Saturday , November 26 2022

Spectacol hipic de mare clasă pe Hipodromul de la Rădăuţi

CAI

Sute de spectatori au admirat evoluţia a peste 80 de cupluri, cal – călăreţ, în probele de săritură a obstacolelor în cadrul celei de-a XIII-a ediţie a Concursului Hipic – Cupa Bucovinei Romsilva, pe hipodromul de la Rădăuţi. Concurenţii au venit de la mai multe cluburi hipice din ţară şi au fost aplaudaţi de public dar şi de oficialităţile prezente la manifestarea de la sfârşitul săptămânii u organizatorii – reprezentanţii Direcţiei Silvice Suceava au adresat în deschiderea concursului cuvinte de bun venit, La fel au făcut şi demnitari judeţeni precum preşedintele CJ, Cătălin Nechifor, prefectul Florin Sinescu, dar şi deputatul Stefan Alexandru Băişanu

La sfârşitul săptămânii recent încheiate, în intervalul 28 – 30 iunie, pe Hipodromul Hergheliei Rădăuţi, aparţinând Direcţiei Silvice Suceava – Regia Naţională a Pădurilor “Romsilva” s-a desfăşurat a XIII-a ediţie a Concursului Hipic – Cupa Bucovinei Romsilva. Incepând cu anul 2008, acest concurs hipic este cuprins în calendarul competiţional al Federaţiei Ecvestre Române. Au luat startul în competiţie 80 de cupluri, cai – călăreţi de la importante cluburi hipice din ţară, Steaua Bucureşti, Felix – Topescu Bucureşti, CSM Sibiu, Clubul Sportiv Forest Ecvestru Suceviţa, cluburi sportive din Piatra Neamţ, Cluj Napoca, Bacău şi bineînţeles clubul gazdă Romsilva, cu cai de la hergheliile Rădăuţi şi Dumbrava Neamţ. Concursul bazat pe probe de sărituri peste obstacole, a avut premii în valoare totală de peste 25.000 de lei pentru cele 15 probe ce s-au desfăşura în cele trei zile de competitie.
Câştigătorii competiţiei din acest an
La prima probă destinată amatorilor, cailor tineri şi juniorilor debutanţi, câştigători au fost Cristina Crăciun, cu calul Shakira, de la CSE Suceviţa, Claudiu Gheorghe, cu calul Rubens, de la Steaua Bucureşti, respectiv Botond Zsok, cu calul Darius, de la Husar Club. La a doua probă, pentru cai de cinci ani, copii şi cai de nivel E, câştigători au fost Ionel Bucur, cu calul Impact, de la CSM Sibiu, Aljamal Dunja, cu Contradiction, de la Agrointernational şi Cristina Crăciun cu Shakira de la CSE Suceviţa. A trei probă destinată cailor de şapte ani şi celor de nivel C a fost câştigată de Ionel Bucur cu calul Bangkok Girl, de la CSM Sibiu, respectiv Luca Ruxandriu, cu calul Lopez, de la clubul Felix – Topescu. Cea de-a patra probă, pentru juniori 18 l-a avut ca şi câştigător pe Stefan Leonte, cu calul Ogică, de la Romsilva. Proba numărul cinci a fost destinată cailor de şase ani şi celor de nivel D. Această probă a fost câştigată de Ionel Bucur, cu acelaşi cal Bangkok Girl, de la CSM Sibiu şi de Tiberiu Ceobotaru cu Quintender, de la CSE Suceviţa. Cea de-a şasea probă a fost câştigată de Adelina Bucur cu Lilebron de la CSM Sibiu, Cristian Moisiuc cu Reverie de la CSE Suceviţa, Dahlia Hariver cu Mama mia, de la Agrointernational, Adelina Bucur cu Impact de la CSM Sibiu şi Cristina Crăciun cu Shakira de la CSE Suceviţa la amatori, Claudiu Gheorghe cu Rubens, de la Steaua Bucureşti, Damian Cojocaru cu Ucic, de la Romsilva şi Ionel Bucur cu Kaptain Faer, de la CMS Sibiu la cai tineri, Sonia Bratosim cu Alexandru de la Felix – Topescu şi Attila Kovacs cu Herteg de la Husar Club. Proba numărul şase i-a avut ca şi câştigători pe Ionel Bucur cu calul Impact de la CSM Sibiu la cai de cinci ani, Aljamal Dunja cu Hovirag de la Agrointernational la copii şi Tiberiu Ceobotaru cu Quintender de la CSE Suceviţa. Probele 8 şi 9 au fost câştigate la juniori 18 de Stefan Leonte cu Ogică de la Romsilva, la cai de şapte ani de Ionel Bucur cu Bangkok Girl de la CSM Siviu şi la cai de nivel C de Aurel Cojocaru cu Converta de la Steaua Bucureşti. Proba 10, denumită proba în oglindă a fost câştigată de Noemi Sipos, cu calul Shila, de la Husar. Cupa individuală l-a avut ca şi câştigător pe Stefan Leonte de la clubul Romsilva. Proba 11 a fost câştigată de Luca Ruxandriu cu calul Lopez de la clubul Felix – Topescu. Proba destinată cailor de nivel F a fost câştigată de Noemi Sipos cu calul Shila de la Husar Club. Proba a 12-a, cea de ştafetă, i-a avut ca şi câştigători pe Ionel Bucur cu calul Impact de la CSM Sibiu şi pe Tiberiu Cebotaru cu Quintender de la clubul CSE Suceviţa.
