Spitalul Judeţean Suceava a fost redeschis pacienţilor non-COVID pentru operaţiile urgente

reportersite
1/06/20 ora:5:10pm

La Spitalul Judeţean Suceava se vor opera din nou urgenţele chirurgicale, la pacienţi non COVID. Conducerea unităţii medicale susţine că celelalte spitale din judeţ nu mai fac faţă solicitărilor. Primul pacient a fost deja internat şi tratat. Conform președintelui CJ Gheorghe Flutur, până la deschiderea modulului ATI de lângă Secția Infecțioase de la Spitalul Vechi, la Spitalul Nou vor fi tratați pacienți COVID cei de pe Terapie Intensivă și de la Dializă

Cea mai mare unitate medicală din Suceava s-a redeschis parţial, începând de luni şi pentru pacienţi non COVID, după ce de mai bine de două luni acolo au fost trataţi doar pacienţi cu infecţia cu noul coronavirus.

“Decizia s-a luat datorită necesităţilor actuale, adică o creştere importantă a fluxului de pacienţi cu alte patologii medicale decât cele COVID, faptul că s-au produs foarte multe decompensări în starea pacienţilor cu patologii cronice şi că spitalele de la nivelul judeţului nu mai fac faţă solicitărilor din partea pacienţilor cu urgenţe medico-chirurgicale”, a explicat Anatolii Buzdugan, managerul Spitalului Judeţean Suceava.

Astfel, au fost redeschise secţiile chirurgicale ale unităţii medicale, dar şi cardiologia şi nefrologia. Tot luni a fost internat şi tratat şi primul pacient non COVID, care avea angină pectorală instabilă şi infarct miocardic.

“Intervenţiile chirurgicale cronice în continuare nu se vor face, vom interveni numai pentru intervenţiile medico-chirurgicale”, a mai declarat, pentru Mediafax, Anatolii Buzdugan.

De altfel, și președintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a anunțat în cursul zilei de luni, printr-un comunicat de presă, faptul că funcționează sectoare non-COVID la Spitalul Județean Suceava. „Începând de astăzi (luni, 1 iunie – n.r.), Spitalul Judeţean „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava a început să funcționeze cu sectoare non-COVID, primul pacient fiind internat și tratat la secția de chirurgie. Astăzi a sosit și stația de osmoză inversă care va fi montată pentru dializă”, a precizat Gheorghe Flutur în respectivul comunicat.

În prezent numărul pacienților infectați cu SARS-CoV-2 internați la SJU Suceava a scăzut foarte mult, mai existând doar 168 pacienți. „Așadar, începând de astăzi, până la deschiderea modulului ATI de lângă Secția Infecțioase de la Spitalul Vechi, la Spitalul Nou vor fi tratați pacienți COVID cei de pe Terapie Intensivă și de la Dializă. Odată cu reluarea activității pe aceste sectoare non-COVID, am cerut conducerii Spitalului să aibă în vedere îmbunătățirea comunicării și desemnarea unui purtător de cuvânt”, a mai spus Gheorghe Flutur.

La centrele DGASPC nu mai există nicio persoană pozitivă COVID-19. Cele șapte care au ieșit pozitive la ultimele teste fiind internate în Spitalul Judeţean, se simt bine, iar în această săptămână urmează testarea acestora. „Sperăm că testele se vor negative și, ca urmare, se vor putea externă. De asemenea, mâine se face o nouă testare a personalului din toate centrele DGASPC”, a spus Gheorghe Flutur.  (O.S.)