Thursday , February 9 2023

Spitale modulare, o soluție oferită de Alexandru Paziuc pentru rezolvarea problemei infecțiilor intraspitalicești

 
alexandru paziuc


Doctorul Alexandru Paziuc, candidat inde­pen­dent pentru funcția de deputat în Parlamentul Ro­­­mâ­niei, aduce în discuție problema până acum nerezolvată a infecțiilor intraspitalicești. “Se vorbește tot mai des de infecțiile intraspitalicești, care, conform unui material publicat după evenimentul de la Colectiv, ar fi cauza pentru circa 80.000 de decese din ultimii 25 de ani. În lumea medicală se știe de existența acestor germeni rezistenți și toată lumea este de părere că cea mai bună metodă de a limita sau eradica acest fenomen este demolarea fizică a spitalului vechi și construirea unuia nou. Sigur, treaba asta înseamnă bani, efort, acte, aprobări etc. Dacă mai spunem că sunt spitale ce funcționează în edificii cu risc seismic ridicat, un exemplu fiind Spitalul Județean Suceava, care riscă un colaps la un cutremur mai mare de 6 grade, ideea propusă devine chiar interesantă”.
Doctorul Alexandru Paziuc spune că o astfel de soluție există și se aplică în alte părți, pe baza  unui procedeu simplu –  construirea de spitale din elemente modulare de ultimă generație, cu toate utilitățile incluse, de dimensiuni corelate la aria pe care o poate deservi.
După zece ani de funcționare, acesta este scos din uz și alături se face altul într-un timp la fel de scurt. Care sunt avantajele, ne arată doctorul Alexandru Paziuc: costuri reduse de construire care ar permite investiții importante în tehnica medicală de top (cu 70 de milioane de euro, cât se spune că este necesar pentru un spital de urgență de talie regională, se pot face zece astfel de spitale mai mici și mai funcționale); timp de construcție mult diminuat și risc seismic zero; se folosesc materiale și suprafețe care pot fi ușor dezinfectate și care nu sunt gazde pentru bacterii; confort funcțional sporit, modularea permite adaptarea interioarelor pentru diferite fluxuri; mediu mai sigur și mai steril pentru pacienți și personal; flexibilitate – un compartiment pentru boli infecțioase, de exemplu, se poate înlocui în fiecare an; se reduc cheltuielile de întreținere; se poate administra mult mai ușor; se asigură descongestionarea spitalelor mari, de tradiție din marile centre urbane; se oferă posibilitatea creșterii numărului de locuri de muncă în special pentru cadre medii din sistemul de sănătate românesc. (O.S.)
 
 
 

Vezi si

ISU Suceava: 10 incendii provocate de coșurile de fum necurățate sau neizolate în doar 24 de ore

Încă de la debutul sezonului rece, dar și pe toată perioada acestuia, Inspectoratul pentru Situații …