)

 

Vezi si

18 percheziții la Hânțești și Vârfu Câmpului, într-un dosar de braconaj piscicol

Poliţiştii din Botoşani efectuează, miercuri dimineaţă, 18 percheziţii domiciliare pe raza judeţelor Botoşani şi Suceava, …

4 comments

  1. Ar trebui lucrat si la atitudinea angajatilor față de pacienți.de vazut mizeria si conditiile din secția geriatrie condusă de dna dr Boldeanu.Comportentul ei fata de pacienți si fata de cei care lucrează in acea secție este inadmisibil. Pacienții vin la spital sa fie tratați bine,nu sa audă zi de zi urlete.bătrânii nostri au nevoie si de o vorbă dulce ,nu doar de tratament.iar in privința igienei este graznic.O baie infecta, cu o singura toaletă pt femei si bărbați in toata secția si o alta toaleta cu usa blocată pt personal.

  2. Locul I la incompetenta!!!
    Dupa ce mi-am luat tatal cu patura din spitalul (s mic de tipar) Suceava, (care operat fiind, i-a crapat operatia in interiorul corpului, macelarii din spitalul Suceava, l-au lasat sa moara ca un caine, dupa ce s-a chinuit vreo trei zile, fara ca ei, macelarii Sucevei, sa incerce in vre-un fel sa-si repare erorile…), mi-am dus si socrul pentru o simpla operatie de hernie inghinala. In timpul operatiei l-au ,,imbogatit” cu o bacterie si dupa trei luni l-am inmormantat!!!….
    spitalul Suceava performeaza doar cu sistemul spagii. Si dupa marirea salariilor, nesimtitii de macelari de Suceava, continua sa nu te bage in seama pana nu treci cu plicul pe la ei. Rusine la toti macelarii din spitalul Suceava, si rusine celui mai mare talhar din spitalul Suceava – Vasile Rambu!!!

  3. In plus cred ca se tine cont si de modul cum nu sunt tratati pacientii.
    Se dau salarii degeaba, precum bine zicea dr. Puscasu.

  4. Mi se pare corecta încadrarea.
    Desele transferuri spre alte spitale demonstreaza tocmai aceasta “competenta limitată”. Un spital cu un înalt nivel de competență nu mai face transferuri că nu are unde și nu are de ce.