Spitalul din Fălticeni a primit încă 10 milioane de lei pentru achiziția de aparatură medicală

reportersite
05 iulie 2020, 22:05

Primăria Fălticeni a accesat și un credit pentru a putea deschide cât mai curând noua unitate spitalicească. Valoarea inițială a creditului a fost de 18 milioane de lei, dar după redirecționarea fondurilor primite de la Ministerul Sănătății, autoritățile locale fălticenene vor împrumuta doar 8 milioane de lei 

Ministerul Sănătății a alocat, prin Direcția de Sănătate Publică Suceava, suma de 10 milioane de lei către noul spital din municipiul Fălticeni, bani necesari achiziției de aparatură medicală. Această tranșă de fonduri vine exact după ce autoritățile locale au accesat un credit, în valoare inițială de 18 milioane de lei, acum valoarea creditului fiind micșorată la suma de 8 milioane de lei. ”Suntem bucuroși că am primit încă 10 milioane de lei. Anul acesta vom deschide spitalul. Furnizorii de aparatură medicală au fost contactați și sperăm să primim totul cât mai curând posibil”, a explicat Cătălin Coman, primarul municipiului Fălticeni.

Ministerul Sănătății a mai alocat noii unități spitalicești suma de 5 milioane de lei, la începutul lunii aprilie, bani destinați tot achiziției de aparatură medicală, iar în cazul în care Ministerul Sănătății va finanța în totalitate achizițiile, autoritățile locale vor renunța la creditul de 8 milioane de lei, propunându-și ca până la finalul anului, noul spital să poată primi și trata pacienți.

Reamintim că primul termen pentru finalizarea spitalului a fost anul 1995, după care au urmat alte și alte termene, toate nerespectate. Proiectul inițial a fost modificat de mai multe ori din cauza schimbărilor apărute în legislația din domeniul medical, a noilor cerințe din domeniul sanitar și al situațiilor de urgență. Noua unitate medicală are 250 de paturi, săli moderne de operație, camere cu sistem de ventilație și grupuri sanitare individuale, circuite pentru fluide medicale și aparatură de ultimă generație și va deservi o populație de 150.000 de locuitori din municipiul Fălticeni și din 20 de comune limitrofe. În anul 2000, lucrările au fost blocate, la acea dată spunându-se că vor fi sistate definitiv și invocându-se faptul că nici nu ar mai fi nevoie de un nou spital sau chiar de vechiul spital de la Fălticeni, ci cel mult de niște secții externalizate ale Spitalului Județean de Urgență Suceava. Motivul invocat era cel legat de distanța mică între municipiul Fălticeni și municipiul Suceava. Lucrările la noul spital din Fălticeni au fost reluate în anul 2011.

Actualul spital funcționează cu șase clădiri dispersate pe o zonă de cinci kilometri. Dintre aceste imobile doar două au fost construite cu destinația de spital și au o vechime de peste 100 de ani. Celelalte patru clădiri sunt amenajate în case particulare, școli și grădinițe. Spitalul, care asigură în prezent asistența medicală pentru populația din oraș și din teriteritoriul arondat, are un număr de 385 de paturi. Indicele de acoperire a populației cu paturi este 2,82 la mia de locuitori, cu mult sub media pe județ. Acest fapt determină o aglomerație permanentă a spitalului, aglomerație care în condițiile precare de spitalizare constituie un impediment serios în administrarea serviciilor medicale de calitate. (Cristina RUŞTI)