Friday , March 29 2024

Spitalele din județ nu au nicio fiolă de ser antiviperin

Un bărbat a fost mușcat de viperă la sfărșitul săptămânii trecute și s-a adus o fiolă dintr-un alt județ. Spitalul Județean Suceava a dat comandă de ser antiviperin și urmează să primească fiolele în zilele imediat următoare

Unitățile spitalicești din județ se confruntă cu o lipsă acută de ser antiviperin, criză care a devenit cunoscută după ce la sfârșitul săptămânii trecute, un bărbat în vârstă de 65 de ani a fost mușcat de o viperă, în comuna Sadova și niciun spital din județ nu a avut serul salvator. ”A fost adus ser antiviperin din alt județ, cu ambulanța”, a menționat medicul urgentist Dan Teororovici, purtător de cuvânt în cadrul Spitalului Județean Suceava.

Cadrele medicale sunt în alertă, deoarece după temperaturile din ultima vreme, se pare că pădurile sunt pline de șerpi iar sfârșitul de an școlar se apropie, ceea ce va aglomera și mai multe traseele montane. În caz de mușcătură, antidotul trebuie administrat în primele șase ore. Potrivit legislației în vigoare, serul antiviperin se administrează doar în spitale, iar acestea îl achiziționează în cantități mici din cauza costului mare. Un flacon costă peste 2.000 de lei și are o perioadă de valabilitate de câteva luni. Din cauza temperaturilor ridicate dar și a ploilor, șerpii au devenit un real pericol pentru cei care cutreieră pădurile în această perioadă.

În farmacia Spitalului Județean Suceava nu este nicio fiolă de ser antiviperin de multă vreme,, urmând ca unitatea spitalicească să achiziționeze în perioada următoare. ”Este dată comanda, urmează să primim astăzi sau mâine”, a declarat medicul Dan Teodorovici.

Medicii le recomandă celor care merg la munte, în zone cu pietre și stânci expuse la soare, să poarte pantaloni lungi, bocanci și șosete albe, iar daă se întâmplă să fie mușcați de șarpe să sune imediat la 112. „Pe zonele cu pietre și stânci sunt vipere frecvent, pentru că de acolo absorb cel mai eficient căldura soarelui, de care organismul lor are nevoie, nefiind adaptat să producă propria căldură. De preferat, să fim încălțați cu încălțăminte solidă, bocanci și șosete albe, deoarece viperele se sperie de zonele albe mișcătoare”, ne-au explicat cadre medicale, care au adăugat că este bine ca turiștii să facă zgomot când merg pe o cărare de munte sau pe stânci, pentru că șerpii simt vibrațiile și pleacă. (Cristina RUŞTI)

Vezi si

Puștan de 12 ani, filmat conducând un BMW prin Verești (VIDEO)

Miercuri dimineață, pe rețeaua  Facebook, pe pagina ”Suceava Fail”, a fost postată o înregistrare video …