Wednesday , November 30 2022

Spitalele din judeţ au primit bani pentru a asigura majorările salariale stabilite de la 1 octombrie

Doar pentru a acoperi procentul de 25% aferent lunii octombrie, cele nouă spitale sucevene au primit aproximativ 2.000.000 lei. Cadrele medicale din spitale vor primi primele salarii mărite în jurul datei de 15 noiembrie  

spital

Casa de Asigurări de Sănătate Suceava a încheiat cu cele nouă spitale publice din judeţ, contracte pentru acordarea sumelor reprezentând majorarea cu 25% a salariilor personalului din sistemul public sanitar, faţă de nivelul acordat pentru luna septembrie 2015. “In contractul încheiat cu fiecare spital public din judeţ este stabilită suma alocată pentru luna octombrie, valoarea serviciilor medicale realizate în luna septembrie, precum şi factorul de corecţie pentru luna octombrie. Factorul de corecţie reprezintă procentul determinat prin raportarea majorării salariale la valoarea serviciilor medicale din luna precedentă. CAS Suceava va încheia acte adiţionale lunare la acest contract având ca obiect suma contractată pentru lunile următoare, având în vedere modificările valorii serviciilor medicale realizate şi validate şi a factorului de corecţie”, a explicat Anda Sălăgean, director în cadrul CAS Suceava. Doar pentru a acoperi procentul de 25% aferent lunii octombrie, cele nouă spitale sucevene au primit aproximativ 2.000.000 lei. “Valoarea contractată pentru acordarea majorării salariale pentru luna octombrie 2015, pentru cele nouă spitale publice din judeţ este de 1.895.244 lei, iar factorul de corecţie este cuprins între 11,81% şi 19,62%”, a completat directorul Anda Sălăgean.
Spitalele sucevene aşteptau cu nerăbdare aceste fonduri, vitale de altfel pentru continuarea activităţii în bune condiţii. Efortul bugetar lunar pentru creşterea salarială impusă de Guvern se ridică la 1,3 milioane de lei, până la sfârşitul anului fiind nevoie de 4 milioane de lei doar în cazul asigurării salariilor cadrelor medicale din Spitalul Judeţean Suceava.
Majorarea cu 25% a salariilor pentru personalul din sistemul sanitar se aplică, potrivit actului normativ emis de Guvern, începând cu luna octombrie. Ministerul Sănătăţii împreună cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate au arătat că banii pentru majorarea salarială provin din economiile făcute prin cardul naţional de sănătate. Pentru a asigura majorarea cu 25% a lefurilor angajaţilor, furnizorii de servicii medicale şi-au renegociat astfel contractul încheiat cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, în caz contrar cheltuielile determinate de creşterile salariale ar fi însemnat scăderea fondurilor alocate de spitale pentru medicamente, materiale sanitare şi utilităţi, ceea ce potrivit managerilor, ar fi dus la deteriorarea actului medical, respectiv neglijarea pacientului. Salariile tuturor angajaţilor din sistemul de sănătate trebuie majorate astfel încât să nu afecteze fondul de investiţii alocat altor ramuri care asigurau buna desfăşurare a actului medical. În aceste condiţii, pentru a îndeplini ordonanţa de urgenţă prin care Guvernul a majorat cu 25% lefurile din spitale, directorii acestora nu mai trebuie să adopte o formulă prin care bugetul să nu le fie afectat, astfel încât după plata actualizată din prima lună după intrarea în vigoare a acestei ordonanţe, să nu intre în incapacitate de plată pentru următoarele luni, acum beneficiind de fondurile necesare acestei majorări. Cadrele medicale vor primi primele salarii mărite în jurul datei de 15 noiembrie. (Cristina RUSTI)

Vezi si

80 de cadre medicale veterinare au solicitat vaccinare antirabică, după semnalarea a patru cazuri de turbare în doar 10 zile

Patru cazuri de rabie la câini din gospodării au fost raportate, în perioada 15 – …