Tuesday , April 23 2024

Spitalele din judeţ nu au bani pentru a asigura majorările salariale stabilite de la 1 octombrie

Conducerea Spitalului Judeţean Suceava poate acoperi aceste majorări doar pentru următoarele trei luni. Managerii Spitalelor din Gura Humorului şi Câmpulung Moldovenesc se tem că fără bani din surse exterioare, pot ajunge în imposibilitate de plată a salariilor în luna noiembrie  

contributie-sanatate [800x600]

Spitalul Judeţean de Urgenţă “Sf. Ioan cel Nou” Suceava nu dispune de resursele financiare necesare majorării cu 25% a salariilor personalului medical, decât pentru următoarele trei luni, adică octombrie, noiembrie şi decembrie. Astfel, efortul bugetar lunar pentru creşterea salarială impusă de Guvern se ridică la 1,3 milioane de lei, până la sfârşitul anului fiind nevoie de 4 milioane de lei.
Managerii spitalelor din judeţ speră ca fondurile să fie asigurate din bugetul Ministerului Sănătăţii. “Ni s-a cerut să comunicăm ministerului fondul de salarii aferent lunii septembrie, respectiv cheltuielile salariale pentru septembrie dar şi necesarul spitalului pentru a suplimenta fondurile salariale. Până la sfârşitul anului avem nevoie de 4 milioane de lei”, ne-a declarat doctorul Tiberius Brădăţan, director medical în cadrul Spitalului Judeţean Suceava.
Majorarea cu 25% a salariilor pentru personalul din sistemul sanitar se aplică, potrivit actului normativ emis de Guvern, începând cu luna octombrie. Cu toate că Ministerul Sănătăţii împreună cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate au arătat că banii pentru majorarea salarială provin din economiile făcute prin cardul naţional de sănătate, momentan, Casa Judeţeană de Sănătate Suceava nu a primit nici o informare oficială prin care să li se comunice cum se vor suplimenta bugetele spitalelor. Pentru a asigura majorarea cu 25% a lefurilor angajaţilor, furnizorii de servicii medicale trebuie să-şi renegocieze contractul încheiat cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, în caz contrar cheltuielile determinate de creşterile salariale ar însemna scăderea fondurilor alocate de spitale pentru medicamente, materiale sanitare şi utilităţi, ceea ce potrivit managerilor, ar duce la deteriorarea actului medical, respectiv neglijarea pacientului. Salariile tuturor angajaţilor din sistemul de sănătate trebuie majorate astfel încât să nu afecteze fondul de investiţii alocat altor ramuri care asigurau buna desfăşurare a actului medical. În aceste condiţii, pentru a îndeplini ordonanţa de urgenţă prin care Guvernul a majorat cu 25% lefurile din spitale, directorii acestora trebuie să adopte o formulă prin care bugetul să nu le fie afectat, astfel încât după plata actualizată din prima lună după intrarea în vigoare a acestei ordonanţe, să nu intre în incapacitate de plată pentru următoarele luni.
Dacă la Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava situaţia este oarecum sub control până la sfârşitul anului, managerii spitalelor mici din judeţ, cum ar fi Spitalul Gura Humorului sau Câmpulung Moldovenesc, se tem că fără bani din surse exterioare, pot ajunge în imposibilitate de plată a salariilor în luna noiembrie. (Cristina RUSTI)

Vezi si

Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană organizează  o delegație de companii internaționale interesate să descopere potențialul de afaceri al orașului Siret și al Bucovinei

Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană (AHK România)  organizează în perioada 22-24 mai o delegație …

One comment

  1. Sa se puna spaga de la spaga, si astfel se rezolva pentru 200 de ani.
    Asta daca nu s-a dus deja in cumparari de functii/posturi, masini, vile, plasme (nu ma refer la plasma medicala, ci la aia pentru manelari).
    Dumnezeu cu mila, doara acolo-i pamânt sfânt. Realitatea pamânteasca insa este alta, dupa cum se vede.