Oficialităţi judeţene şi din conducerea Romsilva, prezente la eveniment
La festivitatea de deschidere şi cea de premiere au fost prezente mai multe oficialităţi printre care preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, prefectul judeţului Suceava, Florin Sinescu, deputatul Alexandru Băişanu. Din partea organizatorilor, manifestarea a beneficiat de prezenţa Secretarul de Stat în cadrul RNP – Romsilva, Gelu Puiu, dar şi a conducerii Direcţiei Silvice Suceava, directorul Sorin Ciobanu, directorul tehnic Valerian Solovăstru, directorul economic Vasile Rusu şi a şefului biroului Cai de Rasă din cadrul Direcţiei Silvice Suceava, Cristian Tomniuc.
Directorul Direcţiei Silvice Suceava, Sorin Ciobanu, a declarat că “este a XIII-a ediţie a concursului hipic – Cupa Bucovinei organizat de Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva în colaborare cu Federaţia Ecvestră din România. Faptul că suntem la a XIII-a ediţie a concursului şi al cincilea an în care această competiţie este înscrisă pe calendarul competiţional al Federaţiei Ecvestre Române dovedeşte faptul că această manifestare reprezintă o tradiţie aici pentru Hipodromul din Rădăuţi, tradiţie a cărei importanţă este validată de către numărul de participanţi, calitatea concurenţilor şi a cailor şi nu în ultimul rând a publicului prezent. Vreau să mulţumesc în primul rând oficialităţilor că ne-au onorat cu prezenţa la acest concurs, vreau să urez mult succes tuturor participanţilor şi o după amiază plăcută publicului prezent aici”.
Prezent la eveniment, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, care a lăudat şi el organizatorii care au oferit un spectacol de calitate. Acesta a precizat că “acest concurs care se desfăşoară la Rădăuţi este undeva în top în România. Mai este multă treabă dar sunt convins că cei de la Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva, împreună cu Federaţia Ecvestră, au capacitatea să dezvolte această competiţie care atrage atât public şi participanţi. Organizarea este în creştere de la an la an, am avut noroc că şi vremea a ţinut cu noi, a fost frumos, plăcut, nici prea cald, nici prea frig, dar ca organizare pot să felicit organizatorii că şi-au făcut treaba şi au oferit un spectacol de calitate”.
In tribuna Hergheliei din Rădăuţi şi-a făcut apariţia şi deputatul Alexandru Băişanu, care a venit să-şi încurajeze fiica care a participat la competiţie. Acesta i-a felicitat pe toţi cei ce s-au implicat în organizarea acestui eveniment spunând că ar trebui făcute mai multe investiţii în acest domeniu. Alexandru Băişanu a spus că “această manifestare trebuie să devină pentru oraş şi judeţ din ce în ce mai puternică. Avem copii talentaţi, avem părinţi care doresc să-i încurajeze în aceste sporturi. Vreau să le urez tuturor concurenţilor felicitări pentru ce au făcut până acuma, succes în continuare şi dumneavostră celor care sunteţi spectatori, unii cu emoţii cum sunt eu pentru că şi fetiţa mea v-a concura astăzi (n.r. sâmbătă), o zi minunată, cu satisfacţii şi întelegere cât mai multă între toţi factorii politici care pot duce acest tip de manifestări la un nivel mare. Felicitări Romsilva, domnului secretar de stat, domnului director Ciobanu, domnului Solovăstru şi tuturor celor care s-au implicat”.
Prefectul judeţului Suceava, Florin Sinescu, s-a arătat mulţumit de concursul hipic de la Rădăuţi, acesta precizând că “Sunt foarte mulţi participanţi la această ediţie şi mă bucur foarte mult că şi foarte mulţi copii participă la această ediţie care este pregătită foarte bine. Per total, avem un spectacol total pentru că sigur discutăm de această competiţie la nivelul municipiului Rădăuţi, discutăm de 229 de ani de când este herghelie aici la Rădăuţi. Important este ca lucrurile să meargă mai departe pentru că simbioza perfectă dintre om şi cal a creat un spectacol total”. (Constantin ZUZEAC)
 

Vezi si

FLUTUR: Traficul ridicat din PTF Vicovu de Sus-Crasna arată necesitatea deschiderii punctelor de la Climăuți, Ulma și Izvoarele Sucevei

De la deschiderea Punctului de Trecere a Frontierei (PTF) Vicovu de Sus – Crasna, în …