Saturday , February 4 2023

Spitalul Județean Suceava a primit a treia tranșă de anticorpi monoclonali

De la mijlocul lunii octombrie și până acum, la spitalul sucevean au ajuns 146 de astfel de doze. Din păcate, foarte puțini suceveni beneficiază de tratament cu anticorpi monoclonali deoarece se prezintă prea târziu la spital. Un astfel de tratament costă aproximativ 8.000 de euro, dar pacienții declarați eligibili îl primesc gratuit.

Spitalul Județean Suceava a primit la începutul acestei săptămâni, aproximativ 100 de doze de anticorpi monoclonali, pentru tratarea formelor ușoare de Covid 19. ”Avem anticorpi monoclonali, în jur de 100 de doze, dar sunt niște criterii stricte care se respect, în ceea ce privește administrarea acestora”, a declarat medicul urgentist Dan Teodorovici, purtător de cuvânt în cadrul Spitalului Județean Suceava. De la mijlocul lunii octombrie și până acum, la spitalul sucevean au ajuns 146 de astfel de doze.

Anticorpii monoclonali sunt proteine produse în laborator care imită capacitatea sistemului imunitar de a combate noul coronavirus. Aceștia se fixează de proteina virală de suprafață și blochează astfel capacitatea virusului de a se fixa de celulele umane.

Conform protocolului de tratament al infecției cu virusul SARS-CoV-2, utilizarea de anticorpi monoclonali se administrează pacienților cu forme ușoare și medii de boală, care nu necesită administrare de oxigen și care au factori de risc semnificativi pentru evoluția severă a COVID-19, de preferat în primele 3-5 zile de la debutul simptomelor, după cum a explicat medicul Dan Teodorovici. Eficiența anticorpilor monoclonali depinde de administrarea cât mai precoce după debutul bolii, însă nu mai târziu de primele 7 zile. Dacă vor fi administrați după o săptămână, când deja virusul a făcut deja modificări în principal în plămâni, dar și în restul organelor, eficacitatea lor este aproape nulă, susține medicul sucevean.

”Pentru a fi eligibil pentru tratamentul cu anticorpi monoclonali un pacient infectat cu SARS-CoV-2 trebuie să îndeplinească primele trei criterii și cel puțin unul din factorii de risc, cumulativ. Criteriile de eligibilitate sunt: 1. semnarea consimțământului informat; 2. forme ușoare, care nu au nevoie de supliment de oxigen; 3. administrarea la mai puțin de 7 zile de la debutul simptomatologiei; 4. factori de risc pentru evoluție severă: se prioritizează persoane cu mai mulți factori de risc, și anume, vârsta>65 ani, indicele de masă corporală (masa unei persoane raportată la înălțime) BMI>30kg/m2, boli cardiovasculare severe, insuficiență cardiacă NYHA, infarct miocardic recent, cardiopatie ischemică severă, bronhopneumopatie cronică obstructivă (BPCO), diabet zaharat tip 1, terapie imunosupresoare – terapii biologice, pacienți cu transplant de organe sau măduvă, pacienți cu neoplazii sau hemopatii în terapie, SIDA”, a completat medicul Dan Teodorovici.

De la începutul acestei săptămâni, medicii suceveni nu au administrat nici măcar una dintre aceste doze. Medicii spun că majoritatea pacienților confirmați pozitiv vin la spital atunci când starea lor de sănătate este mult prea gravă, iar anticorpii ajută doar în faza incipientă a bolii, fiind meniți să ajute corpul să lupte cu infecția. Administrarea trebuie să se facă în primele șapte zile, de dorit în prima sau a doua zi. Cu cât mai devreme, cu atât eficiența este mai mare. Trebuie să fie pacienți peste 65 de ani, pacienți însă cu forme ușoare, fără necesar de oxigen. Autoritățile sanitare spun că singura soluție este implicarea medicilor de familie. Rolul unui astfel de tratament este de a împiedica transformarea formelor medii de boală în forme severe. Anticorpii monoclonali se administrează în funcție de recomandările fiecărei firme producătoare într-o doză unică sau în patru doze. Un astfel de tratament costa aproximativ 8.000 de euro, dar toți pacienții declarați eligibili beneficiază de el gratuit. (Cristina RUŞTI)

Vezi si

Individ din Arbore, arestat pentru 30 de zile după ce a furat gresie, mobilă și o mulțime de scule, toate în valoare de 40.000 de lei, dintr-o curte din Volovăț

Vineri, 3 februarie, procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Rădăuți a …